Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


Kártérítés

Dave78 # e-mail 2021.01.28. 18:53

Nem értem gerbera lenéző, fellengzős hangnemét.

A végzés tartalmazza a büntetés megfizetési kötelezettségét, amelyet a kérdés alapján az elszenvedő nem vitatott és nem is fellebbezett meg.
Ennélfogva a végzés jogerős. Én legalábbis így értelmeztem.

Én is hajtottam már be perköltséget erről szóló jogerős végzés alapján. Nem a fizetési meghagyástól lesz jogerős a végzés.

gerbera317 # e-mail 2021.01.26. 13:00

Kedves felézős joebp! (Nem baj, ha nem érted a megszólítást. Illetve baj, de kit érdekel.)
Dave78 helytelen tanácsot adott, ugyanis végrehajtást csak jogerős, és marasztalást tartalmazó határozat alapján lehet indítani, ami neked nincs. Viszont lesz (előbb-utóbb), ha fizetési meghagyást kérsz az embered ellen.

Dave78 # e-mail 2021.01.25. 16:04

Lejárt követelésre lehet kérni fizetési meghagyást. De ha az adós ellentmondással él, akkor az ügy perré alakul, amelyhez kötelező a jogi képviselet. És még ha meg is nyered, az ügyvédedet te fizeted, aztán a perköltséget szintén be kell hajtanod az adóson, és majd valamikor megtérül minden költséged és követelésed.

Egyszerűbb rögtön bírósági végrehajtást kérni. Az lassabb, de biztosabb, és ha ott is ellent akar mondani, akkor az ő térfelén pattog a labda, hogy beadja a keresetet a bíróságra (a pert persze el fogja veszíteni).

joebp # e-mail 2021.01.17. 18:39

A vádlott a tárgyalás nélkül megtartott büntetővégzést elfogadta, a büntetést az állam felé megfizette, viszont adós maradt felém, mint sértett felé 400.000.- Ft-tal. A büntetővégzés a sértett kárigényét a törvény egyéb útjára utasította. Kezdeményezhetem a fizetési meghagyás keretén belül a kártérítés megfizetését? Köszönöm a válaszokat.