örökös által terhelt ingatlan

Bea69 # 2025.10.08. 09:18

Köszönöm a gyors választ. Igen, fedezné a saját tulajdonú lakás is. Csak azt nem tudom, hogy erről telekről levehető-e valamilyen módon a jelzálog. Ha kifizetem tudom hogy igen,de nem tudom egyben kifizetni. még kb 2 évig kell fizetnem.kötelezhet a bíróság arra,hogy egyben fizessem ki,hogy tehermentes legyen az ingatlan ?
Még nem hívtam a hitelezőimet, mert jelenleg csak fenyegetnek ha nem vetetem le a jelzálogot bíróságra megy a kedves unokatestvérem.Egyenlőre tudni szeretném a lehetőségeimet. Fogadjak-e ügyvédet, várjam meg míg beidéznek .Nem tudom egyenlőre azt sem hogy a telek értéke mennyi, és mennyi lenne az énrám eső része.Nem tudom előre mit fedezne.

osztap # 2025.10.08. 09:01

Bea69,

Próbáltál megállapodni a hitelezőiddel, hogy az eladásból Neked járó vételárat teljes egészében ők kapják, és cserébe hozzájárulnak a végrehajtási jogok törléséhez?

Ez lenne a leggyorsabb és a legolcsóbb, mindenkinek. A közös tulajdon megszüntetése iránti perben ugyanez lenne a végeredmény, csak sokkal drágábban jutnátok el ide, és 1-2 évbe telne.

drbjozsef # 2025.10.08. 07:44

Bea69,

Az egyik örökös mindenképpen szeretné eladni a nagyszülői telket,és kötelez rá hogy fizessem ki a tartozásomat.
Nincs ilyen. Ő nem kötelezhet semmire. Bíróság teheti azt, lásd alább.

Lemondhatok-e utólag az örökségről?
Nem. Ha elfogadtad a hagyatéki eljárásban, utólag már nem utasíthatod vissza az öröklést.

A kérdésem az lenne, hogy mit tehetek,vagy mi várható ha bírósággal fenyeget az unokatestvérem
Bármelyik tulajdonostárs indíthat pert a többi ellen a közös tulajdon megszüntetésére.
Ebben az esetben a bíróság meg is szünteti a közös tulajdont, megveheti egy tulajdonostárs ha akarja és tudja is a bíróság által meghatározott áron (amit igazságügyi szakértő határoz meg, szóval nem az van, hogy majd hasraütésre ő mond egy árat amennyiért megvenné), vagy ha ilyen nincs, akkor az egészet egyben elárverezik.

Nem tudom ez mennyiben érintené a te megállapodásaidat, mert az árverési vevő tehermentesen szerezné az ingatlant, a végrehajtásokat törlik róla. A hitelezőidnek viszont érthetően nem tetszene feltétlenül, hogy az egyik fedezetet csak úgy elveszítik, még akkor se, ha te rendesen tudod fizetni a megállapodás szerinti részleteket.
A most meglévő tartozásodat amúgy fedezné az ezen kívüli többi ingatlanfedezet?

Bea69 # 2025.10.08. 07:23

Üdvözlöm!
Alábbi ügyben kérnék tanácsot. Adott egy nagyszülői ház, illetve már csak egy telek, mert a ház összedölt. Már csak az unokák örökösök,kb 12 örökös van különböző hányadokkal. Nekem több hitelem van ami végrehajtás alatt van, de van rajta megállapodás,fizetem tehát fel van függesztve.a végrehajtás. Az összegek rá vannak terhelve a saját 50%-ban nevemen lévő lakáson + a szüleim lakásán ami szintén örökség,de a hugom benne lakik,+ az üres telken amit szeretnének eladni. . Az egyik örökös mindenképpen szeretné eladni a nagyszülői telket,és kötelez rá hogy fizessem ki a tartozásomat. A rám eső örökség nem fedezi a tartozást. A tulajdon lapon másnak is szerepel hitel terhelés.Tehát nem csak általam lett terhelve az ingatlan. A kérdésem az lenne, hogy mit tehetek,vagy mi várható ha bírósággal fenyeget az unokatestvérem .Lemondhatok-e utólag az örökségről? Vagy milyen tanácsot tudna adni. Nem tudom egyben kifizetni a fennálló tartozásokat,de a részletfizetést betartom.