Majd elfeledtem: közben megelett a megoldás is.
Olyan beszerzési helyet kell választani, ahol nincs matrica ugyanis van ilyen lehetőség csak meg kell találni.
Majd elfeledtem: közben megelett a megoldás is.
Olyan beszerzési helyet kell választani, ahol nincs matrica ugyanis van ilyen lehetőség csak meg kell találni.
Kedves, kedves, kedves Kovács Béla Sándor!
Egyszerűbb és rövidebb lett volna azt írni: nem értem hiszen ez derül ki a hozzászólásból (2007.08.14. 07:31:37) is.
Lehet egy kérésem? Légyszives ne írj a fórumba többet.
Köszönöm szépen
Remélem nincs harag? :-)
Úgy látom, hogy túl naív voltam a téma felvetésénél, ám megpróbálom szemléltetni a kérdést.
Vendégeim érkeznek és úgy döntök, hogy elmegyünk egy étterembe vacsorázni. Meg is érkezünk és amikor belépünk, akkor a pincér a következőkkel fogad:
"Uraim! Itt csak akkor foglalhatnak helyet, hogy ha fizetnek fejenként 500-500 forintot"
Miért? - kédezem a pincért
Azért, mert ez az 500 forint "honorárium" a Balalajka Népi Együttesnek
Jajj, de jó - örvendezem - akkor ezekszerint fellép itt a Balalajka Népi Együttes
Nem lép fel - feleli a pincér - viszont Önök biztosan valamikor meg fogják valahol hallgatni a műsorát az együttesnek.
Erre inkább a távozást választjuk és elmegyünk egy másik éttermebe, ám ott is mi fogad?
Ugyanez, mert jön a pincér és...
"Uraim! Itt csak akkor foglalhatnak helyet, hogy ha fizetnek fejenként 500-500 forintot"
Miért? - kédezem a pincért
Azért, mert ez az 500 forint "honorárium" a Balalajka Népi Együttesnek
Akkor ezekszerint fellép a Balalajka Együttes itt - kérdem naívan.
Mire a pincér azt válaszolja: Nem, nem itt lép fel hanem valahol máshol, de Önök előbb-utóbb meg fogják hallgatni a műsorát, de most fizessenek érte...
Még megkiséreljük más éttermekben is, hogy megvacsorázzunk úgy, hogy nem fizetünk olyanért amit nem vettünk igénybe ám mivel minden étteremben így fogadnak és mivel éhesek vagyunk ezért mégis elvállajuk azt, hogy fejenként kifizetjük a jogtalanul ismétlem JOGTALANUL követelt 500forintos díjat.
Ám ezzel nincs vége a meglepetéseknek!
Vége a vacsorának és hívjuk a fizetőpincért, majd összeírja a fogyasztást és közli velünk:
Itt a számla Uraim! A végösszeg 8500 forint + 1500 forint a "matricadíj"
Milyen matrica? - kérdem én - mi nem kértünk semmilyen matricát!
Azt tudom Uram, hogy a kedves Vendég nem rendelt matricát, ám itt is az a szokás, hogy mindenki "matricadíjat" fizet ugyanis a vendégek sajnos (halkan mondom) lopják az ezüst kanalakat ezért amint látja a kedves Vendég minden számlán ottvan a matrica amely ezt igazolja, így Õn is befizeti az ellopott ezüstkanalak díját.
Node, Kedves Uram!!! - emelem fel a szavam - én nem loptam kanalat és az asztaltársaságomban lévők sem loptak kanalat
Nézze - folytaja a pincér a fenti érv tévedés, ezért súlytalan.
Ezek után mit tehet az ember? Legfeljebb nem vacsorázik étteremben és magában legfeljebb megjegyzi: ez a picér sss...sss vasutas :-)
„MINDENKI (burkoltan ugyan) meg van vádolva, hogy "Potenciális szabálysértő" ”
Épp ez az ami, badarság. Mert a reprográfiai díjat okkal lehet kifogásolni, lehet vitatkozni a mértékén, az érintett termékek körén - de a fenti érv tévedés, ezért súlytalan.
"Szerintem alant műbalhét vetettél fel."
Bocs, szerintem meg olvasd el mégegyszer, meg mégegyszer, meg mégegyszer, amit írtam és akkor (talán) megérted
Köszönöm
Egyik szemem sír, de a másik is!!! :-((
Azért azt nem vártam volna, hogy ennyien vannak akik 1 szót sem értenek az egészből, magyarán: félreértik
A fórumtéma lényege ismételten:
"Ám mindezek után mégis az a legkifogásolhatóbb része a dolognak, hogy MINDENKI (burkoltan ugyan) meg van vádolva, hogy "Potenciális szabálysértő" holott a fent felsoroltakra használja a felmatricázott lemezeket."
Érthetőbben: Megveszed -akárhol - a CD-t amin matrica van és mindegyiken rajta van ez, tehát másképp nem is lehet venni CD/DVD-t csak matricával együtt.
És azért van rajta a matrica mert ezzel fizeted ki a jogdíjat azért, amit nem is veszel igényben, mert a CD-re Linux programokat, saját fényképeket, vagy egy rendezvényen mondjuk a Linuxról elhanzott előadásodat írtad ki.
Minemellett a matricát azért tették rá, hogy Te kedves Tolvaj barátom megfizesd a jogdíjat a Shrek3, Lecsó stb. filmekre amiket a moziban kamerával vettél rá ezekre a nyersanyagokra!
Rávetted?
NEM
Akkor most meg vagy rágalmazva vagy nem???
Elnézést, hogy ennyire kisarkítottam, de csak a "gyengébbek" kedvéért.
Aki meg még mindíg nem érti, hogy miről van szó az írjon egy emailt. Szánok rá időt, hogy elmagyarázzam neki.
Ám a kérdés még megválaszolatlan maradt, pedig reménykedtem, hogy lesz legalább 1 személy akinek használható ötlete van
Alkalmasint veszel 5-10 lemezt, kifizeted, oszt a kutya se kérdezi ki vagy és hol laksz.
A jogvédő irodának nincs több ezernyi embere (...) aki minden egyes bevásárlóközpontban stb. a pénztáros mellett ácsorogna, naphosszat.
Szerintem alant műbalhét vetettél fel.
Bocs.
Mázsaszám vetted a CD-ket? És névre/címre szóló áfás számlával??
Mert különben hogy a csodában tudnának téged utolérni...
Azért reménykedem, hogy valamilyen használható és/vagy érdemi hozzászólás is születik e témában.
Esetleg kérném, hogy csak jogi és nem jógi végzettségüek szóljanak hozzá. Köszi előre is.
Jujj,ez erős!
Méyl meghajlással, ám határozottan mondom: zőccségeket beszélsz.
Bárki tapsztalhatja aki írható CD-t, DVD-t vásárol, hogy a lemezek dobozán fénylő bizonyíték csillog, arról, hogy az Artisjus szerzői jogvédő irodához befolyik a termék árának bizonyos százaléka.
Persze az Iroda ezt azzal indokolja (nyiltan, vagy burkoltan), hogy 'A lemezre úgyis előbb-utóbb szerzői jogokkal védett tartalom kerül...'
Nos, persze, hogy ellenpéldák vannak jócskán:
Elég ha arra gondolunk, hogy valaki a nyaralásban készült felvételeit -video, fénykép- kiírja CD-re, vagy DVD-re. Aztán ottvan a nyiltforrású programok széles választéka -Linux disztribúciók, * BSD-k - telepítő ISO képeinek CD-re, DVD-re írása amely ugyebár szintén nem jogköteles és semmiképp sem tartozik az Artisjus "hatáskörébe" (Ilyen alapon a Microsoftnak is fizethetne az ember egy Linux, vagy *BSD forráskód után, hiszen nekik sincs semmi közük ezekhez).
Aztán ottvan a "házi használat" vannak jogdíjmentes előadások amelyeket "házon belül" SAJÁT használatra elment az ember audio CD-re, vagy olyan zeneszámok melyeket egy lelkes amatőr bejátszik a PC-re és kiírja - archiválja - MAGÁNAK.
Ám mindezek után mégis az a legkifogásolhatóbb része a dolognak, hogy MINDENKI (burkoltan ugyan) meg van vádolva, hogy "Potenciális szabálysértő" holott a fent felsoroltakra használja a felmatricázott lemezeket.
Mit lehetne tenni?
Mit tud tenni egy magánszemély egy olyan iroda ellen amely megvádol egy vétlen felet és az pedig még csak alternatívát sem talál ugyanis a bevásárlóközpontokban, számtech. boltokban KIZÁRÓLAG felmatricázott CD/DVD-t árusítanak és ezek megvételével a megvádolt fél szinte halgatólagosan beleegyezik abba, hogy őt (mondjuk ki) jogszabálysértőnek, netán bűnelkövetőnek titulálják.
"Persze egy fecske nem csinál nyarat", ezért nem sok értelme lenne egy polgári pernek a jogvédő iroda ellen, ám az mégiscsak tarthatalan állapot, hogy olyanért fizessen az ember amit igénybe sem vett, nomeg az is, hogy "bűnelkövető" matricát kajon!
Mindezek tetejében még akár perbe is fogható (tudtommal), aki a matricás CD/DVD-kre jogdíjas tartalmakat másol.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02