Elválltam, kérhetek e asszonytartást ezután?

Dr.Attika # 2007.10.14. 11:18
Aqua # 2007.10.14. 09:10

Köszönöm a válaszokat!

Dr.Attika # 2007.10.14. 06:38

Jelen tényállás mellett nem valószínű, hogy megítélne tartást a bíróság. ilyen alpon minden minimálbéren foglalkoztatott igényelhetné.

monalisa1 # 2007.10.13. 17:29

Rendelkezel ingatlannal mint vagyoni érték, valamint - és szerencsére - bizonyára többé-kevésbé egészséges vagy (= munkaképes), van saját önálló jövedelmed, bár sajnálatosan nem valami sok. Nagyon kicsi a valószínűsége hogy a bíróság házastársi tartásra kötelezné a volt férjedet - meg visszamenőleg főleg nem.

És ahogy alant Dr. Attika leírta: ha tartásra szorulnál, elsősorba a gyerekeid kötelesek gondoskodni rólad.

Aqua # 2007.10.13. 14:35

Azt szeretném kérdezni, hogy váláskor (lassan 5 éve lesz) kezdő vállalkozóként - bér nélkül a járulékokat fizetve - a megállapodásba azt írta az ügyvéd, hogy sem most, sem a jövőben nem igénylek házastársi tartást, holott erről nem is kérdezett meg, sőt szóba sem hozta. Én meg átsiklottam felette, nagyon kikészített a válási procedúra.
Abban az időben csak a családi pótlék és a gyerektartás (a bevételei 50 %-a) volt a bevételünk. Most ezekhez még hozzájön a minimálbérem.
Kérhetem-e visszamenőleg a megállapítását, ha igen, hatással lesz-e a gytdíj %-os megállapítására?

Dr.Attika # 2007.10.12. 10:21

Tomcsi jogi álláspontra kíváncsi és nem együttérzésre, mint ami EszterT-től kapott. A jogi álláspontom az, hogy ő az elsődlegesen tartásra kötelezhető. Ha a Rexor által felvázolt tényt tudná bizonyítani, akkor előjöhet a volt házastárs tartásra kötelezése is, de ebben az esetben a következőkkel kell számolni. Olvasva a kommentárokat, eddigi bírósági határozatokat nekem úgy tűnik, hogy a bírói gyakorlat a következő:
A volt házastársra nem telepíthető a társadalom biztosítási rendszer azon hiányossága, hogy nem nyújt kellő ellátást a tartást igénylő részére. Magyarán, ha a rokkant nyugellátás nem nyújt kellő fedezetet Tomcsi édesanyjának ellátására, akkor a különbözet megfizetésére Tomcsi édesapja nem kötelezhető.
Lehet pert indítani,az is lehet, hogy ennek hatására a volt házastárs önként fizetni fog, de szerintem erre jogerős bírói határozat nem fogja kötelezni.

monalisa1 # 2007.10.12. 09:37

Főleg hogy a válás során, a férj részéről szóban elhangzott ama bizonyos biztatási igéret, és így a feleség ennek hiszemében nem kérte - elő sem adta - a t.díj megállapítása iránti kérelmét.

Egy újabb keresetben a bíróság majd megvizsgálja a dolgot, aztán vagy - vagy.

Rexor # 2007.10.12. 06:18

Attila azért szálljunk le a földre (és a magyar valóság talajára). Egy 20 éves embernek iskolai végzettség nélkül igencsak csakély esélye van arra, hogy eltartsa magát és az édesanyját is (számoljunk 60-70 ezer forintos bruttó fizetéssel). Ebben az esetben a saját létfenntartását is veszélyeztetné, és erre nem kötelezei a Csjt. Igy bezony belép az apa felelőssége is, tehát szerintem nyugodtan lehet perelni.

EszterT # 2007.10.12. 01:13

Részvétem, Tomcsi!

Dr.Attika # 2007.10.11. 20:18

Dehogy nem írta. Menj vissza légyszíves az alapkérdésre. Édeasanyja nevében kérdezve afelől tudakozódott mint leány gyermek, hogy a válás után hogyan tudna bírósági eljárásban édesapja kötelezésére édesanyja javára házastársi tartást igényérvényésíteni.
Álláspontom az, hogy sikerrel nem. Bátorkodtam megjegyezni, hogy Õ az elsődlegesen tartásra kötelezett.

ObudaFan # 2007.10.11. 19:23

Hogy erről van-e szó, vagy sem, azt nem tudjuk, ezt a kérdező nem írta.

Dr.Attika # 2007.10.11. 19:09

ObudaFan!
Itt nyilván nem erről van szó. A fiatal hölgy figyelmét arra kell felhívni, hogy a szülő tartására elsősorban a leszármazói kötelesek ( ő a leszármazó). A házastársi tartás ezután következik. Itt nyilvánvaló, hogy a volt házastárs, az apa obligon kívül került. A kérdezőnek kell mindazt teljesíteni, amit édesapjától követelne.

ObudaFan # 2007.10.11. 18:52

Egy esetben lehetséges: ha munkaképtelen az egészségi állapotánál fogva.

Dr.Attika # 2007.10.11. 18:42

Perelni lehet, de nem érdemes. Nem lesznek pernyertesek álláspontom szerint. Ha a nickname 1987 születési évet takar, akkor Ön 20 éves. Ha ez így igaz, akkor Önnek már 2 éve felnőtt jogúként el kellene tartani édesanyját amennyiben ő nem képes saját maga tartására.
Előbbi hozzászólásomban jogszabályi helyre hivatkozva felhívtam a figyelmét, hogy tartási kötelezettsége elsődlegesen Önnek van.
Ez már nem jogi kérdés, de megélni nem csak iskolázottan lehet. Iskolai végzettség nélkül nagyon sok munkakört lehet elvállalni. Igaz nem nagyon kellemesek, de hoznak annyi pénzt a konyhára, hogy a megélhetést biztosítják.

Tomcsi1987 # 2007.10.11. 18:38

Üdv értem.
És ha a bírósági vizsgálat során kiderül van esélyem munkára?
Ez esetbet mi várható?
Nincs se szakmám semmim...

ObudaFan # 2007.10.11. 18:35

Lehet, de a bíróság fokozottan fogja vizsgálni, nincs-e esélyed arra, hogy valamilyen munkát kapj.

Tomcsi1987 # 2007.10.11. 18:28

Én jelenleg munkanélküli vagyok, miatta ottkellet hagynom az iskolát mert nem segített édesanyám rokkantnyugdíjából meg nem telt iskolára.
50 km-s út mindennap stb. Evégett hagytam abba az iskolát ebben az évben.
Jelenleg munkanélküli vagyok, semmilyen ellátást nem kapok, így nem segíthetem édesanyám.
Ez esetben lehet e perelni?

monalisa1 # 2007.10.11. 17:01

Igaz...

Dr.Attika # 2007.10.11. 16:56

Toncsi1987!
Elsősorban Ön köteles eltartani édesanyját (Csjt. 61.§). Ezért sem kellene ezt feszegetni bíróság előtt.
Édesapját, akkor kötelezné a bíróság- ha kötelezné- ha Ön sem tudja eltartani édesanyját.

monalisa1 # 2007.10.11. 16:06

Házastársi tartásnak nevezik, mégpedig a csjt. 21. - 22. §-ai foglalkoznak vele. (Balra a Szolgáltatások fejezetben a "törvénytár" rovatban találod meg a hivatkozott paragrafust.)

Édesapátok un. biztatási igéretet tett szóban anyukátoknak - hogy segíti majd őt -, melyet aztán nem tartott be... Édesanyátok utóbb fordulhat bírósághoz kérve a házastársi tartás megállapítását., a bíróság majd megvizsgálja a rászorultságot és annak mértékét.

Ha a bíróság megállapítja a tartás Ft/hó összegét, ennek alapján, a válás ellenére, édesapátok halálakor anyukátok élete végéig a mindenkori t.díj 30%-ára mint özvegyi nyugdíjra jogosultságot szerez.

Kérni kell a bíróságot hogy a t.díj összegét az évenkénti nyugdíjemelés százalékos mértékével indexálja majd.

Külön jegyzem meg: mível anyukátoknak van saját rokkantnyugdíja, tehát nem teljesen ellátatlan, erre figyelemmel a bíróság esetleg csak egy alacsony t.díjat határoz meg.

Tomcsi1987 # 2007.10.11. 09:34

Idén elvált édesanyám, 2005 ben lett rokkantnyugdíjas egézségi állapota miatt.
A válóperen nem kért asszonytartást mert édesapám megígérte szóban nekünk hogy segít mindenben de nem tarotta be az ígéretét.
Így kérhet e valami perfelujjítást asszonytartás címén?
Létezik még az asszonytartás?