2. haszonélvezeti jog alapítása


Kogeza # 2022.04.09. 20:08

"Ha egy másik szermély részére is szeretnék az ingatlan egészére terjedő holtig tartó haszonélvezeti jogot alapítani és azt bejegyeztetni a földhivatalban, ahhoz kell-e a már meglévő haszonélvező hozzájárulása?"

Szerintem az ingatlan-nyilvántartási bejegyzéshez nem szükséges a másik haszonélvező hozzájárulása. Az más kérdés, hogy a később bejegyzett haszonélvezet jogosultja a korábban bejegyzett haszonélvezeti jog jogosultjának haláláig nem gyakorolhatja a haszonélvezeti jogát, kivéve, ha ebben megegyezik a két haszonélvezeti jogosult.

joseph # 2022.04.09. 16:10

Kedves drbjozsef!

Köszönöm szépen a gyors és szakszerű válaszodat!

Üdv:

József

drbjozsef # 2022.04.09. 15:52

joseph,

Nyilván.
Ha a mostani haszonélvező beleegyezik, hogy a két haszonélvezeti jog közösen illesse meg őket az adott ingatlanon, akkor mindketten egyformán, egyidejűleg használhatják az ingatlant, a vele kapcsolatos jogok és kötelezettségek egyformán vonatkoznak rájuk.
Az ő beleegyezése nélkül a meglévő használati, hasznosítási joga nem csorbítható.

joseph # 2022.04.09. 15:05

Üdvözlök Mindenkit!

A tulajdonomban lévő lakáson már van egy fennálló, az egész ingatlanra kiterjedő haszonélvezeti jog.
Ha egy másik szermély részére is szeretnék az ingatlan egészére terjedő holtig tartó haszonélvezeti jogot alapítani és azt bejegyeztetni a földhivatalban, ahhoz kell-e a már meglévő haszonélvező hozzájárulása?

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv:
József