Kedves Hozzáértő Jogászok!
A következő kérdésre várom hozzáértő válaszukat:
megbízási szerződést kötöttem határozott időtartamra könyvelési munkák elvégzésére.
A jogviszony 6 évig problémamentes volt, azonban a tulajdonos megszüntette egy éve az oeratív működtetést, így a könyveés is kevesebb munkát igényelt, mindazonáltal a megbízó nem kezdeményezett díjcsökkentést, egyszerűen nem fizette tovább a számlákat. Én a munkát továbbra is végeztem, majd egy év elteltével és többszöri felszólításra felfüggesztettem. a megbízó ekkor felmondta a szerződést, amelyet tudomásom szerint nem tehetett volna meg, mivel határozott időtartamra kötöttük. Pert szeretnék indítani, de attól tartok a bíróság mérsékelni fogja a díjat a tényleges munkavégzésre tekintettel, bár a megbízó soha nem kért csökkentést, nem tájékoztatott arról, hogy megszünteti a cég tevékenységét ezért holnaptól kevesebb lesz a könyvelési munka és szerződést is jogellenesen mondta fel. Válaszukat előre is köszönöm!
megbízási díj csökkentése
A határozott idejű megbízási szerződést bármikor felmondhatja a megbízó, más kérdés, hogy a megbízott kárát meg kell térítenie. A felmondási jog nem is zárható ki, csak - ilyen tartós megbízásoknál - korlátozható. Tehát nem a csökkent feladatellátásra, hanem erre tekintettel lehet csökkenteni a díjat, de nem visszamenőleg, hanem a ki nem fizetett tételre vonatkozóan.
Kedves Tianx!
A pert megindíthatod a kibocsátott és ki nem fizetett számlák értékének erejéig. Ezt biztosan nem fogja a bíróság mérsékelni a munkavégzés csökkenésére való tekintettel, hiszen a szerződésben vállalt feladatot elláttad, ezért a szerződésben szereplő díj jár.
A felmondás szerintem is jogszerű, mert a határozott idejű szerződést is bármikor felmondhatja a megbízó , de csak a jövőre nézve, tehát elvileg az erre az időre járó díjat is követelheted.
Szerződésszegésre hivatkozva a megbízó nem csökkentheti a díjat, mert a megbízás nem eredménykötelem, és tekintettel arra, hogy késedelemben van az esedékes megbízási díj részleteit tekintve, nem hivatkozhat a te késedelmes teljesítésedre sem.
Szerintem igényed alapos a ki nem fizetett számlák és a felmondásig eltelt időre eső megbízási díj erejéig, de perindítás előtt a szerződéseteket mindenképpen mutasd meg egy ügyvédnek, mert az ördög a jelentéktelennek látszó apró részletekben szokik megbújni.
Goodwitch
Köszönöm a tanácsokat!
A pontosítás végett csak annyi hozzáfűzni valóm lenne még, hogy a szerződés 2009 – ig szólt és a felmondási jog annyiban volt korlátozva, hogy amennyiben felmondásra kerül a megbízó által, úgy kifejezetten vállalja a felmondástól a határozott időtartam lejártáig esedékes megbízási díj megfizetését, mintegy átalánykártérítést az idő előtti felmondás okán, mivel ez a szerződés csaknem 10 évre kötött volt. Ezek szerint azt is követelhetném, különös tekintettel arra, hogy ez a szerződésbe is bele lett foglalva így kifejezetten. Az elég sok lenne…de nem is ez érdekel engem, csak és kizárólag a szerződés még hatályban lévő időtartama alatt kiszámlázott megbízási díj megfizetése, amelyet ezek szerint nem fog csökkenteni a bíróság azért, hogy az általam végzett szolgáltatás nem arányos az ellenszolgáltatással ezen utolsó időtartam alatt, hiszen lényegesen kevesebb munkát végeztem a megbízási díj pedig nem volt alacsony! Bár megjegyzem bizonyos hónapokban sokkal több munka volt, mint a megbízási díj, ha már arányosítani akarok. Csak azért szeretnék biztos lenni, mert a perindításra fordított illeték, az ügyvédi munkadíjjal együtt egy esetleges „fél pernyertesség” esetén nagyjából kioltaná egymást, akkor pedig nem látom értelmét.
Kell bizonyítanom a munkavégzést vagy annak mennyiségét?
Nagyon köszönöm ismételten előre is válaszukat!
Ha megbízási szerződésként értékeli a bíróság, akkor nincs gond. A problémát az okozhatja, ha mondjuk, vállalkozási szerződésnek minősítik.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02