Magánnyomozók inkognitója


drbjozsef # 2019.09.11. 18:51

Inkognitóhoz való jog?

Az melyik törvény, melyik fejezet? Vagy alaptörvényben van?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.11. 17:39

Így járt. Legfeljebb eztán majd álcázza magát a terepmunkához. Tudod: álbajusz, álszakáll, műmellek, burnusz, ilyesmi.

Nem mellesleg üzenem neki, hogy követni még csak-csak követhet valakit, fényképet azonban főszabályként nem készíthet róla. Ez itt az igazi kérdés, nem "az inkognitóhoz való joga".

Gfarkas86 # 2019.09.11. 16:55

Az elején hangsúlyoztam, hogy laikus vagyok. Diplomás informatikusként szerény mértékű jogi ismeretekkel rendelkezem, de a segítségre azért van szükségem értelemszerűen, mert nem a jog a szakmám.

Egyébként azért kérdeztem, mert az egyik ismerősömmel, aki a magánnyomozói pályát választotta (viszont a saját területén még nem annyira mély a jogi tapasztalata a legnyakatekertsbb helyzetekben), megtörtént egy ilyen eset és emiatt - mivel abban a környezetben, ahol a nyomozást folytatnia kellett volna - az eset után már mindenki felismeri, így nem remélheti, hogy természetesen viselkednek a jelenlétében. Nem fogom a helyet és az esetet itt konkretizálni; a lényeg, hogy mivel ez nemrég történt, igyekszem utánajárni, hogy az ilyen, merő rosszindulatból történő lebuktatásokkal szemben tudnak-e az, engedélyé él fogva őt megillető jogai elsőbbséget élvezni és ezáltal ő polgári peres úton kártérítési igénnyel élni? Ugyanis ő ismeri is azt, aki abban a szűk környezetben ellehetetlenítette a munkáját és esetében bizonyítható is, hogy kártékony szándékból tette.

Továbbra is köszönöm a konstruktív szándékú válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.11. 16:14

Ne jogászkodj!

Gfarkas86 # 2019.09.11. 15:05

Kedves Szakértők,

Elöljáróban:
'A' egy magánnyomozó
'B' az A által, egy megbízás keretében megfigyelt személy
'C' egy civil járókelő, aki felismerte a megfigyelési tevékenységet

Az a kérdésem, A vehet-e jogi elégtételt C-n, ha C, felismerve A megfigyelési tevékenységét, valamit a megfigyelés célszemélyét, odamegy B-hez és ujjal mutogatva (tehát A számára is jól láthatóan) figyelmezteti, hogy A titokban követi és fényképezi?

Illetve tehet-e A valamit, ha ugyanezt a lebuktatást nemcsak B, a megfigyelt célszemély előtt, hanem hangosan, az összes környezetükben tartózkodó ember előtt teszi?

Ugyanis itt - laikusként, szerény jogi ismeretekkel legalábbis úgy látom - két jog ütközik: a magánnyomozó inkognitóhoz való joga és a megfigyelt személy magánélethez való joga. Amely utóbbit bárki joggal figyelmeztetheti, ha kiszúrja, hogy őt a tudta nélkül fotózzák és követik. Azonban ha C még A magánnyomozói minőségéről is tudomást szerzett és azt világgá kürtöli, akár egy szűkebb környezetben is, az A munkájának eredményességét hátrányosan érintheti, ezen keresztül továbbá a megélhetését is.

Előre is köszönöm a választ!