Bt - Társasági Szerződés


andrás # 2003.06.23. 11:55

Az illetékes jogász úrtól kérnék segítséget egy társ. szerződés módosítással kapcsolatban.
A Bt-énkben eddig csak egy beltag és egy kültag volt, most módosítjuk a szerződést, úgyhogy lesz két beltag és egy kültag (ő az új ember, a régi előlép beltaggá) Kérdésem:
Felelősség szempontjából a cég új bejegyzésétől számítva érvényes az új felelősségi megoszlás, vagy most már visszamenőleg a cégalapításától kezdve egyenlő a felelősség a két beltag közt.
Tehát: ha mondjuk egy évvel ezelőtt alapítottuk a céget és azóta felgyülemlett volna pl. 600.000 ft adóhátralékunk, és felszámolásra kerülne a cég (a társ szerződés mostani hatályba lépése után) az Apeh felé való tartozásunk 3-300.000 lenne/beltag vagy az abban az időben felhalmozódott hátralék az abban az időben felelősséget vállalót (ezestben egyetlen beltagot) terhelné-e?

Köszönettel,

András


andrás

old-guy # 2003.06.23. 19:05

A két beltag felelôssége egyetemleges, az APEH akármelyikükön bevasalhatja a tartozást, ha a cégvagyon erre nem nyújt fedezetet, azután a két beltag pereskedhet egymással a hunyóság megosztásán.
A csárdában sem szokott két dudás megférni...

jusbela # 2003.06.30. 07:39

Milyen helyzet áll elő akkor, ha van egy olyan beltagja egy bt-nek akinek a nevén tulajdonképpen nincs ingatlan vagy különösebb tulajdon? Esetleges felszámoláskor, adóhátralékok kompenzálása végett, hogyan járnak el a hatóságok?

Üdv,
Béla


Béla

the big cat # 2003.06.30. 10:13

Mindenkitől annyit hajatanak be amennyit tudnak. De behajtják. Még az örökösökön is.

fakos # 2003.06.30. 11:24

Kedves Béla !

Én is hasonló helyzetben vagyok, ezért
már körüljártam a témát. Javaslom, hogy nézdd meg ebben a levelezö listában a 'Bt beltagjának felelössége' cimü levelezést, amit én indítottam. A helyzet az, hogy nem igazán lehet kibújni beltagként a felelösség alól.
Ha nincs vagyonod, akkor levonják a jövedelmedböl, nyugdíjadból, letiltják a bankszámládat, elviszik a tvdet, stb.


fakos

jusbela # 2003.06.30. 17:04

Kedves fakos!

Én még nem vagyok ebben a helyzetben, de bármikor lehetek. Azért jutott eszembe ez, mert abszurdnak tűnik az, hogy ha van két beltag (50-50% felelősséggel) az egyiknek van egy használt autó a nevén, és egy házrész, a másiknak pedig tulajdonképpen nincs semmi a nevén akkor vajon hiábavaló-e ez az egész felelősségmegosztás vagy a 'nincstelent' is utoléri a hatóság vas keze, pl. ilyen módon, ahogy mondod, h. levonják a fizetéséből, nyugdíjából,stb. Nagyon hálásan vennék egy részletesebb jogi választ a kérdésre, h. milyen eljárások fordulhatnak elő?

Köszi Emberek,

Béla


Béla

fakos # 2003.07.01. 06:26

A jog szerint mindkét beltag egyetemlegesen felelös.
Az már egy más kérdés, hogy te ezt igazságosnak tartod-e vagy sem. Ezt én sem tartom igazságosnak, de ez a hatóságokat egyáltalán nem érdekli. ök mindig a törvény betüjét nézik, és úgy csürik, csavarják a dolgokat, hogy a maximumot préseljék ki az alattvalókból, vagyis belöled meg belölem. És nyugodt lehetsz affelöl, hogyha megpróbálsz fellebbezni, érvelni,
rámutatni az egész dolog képtelenségére, akkor azzal csak azt éred el, hogy még mélyebbre ásod magad.
Ök neked igazat adni nem fognak, mindig találnak valamilyen paragrafust, amire hivatkozva elutasítanak.  


fakos