bérbeadó jogtalan ? követelése


Szomorú örökös # 2022.03.12. 21:05

olgica50

Úgy tűnik csak bérbeadók válaszoltak

Még csak azok se, én special egy hozzád hasonló laikus fórumozó vagyok, aki egyértelműen látja, hogy bár te laksz a lakásban, de nem a tiéd. Ergo ha a tulajdonos kér tőled valamit, akkor azt illik betartani, mert különben ők tartanak be neked és mehetsz máshová lakni. Ebben az autista fiad se nagyon fogja őket megakadályozni, erre mérget vehetsz. Nekünk anno az önkormányzati lakásban evidens volt, hogy rendszeresen kifessük ill. tapétázzuk aprajánként a lakást. Neked ezek szerint nem az. És ha most nincs rá pénzed, akkor honnan lenne, ha mondjuk most ki kellene költözni és kifestve kérné vissza az önkormányzat?

Majordomus # 2022.03.12. 18:42

Olgica

Az ügyvédek ugyanezt mondják el neked,csak nem ingyen.....

Nem bérbeadóként irtam neked választ hanem az ingatlanszakmában eltöltött pár évtized és szakmai tudás alapján.

olgica50 # 2022.03.12. 18:21

Úgy tűnik nem jó helyen kerestem választ. Abban bíztam, hogy ügyvéd fog válaszolni. Úgy tűnik muszáj leszek ügyvédhez menni. A rendeltetés szerinti használat azt jelenti, hogy nem tartok benne malacot, nem szedem fel a parkettát, lakás céljára használom és nem vállalkozásnak, hogy azok laknak benne, akiknek engedélyük van. Mivel nyugdíjasok vagyunk, megfelelő jövedelemmel nem áll fenn, hogy holnap fizető képtelenné válunk. Ha bármilyen apropóból ki kellene költöznünk, akkor kiköltözéskor lennék köteles kifestve átadni. Ha csótányok rohangálnának ki , ha bűz áradna a lakásból, akkor az más téma, de ilyesmiről szó nincsen.
Attól, hogy a fal be van-e festve vagy nincs nem függ a lakás állaga. Rendes szép tiszta, nem mállik, stb.
Úgy tűnik csak bérbeadók válaszoltak, de ügyvédek nem.
Köszönöm az eddigi észrevételeket. Sajnos használni nem tudom őket.

Majordomus # 2022.03.12. 10:13

Mondjuk Zöldövezeti kollégának igaza van.
.
Olgica nem a realitás talaján él. Én több lakást adok ki 35 m2-es 1.5 szoba 90 ezer ft és boldogan fizetik mert a város közepén van.

80 m2 lakás 77 ezer ft bérleti díjjal nevetséges összeg.

Ha egy galériát meg tudtak oldani egy festés nem lehet gond.

A szomszéd lakás 75 m2, 3 szoba havi 150 ezer ft-ért adja ki a Józsi.

Szóval 2 lábbal kellene a földön állni.

Mint ingatlankezelő jelezném,hogy minden önkirmányzati szerződésben az szerepel hogy a karbantartás a bérlő kötelessége.

Több házamban van önkormányzati tulajdon,elég elhanyagoltak a lakások. Tisztelet a kivételnek.

Amikor bérleményellenőrzést kérek az önkiritól a lakásból áradó bűz csótányok stb miatt,akkor minden esetben kötelezik a bérlőt a lomtalanitásra és a festésre!

Nem elfelejtendő hogy az a lakás egy többtizmilliós vagyon,amit a tulajdonos nem szeretné hogy lepusztuljon.

Szomorú örökös # 2022.03.12. 05:03

olgica50

Az önkormányzatnak mitől nm mindegy, hogy nekem tetszik-e a lakás, amiben élek vagy sem?

Pl. hogy ő a lakás tulajdonosa és szeretné, ha az állaga nem romolna le olyan szintre, hogy az egy lepukkant, használhatatlan ingatlan legyen. Ő sohasem azt nézi, hogy te most benne laksz, mert ez nem törvényszerű, hogy mindig így marad. Neki negatív értelemben is meg kell vizsgája a történetet, mert mi van, ha épp elveszíted a fizetőképességedet és esetleg odáig is eljut a történet, hogy ki kell neki költöztetni téged a lakásból...és akkor azután mi marad meg belőle. Pont ugyanaz a helyzet, mint egy sima albérlet esetén is, ha te nem tartod tisztán és használható állapotban folyamatosan a lakást - amit neki joga van folyamatosan ellenőrizni bizonyos időközönként - akkor a tulajdonos ott is ki fog ebrudalni onnan, bár kétségtelenül igaz akkor az az ő buktája lesz.

A lakástörvény, az önkormányzati rendelet, a szerződésünk csak burkolatról szól. A festés pedig nem burkolat.

A fal és annak felülete viszont az. Csak szimpla értelmezés kérdése.

Zöldövezeti11 # 2022.03.12. 04:55

Vannak önkormányzatok amelyek durva intézkedéseket hoznak. Gondolná az ember elsőre.
Vagy nem.
Speciel én egy 50 nm -es lakást adok ki 95 eft -ért, egy másikakat pedig ami 28 nm-es 58 eft -ér. A környezetem baleknak tart, olcsó jánosnak.

olgica50 # 2022.03.11. 23:16

A lakás bérleti díja 77.000 Ft/hó. A kérdésemre nem kaptam választ. Kötelezhet-e és milyen alapon? Hisz a falak festésétől nem függ a lakás állaga. Amíg benne lakom addig az én dolgom, hogy mennyire teszem saját magamnak széppé, kényelmessé. Az önkormányzatnak mitől nm mindegy, hogy nekem tetszik-e a lakás, amiben élek vagy sem? Azt szeretném tudni , hogy mi érdeke fűződik a bérbeadónak ahhoz, hogy, amíg benne lakok mennyire szép- Ha saját magam eldönteném, hogy kifestem ezt a 4,5 m magas lakást, akkor sem olyan egyszerű. Először is a férjem és én már nem vagyunk virgonc mai gyerekek. Sk. kifestés szóba sem jöhet. Ezenkívül együtt élünk egy autista gyerekkel, akinek minden kell csak egy ilyen változatosság, macera, idegenek, dolgai máshova helyezése, stb. pont nem. Ezenkívül a fiam nagyon speciális - fehérjementes - diétát tart. Nem ecsetelem ez mivel jár. Minden esetre napi 4-5 órám csak azzal megy el, hogy Neki elkészítsem az ételeit, tápszereit. És akkor ugye magunkra is kell főzni, mosni, vásárolni, takarítani, ügyeket intézni. Semmiképp sem fér bele a 24 órámba - napi 4 órás alvás mellett sem, ez az előkészület, a festés (festetés), majd utána takarítás, visszapakolás.
Érdekességként megjegyzem: egy saját lakást cseréltek a szülők egy bérlakásra még az első szocializmus idején. Így jutottak ennek az önkormányzatnak egy bérlakásához. Mikor mindenki megvehette a bérleményét a tv. kijövetele előtti napon azt a lakást (házat) betették az általános rendezési tervbe. Így megfosztottak minket attól, hogy végre megvehessük. Majd kb. 20 évig semmi sem történt. Se felújítást, se cserét semmit nem engedtek. Érdekes módon nem zavarta őket, hogy nincsen kifestve. Ezt a lakást azért kaptuk, mert a másikat végül is eladták, tudtunk nélkül. Ismét megfosztottak az elővételi jogtól. Ebbe a lakásba mi építtetettünk galériát, Most meg 2 hónappal ezelőtt a villanyórát kicseréltettük nagyobb teljesítményűre, az elromlott gáztűzhelyet lecseréltük indukciósra (ez 400 ezres kiadás volt). Eddig itt sem zavarta őket, hogy nincs kifestve.
Visszatérve az eredeti kérdéshez (mert a lényeg nem ott van, hogy megoldható-e vagy sem), milyen jogszabályi alapon kötelezhet erre a festésre? Az természetes, ha valamiért vissza adjuk, akkor úgy kell visszaadni, ahogy kaptuk. De, amíg benne lakunk, amíg senkire semmilyen hatással nincs a falunk festettsége, addig miért is? Lehet-e ez ok szerződés bontásra? Elmaradásunk nincsen. A lakástörvény, az önkormányzati rendelet, a szerződésünk csak burkolatról szól. A festés pedig nem burkolat.
Köszönöm az eddigi válaszokat.

Zoltanuss # 2022.03.11. 07:35

Az olgica50 sok mindent közölt csak egyet nem.
Mennyi is konkrétan annak a 80 nm -es + galériás önkormányzati lakásnak a bérleti díja ?

Sok mindent tud pl. ezt :
Jól tudom-e, hogy a karbantartás a bérbeadó kötelessége.

A karbantartás vagy 25 féle egymástól jól elkülöníthető műveletből áll. Van amit a bérbeadó van amit a bérlő végez.... megegyeznek.

Ettől függetlenül egy ekkora lakás kifestése kb. 400 eft... piaci alapon.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.11. 06:16

Minden önkormányzat minden hatályos rendelete megtalálható a njt.hu-n.

wers # 2022.03.11. 05:40

De életvitelszerűen élünk ebben a lakásban elképzelni nem tudom, hogy hogyan lehet elköltözés nélkül kifesteni.

Azért ez szokott sikerülni. Elég macerás, az igaz. A saját lakásodat sem festenéd ki időként?

drbjozsef # 2022.03.11. 05:29

Megjegyzem, a legtöbb piaci lakásbérleti szerződésben is az van, hogy a rendkívüli karbantartások kivételével (tönkremegy a mosógép vagy a cirkó), a lakásbérlet végén úgy kell visszaadnod a bérleményt, ahogy kaptad : tisztán, kitakarítva, és ha ki volt festve frissen, akkor ki kell fessed (vagy kifizetned egy festést), amikor megszűnik a szerződés.

drbjozsef # 2022.03.11. 05:27

olgica50,

Elsősorban a helyi önkormányzat lakásrendeletét olvasd el (jellemzően megtalálható a jobb települések honlapján), másodsorban az önkormányzattal kötött szerződéseteket.
Ebből a kettőből ki fog derülni, hogy mik a jogaitok, és mik a kötelességeitek.
Mi ezeket nem ismerjük, úgyhogy ennél több konkrétum nem mondható.

Az önkormányzati bérlakások bérleti díjai a legtöbb esetben azért elmaradnak a piaci lakbértől (pláne, hogy utóbbi lényegében folyamatosan emelkedik jópár éve), ezért cserébe szerintem jogos elvárás, hogy a karbantartást elvégezd bizonyos határok között, de ez sok mindentől függ, leginkább a fenti rendelettől és a szerződésedtől.

Egy kifestés szerintem nem akkora truváj, május-júniusban könnyen megoldható, bútor összetol, letakar, egy henger hosszú szárral egy vödör festék, aztán hagy szóljon, így egész olcsó is. Egyszerre egy helyiség, aztán jöhet a következő.

Tanulmányozd át a fenti iratokat.

Szomorú örökös # 2022.03.11. 04:59

olgica50

Jól tudom-e, hogy a karbantartás a bérbeadó kötelessége

Szerintem nem jól tudod:

13. § (1) A lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásával, felújításával, illetőleg azok pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek viselésére a bérbeadó és a bérlő megállapodása az irányadó; megállapodás hiányában a karbantartással és felújítással kapcsolatos költségek a bérlőt.....terhelik.

olgica50 # 2022.03.11. 04:20

80 m-es önkormányzattól bérelt lakásban lakunk. Az az érzésünk, hogy teljesíthetetlen és jogtalan követelésekkel akarnak kiszekálni a lakásból. Most azt a felszólítást kaptuk, hogy 3 hónapon belül fessük ki a lakást, mert ha nem akkor felmondják a határidő nélküli szerződésünket. Jól tudom-e, hogy a karbantartás a bérbeadó kötelessége. Akkor kellene tűrnöm, ha nem jelent jelentős kellemetlenséget. De semmiképp sem kötelezhetnek erre a teljesíthetetlen dologra. Az egy dolog, hogy havonta igen magas bérleti díjat fizetünk. Egy ekkora lakás kifestése nem 100 ezrekbe, de annál többe kerülne. Ez még akár megoldható is lenne. De életvitelszerűen élünk ebben a lakásban elképzelni nem tudom, hogy hogyan lehet elköltözés nélkül kifesteni.
Az a kérdésem kötelezhet-e az önkormányzat erre a 4,5 m magas, 80 m2+galériás lakásnak a kifestetésére?