Azt szeretném tudni, hogy a tulajdonjog ingatlan tekintetében mennyi idő alatt évül el?
Tulajdonjog elévülése
A tulajdonjogi igények nem évülnek el. Ugyanakkor mégis megszűnik a tulajdonjoga annak, akitől valaki elbirtokolja az ingatlant.
Az elbirtoklási idő pedig ingatlan esetében 15 év.
Ha valaki 64-ben disszidált és alkobozták az ingatlanát - a tanács gyszerűen átírta a tulajdoni lapon a saját nevére a tulajdonjogot - a leszármazottak igényelhetnek-e valamifajta kártérítést?
Ez már egy jóval bonyolultabb kérdés, és valószínűleg pontatlanul is fogalmazol. Az "elkobzáshoz" bírói ítélet kell, a tanácsoknak nem volt tulajdona, csak kezelték az államét, a vagyonuktól megfosztottak kárpótlást kérhettek, nem kártérítést, a tulajdoni jogi igény pedig különbözik mindegyiktől...
Bírói ítélet akkor ilyen esetben nemigen kellett, mert az volt a törvény, hogy aki disszidál annak elkobozzák a vagyonát. (ha jól tudom). Lehet, hogy az állam lett az igazi tulajdonos, a tulajdoni lapra azonban az ingatlan helye szerint illetékes tanács lett beírva tulajdonosnak. Kárpótlást betegsége miatt annak idején az illető nem kért, azóta meg is halt. A gyermeke jogosult valamilyen "kárpótlásra"?
Nem tudom. Be kellene vinned az összes iratot egy ügyvédhez.
Mi szerepel a tulajdoni lapon a szerzés jogcímeként?
Állami tulajdonba vétel szerepel a tulajdoni lapon.
Jogosult volt, de szerintem ez az igény már tényleg elévült.
De miért? Ha a tulajdonjog nem évül el? Annak idején a gyereknek kellett volna megkapnia, ehelyett elvették. Kárpótlásból kiesett a betegsége miatt, aztán meghalt. A gyereke viszont még él. És övé lenne az ingatlan, ha nem vették volna el. Mitől évült el a dolog?
A tulajdon jogi igény miben különbözik a többitől ?
Az lehet a dolog nyitja, hogy a tulajdonjogától az akkor hatályos jogszabályok alapján, vagyis jogszerűen fosztották meg. Így tulajdonjogi igénye nem lehet. Ha később jogszabály úgy rendelkezett, hogy az ilymódon tulajdonuktól megfosztottaknak „kárpótlás” jár és a kárpótlás érvényesítésére határidőt is megállapított, ezen határidőn belül ezt az igényt nem érvényesítette, akkor ez az igény elévült.
Ha jogszabály azt mondta volna, hogy a tulajdontól való megfosztás jogellenes volt (ez azért nonszensz), akkor lehetne az ingatlanra nézve tulajdonjogi igény. Vagy „kártérítési ”igény.
(Ha pontatlan voltam, javítsatok ki.)
Szerintem pontos voltál.
Valamely 72-es törvény (valahol meg van a pontos száma) azt mondta ki, hogy a tulajdontól való megfosztás jogellens volt. Ebben az esetben mi a helyzet?
„1991. évi XXV. törvény
a tulajdonviszonyok rendezése érdekében, az állam által az állampolgárok tulajdonában igazságtalanul okozott károk részleges kárpótlásáról”
Nem jogellenes, hanem igazságtalan. Nem ugyanaz.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02