Haszonélvezeti jog számítása.


drbjozsef # 2021.05.20. 10:19

(egyébként az Itv. szerinti számolásnál természetesen a betöltött adott életkor számít, napra, nem a betöltés éve.)

drbjozsef # 2021.05.20. 08:16

Itt kérdés még részemről az is, hogy betöltött életkor vagy a betöltés éve számít?

Mondhatnám viccesen : igen.

Vagy ez vagy az. Vagy egyik sem. Minekutána a számítási mód alkalmazása egyáltalán nem kötelező, ezért egyáltalán nem értelmezhető kötelező jelleggel egyik sem.

A bíróság mérlegel minden körülményt. Feltehetőleg ebből a szabályból indul ki. Úgy dönti el az összeget, ahogy méltányosnak érzi a felperesnek és neked is, a per körülményeitől függően.

Mást nem tudsz tenni, mint ellenkérelemben, vagy a per folyamán vitatod a számítási módjukat, rámutatsz arra, hogy a beadáskor a felperes nem töltötte be azt az életkort, amivel ő maga számolt a keresetében, hibás a számítása.

Aztán a bíró mérlegel, és dönt. Nincs kötve semmihez.

Geri06 # 2021.05.20. 06:41

Köszönöm!
Nem gondoltam volna, hogy szakértő kell a számításhoz, azt hittem egyértelműen az Illeték Tv.-t alkalmazzák.
A kerestben konkrétan a Tv. szerinti számítási mód szerint követelnek, de véleményem szerint hibásan mert a haszonélvező akkor még nem töltötte be a 65. évét sem, a felperes képviselője pedig a négyszeres értékkel számít a hatszoros helyett. Itt kérdés még részemről az is, hogy betöltött életkor vagy a betöltés éve számít? A kereset 2020. 03. hónapban lett beadva, a haszonélvező viszont ugyanezen év júliusában töltötte be a 65. évét. Nekem hasznosabb lenne természetesen a hatszoros szerinti számítás, mert a tőlem követelt összegből ennyit kellene levonni, így ennyivel kevesebbet megfizetnem.

drbjozsef # 2021.05.19. 12:34

Esetleges megegyezés vagy ítélet esetén hogyan számoljuk a haszonélvezet értékét

Megegyezés esetén bárhogy. Nem számít az életkor, nem számít semmi, csak amiben meg tudtok állapodni, az illetéktörvény vonatkozó része egyáltalán nem releváns ilyenkor, az csak az illetékmegállapítás körében számít.

Ítélet esetén nyilván szakértő megállapítja majd, feltehetőleg ezzel a számítási móddal is számol, de akár más körülményeket is figyelembe vehet a bíróság. Ha a szakértő számol az Itv. passzusaival, akkor érzésem szerint a kereset beadásakori életkor szerint kellene - bár ha jól sejtem, neked ez a hátrányosabb.

Geri06 # 2021.05.18. 08:19

Üdv! Az alábbi témában szeretnék segítséget kérni.
Ellenem indított közös tulajdon megszüntetése iránti perben az általam kifizetendő tulajdonrész haszonélvezeti joggal terhelt. A haszonélvező a kereset beadásakor még nem töltötte be a 65. életévét.A keresetlevelet mmost kaptam meg több mint egy év eltelt a beadása óta. Perfelvételi szakaszban vagyunk, az első tárgyalás kitűzésekor a haszonélvező már betölti a 66. életévét. Esetleges megegyezés vagy ítélet esetén hogyan számoljuk a haszonélvezet értékét a haszonélvező a kereset beadásakori életkorát vagy az egyezség esetleg ítélet meghozatalakori életkort kell figyelembe venni. Nagyon nem mindegy mert utóbbi esetben mivel alacsonyab az értéke nekem 750000 Ft-al többet kellene fizetnem. Megjegyzem nem értem a keresetet mert a tulajdonrész megvásárlására már a kereset beadásakor is tárgyalókész voltam.

Köszönöm, ha valaki tud segíteni.