Bérrel és munkaidőkerettel kapcsolatos fejtörő

eulimen # 2025.10.07. 10:22

napi 8 órás munkaszerződésst kötöttünk
Biztos? Nem heti 40 órásat, munkaidőkeretben?

ha most felmondok vagy ők kirúgnak, visszakövetelhetik a január óta keletkezett mínusz órákért járó fizetést?
A munkaidőkeret végével el kell számolni (Mt. 93.-94.§ + 156.§)
A munkaidőkeret lejárta előtti munkaviszony-megszüntetésre a Mt. 95.§ vonatkozik.
Persze előfordulhat, hogy a munkáltató utólag "jön rá", hogy a fizetési jegyzék hibás, és visszamenőleg fogja helyesbíteni a jelenléti ívvel megegyezően (ami pedig a beosztás szerinti munkaidővel fog egyezni). A munkajogi igény elévülési ideje a Mt. 286. § (1) alapján három év.
Azt pedig nem tudjuk, hogy az ekhós munkaviszony jellegéből adódóan van-e esetleg olyan klauzula a munkaszerződésben, amely a 8 órás napi munkaidőből x órát a munkavállaló szabad beosztására bíz. Mondjuk úgy, hogy a pl. szellemi szabadfoglalkozású újságíró 6 órát kell eltöltsön a szerkesztőségben, 2 órát meg terepen. Az előírt beosztás, a jelenlét napi 6 óra lesz, de a munkavállaló meg a napi plusz 2 óráját akkor, ott és úgy dolgozza le, ahogy szeretné. Nincs jelen ugye, de munkát végez (ideális esetben). Ilyesmiről van szó?

Eddig minden hónapra kevesebb időre lettem beosztva, mint ami az adott hónaphoz tartozna
Ha fosol, hogy mikor kap majd hirtelen fényt a munkáltatód, miért nem kérdezed meg a bérszámfejtést, mi az eltérés oka?
Miért nem kérdezed meg a felettesed, miért nem vagy heti 168 órára beosztva?

kvautomata # 2025.10.07. 09:48

Tisztelt Ügyvédek/Jogászok!

Kezdem az alap adatokkal: 2025. januárja óta végzek szellemi munkát jelenlegi munkáltatómál ECHO-s munkavállalóként, napi 8 órában. A munkaszerződésem mellé kapott téjékoztatóban szerepel, hogy 3 hónapos munkaidőkeretben dolgozom – tudtommal a Mt. szerint ezt a munkáltató egyoldalúan is módosíthatja, de csak előre, utólag már nem, illetve arról tájékoztatnia kéne, ilyen tájékoztatót pedig nem kaptam. A februári tájékoztató szerint szakszervezettel, vagy más érdekvédelmi szervezettel sem nekem, sem a munkáltatómnak nincs kapcsolata, kollektív szerződés hatálya alá nem esek.

Eddig minden hónapra kevesebb időre lettem beosztva, mint ami az adott hónaphoz tartozna egy napi 8 órás, heti 5 napos munkaidő esetén, ellenben a fizetésben még soha nem tapasztaltam levonást. A hónap végén mindenki aláírja a jelenléti ívet, amin fel van tüntetve melyik nap mikor dolgozott. Ezen a ténylegesen ledolgozott munkaidő szerepel, ellenben pár napra rá emailen mindig jön a fizetési jegyzék, amin már minden esetben úgy szerepel, hogy pontosan annyit dolgoztam, ami az adott hónaphoz tartozik. Például: 140 órát dolgoztam, a jelenlétin is ennyi szerepel, de a fizetési jegyzékben 168 ledolgozott óra van.

Alapvetően a cég elég rugalmasan bánik a munkaidővel, késéséek nem érdeklik, ebészszünet, szünetek se, de ezt a fajta "nagyvonalúságot", hogy elismerik állásidőnek azt is, amire ők nem osztottak be furcsállom, mert nem kevés óráról van szó.

A kérdésem a következő: ha most felmondok vagy ők kirúgnak, visszakövetelhetik a január óta keletkezett mínusz órákért járó fizetést? Én úgy gondolom nem, hiszen napi 8 órás munkaszerződésst kötöttünk és én végig rendelkezésre álltam, a munkaidő tervezés pedig a munkáltató feladata, akit amúgy is foglalkoztatási kötelezettség terhel.