Kártérítés


soszták # 2022.03.18. 18:37

Tisztelt fórumtagok!

Adott egy 2007-es ~ 163000 km-rel kereskedésből vásárolt Opel Astra, vásárlás időpontja 2022.03.14.

A kocsin 2022.03.18-án szervíz katalizátor hibát állapított meg, gyakorlatilag a katalizátor belseje ki van lyukadva.

A gápjármű ~ 1500 km-t ment a vásárlástól, az adásvételi szerződésben semmi hiba nincs feltüntetve.
Mivel ennek javítása nem olcsó mutatvány, felhívtuk a kereskedőt, mivel szerintem rejtett hiba, és ki akartam kérni a véleményét.
A véleménye nyomda festéket nem tűrő szavakból állt.
(Ami ismert hiba volt az adásvételkor, hogy a kilométeróra elsőre nem mindig működött. Gyújtás le és visszakapcsolása után működött, ez is ma derült ki, hogy cserélni kell majd a műszerfal csoportot)

Kérdésem, hogy panaszommal hová érdemes fordulni?
Továbbá ha bíróság felé terelem az ügyet, annak mi a menete, költsége, időtartama, és milyen eséllyel vághatok neki egy ilyen procedúrának?

Válaszokat előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Besenyei Csaba

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.06. 20:08

Lehet egy perben több alperes - de ez nem jelenti, hogy a konkrét esetben valóban mind a két alperessel szemben van jogalapod.

Joka07 # 2022.03.06. 17:07

Üdvözletem!

Kártérítési pert kívánok indítani egy vállalkozás ellen, valamint szándékomban állna egy egykori munkatársuk ellen is, aki már nem dolgozik ott, de az adott időpontban, mely a per alapja lenne, még ott volt (a két ügy teljesen összefügg, mi több ugyanaz). Az volna a kérdésem, hogy jogszerűen működik az, hogy adott esetben egy ügyben mindketten alperesek legyenek, vagy csak úgy tudom végrehajtani ezt, ha két külön keresetet, eljárást nyújtok be? Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.19. 19:26

Kérdezd meg a kamarától ki a helyettese, vagy irodagondnoka.

To-mi # 2021.12.19. 18:41

T. Jogászok!
Nem szeretnék senkitől sem kártérítést, csak nem tudom hogyan kell új témát nyitni és ez állt legközelebb az ügyemhez. Kettő hónapja megbíztam egy ügyvédet, mert több mint tíz éves végrehajtási ügy miatt kaptam levelet. Kértem, hogy kérje meg a végrehajtási dokumentációt, és nézze meg, hogy esetlegesen hivatkozhatunk-e elévülésre. Vagy ha nem, akkor egyezzünk ki a végrehajtóval minél kedvezőbb részletfizetésben(nem túl komoly ügy, 273 ezer forintról van szó régi telefontartozás miatt). Az ügyvéd Úrnak kifizettem 40.000 Ft-ot, de pechemre az ügyvédet letartóztatták a megbízásom után kb 3 héttel és így nem intéződik a dolog. Mit lehet ilyenkor tenni?

gerbera317 # 2021.12.04. 13:18

Milyen nemzetközi per? Ha az Európai Bíróság elé akarod vinni a nyomorodat, és ehhez keresel ügyvédet, akkor ezt irjad, ne valami egészen mást! S ha talaltál, ő majd elmondja neked, hogy az Európai Bíróság joghatósága nem terjed ki az ilyen ügyekre.

kornicska # 2021.12.04. 11:43

Nemzetközi perhez akár keresek olyan jogászt aki képviselne egy 84% os kronkus művese kezelt beteget kártérítési perben.
A kártérítés megnevezése: Rokkantsági járadék 2011 es törvényben foglalt jogsértés embertelen bánásmód miatt járadék csökkentés.

Kedves és tisztelt Jogászok!

Keresek olyan jogászt aki ért a nemzet közi perekhez/joghoz és tudna nekem segítséget nyujtani egy igen fontos témában.
2011 elött Rokkantsági járadékos azaz rokkant nyugdíjas voltam. 2011 ben a kormány hozott rendeletet, amivel el vették járadékaink felét és státuszunkat. Én állapotom azóta is csak romlott. Akkor én még 56% os rokkant voltam mostanra már krónikus Művesebeteg vagyok ki művese kezelésre jár 84% os rokkantként.
Mivel járadékom azóta is a felezett, és annyira kevés hogy albérletet sem tudok fizetni még ilyen betegen is dolgozok 4 órásba hogy enni tudjak és legalább egy munkás szállón legyen fedél a fejem felett, de már nem sokáig bírom már egyre jobban kikészülök, fáradok, kimerülök mint testileg mint lelkileg. Sajna mindenkim meghalt senkire sem támaszkodhatok vagy kérhetek segítséget.
Most nyáron jött egy törvény módosítás, mi kártérítésről szól. De nem arról amit a Kúria azaz alkotmány bíróság és nemzetközi bíróság embertelen és jogtalannak ítélt meg és utászt adott a kormánynak hogy kártalanítsa és állítsa vissza a járadékait mindazoknak akikel elbántak.
Sajna engem nem hajlandóak kártéríteni .
Hiába van az hogy elvették járadékom felét és romlott azóta az állapotom még a rendes járadékom sem adták vissza az elmúlt 10 évben.
Sajnos volt hogy vittem az ügyet munka ügyi bíróságra de mindhiába akkoriban a 2011 es törvényt a bíróság nem bírálhatja felül Megyei szinten ehhez alkotmány bíróság vagy nemzetközi kell a kormány döntése elleni perben..
Ebben kéne segítség, támasz, ami nagyon fontos.
Sajnos annyira lelkileg érzelmileg és fizikailag megtört kimerült vagyok hogy már sokat kesergek néha sírok férfiként mert állandó stresszben félelemben élek kiszolgáltatottan hontalanul, és nem tudom mihez kezdjek.
Kérem aki jogász ért ehhez és tud segíteni esetleg vállalná ügyem írjon nekem a kokowitus@gmail.com email címre és vegye fel velem a kapcsolatot ott majd még a telefon számom is megadom.
Előre is nagyon szépen köszönöm és reménykedek hátha egy keserves sikolyom meghalja valaki.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.15. 10:52

Az pont jó lesz, amit írtál.

alovererus # 2021.11.15. 08:37

Igen FMH megindítása után ellentmondással élt, ezért perré alakult, alperes elévülésre hivatkozik. Most a polgári jogi igény el nem évülését kell alátámasztani.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.15. 06:43

Az alperes hivatkozott már az elévülésre?

alovererus # 2021.11.15. 01:49

Jogerős bűntető ítéletben polgári jogi igényről is döntött a bíróság, a vádlott távollétében folytatta le az eljárást (régi Btk.). A sértett nem indította el az ítélet alapján a végrehajtást, mivel nem volt ismert az elítélt tartózkodási helye. A minősített bűncselekmény a Btk. alapján 10 évig terjedő szabadságvesztés. A büntetőítélet alapján az alperes a terhére rótt bűncselekménnyel okozta a felperes kárát, Értelmezésünk szerint a kárigény elévülése 10 év, és az elévülési idő (nem a bűncselekmény elkövetésétől), hanem annak a büntetőügyben való megállapításától számítandó, azaz a jogerős ítéletben rögzített kártérítésre felszólítás véghatáridejétől.
Az elítélt sikeresen perújítást kezdeményezett 10 éven belül, így álláspontunk szerint a perújítás eredményeként hozott jogerős ítélettől újra indul az általános 5 év elévülés. Ebben az ítéletben a polgári igény egyéb törvényes útra utasította a bíróság. A polgári igény érvényesítését a második ítéletre alapozzuk, azonban ehhez meg kell vizsgálni, hogy annak bíróság előtti érvényesíthetősége még nem évült-e el. A polgári bíróság megalapozottnak tarthatja ezt az érvelést a követelés behajtása érdekében?
Ezzel kapcsolatosan korábbi döntéseket is keresek, amelyek a polgári igény elévülésének tényét alátámasztják.
Előre is köszönöm a válaszokat!

Dave78 # 2021.01.28. 17:53

Nem értem gerbera lenéző, fellengzős hangnemét.

A végzés tartalmazza a büntetés megfizetési kötelezettségét, amelyet a kérdés alapján az elszenvedő nem vitatott és nem is fellebbezett meg.
Ennélfogva a végzés jogerős. Én legalábbis így értelmeztem.

Én is hajtottam már be perköltséget erről szóló jogerős végzés alapján. Nem a fizetési meghagyástól lesz jogerős a végzés.

gerbera317 # 2021.01.26. 12:00

Kedves felézős joebp! (Nem baj, ha nem érted a megszólítást. Illetve baj, de kit érdekel.)
Dave78 helytelen tanácsot adott, ugyanis végrehajtást csak jogerős, és marasztalást tartalmazó határozat alapján lehet indítani, ami neked nincs. Viszont lesz (előbb-utóbb), ha fizetési meghagyást kérsz az embered ellen.

Dave78 # 2021.01.25. 15:04

Lejárt követelésre lehet kérni fizetési meghagyást. De ha az adós ellentmondással él, akkor az ügy perré alakul, amelyhez kötelező a jogi képviselet. És még ha meg is nyered, az ügyvédedet te fizeted, aztán a perköltséget szintén be kell hajtanod az adóson, és majd valamikor megtérül minden költséged és követelésed.

Egyszerűbb rögtön bírósági végrehajtást kérni. Az lassabb, de biztosabb, és ha ott is ellent akar mondani, akkor az ő térfelén pattog a labda, hogy beadja a keresetet a bíróságra (a pert persze el fogja veszíteni).

joebp # 2021.01.17. 17:39

A vádlott a tárgyalás nélkül megtartott büntetővégzést elfogadta, a büntetést az állam felé megfizette, viszont adós maradt felém, mint sértett felé 400.000.- Ft-tal. A büntetővégzés a sértett kárigényét a törvény egyéb útjára utasította. Kezdeményezhetem a fizetési meghagyás keretén belül a kártérítés megfizetését? Köszönöm a válaszokat.