Elolvastál ebben a rovatban akár csak egyetlen posztot is?
rágalmazás, személyiségi jogok megsértése
Gyerekkori barátom önéletrajzi könyvet ír, és a hozzájárulásom nélkül engem is név szerint megemlít a könyvben. Igazat ír, megtörtént eseményeket, de pont olyan részleteket emel ki az életemből, amikre nem vagyok büszke, ezáltal nem túl kedvező képet fest le rólam a műben. Nem vagyok közszereplő.
Meg tudom-e akadályozni, hogy felismerhetően szerepeljek a könyvben? Ha megakadályozni nem is tudom, így, hogy igazat ír, valamely személyiségi jogom megsértésének megállapítását alappal kérhetem?
(Nem rólam szól a kérdés :))
Köszönöm előre is!
Szerintem csak akkor, ha kimeríti valamely bűncselekmény - leginkább a rágalmazás - tényállását. Akkor még el is lehet kobozni, és meg lehet semmisíteni a műpéldányokat.
Ha még nem adták ki azt a könyvet, akkor nyilván erre kell a szerzőt, kiadót figyelmeztetni.
Na de azért mégis...
Kis Pista kisnyugdíjas vagyok, közéleti szereplő soha nem voltam.
XY híres magyar színész, gyerekkori barátom a bestseller önéletrajzi könyvében leírta, hogy a húszas éveinek közepén velem, Kis Pistával, jelenleg xy szám alatti címen lakó barátjával hogyan varrták le sorban a csajokat, annak ellenére, hogy nekem, Kis Pistának mindvégig feleségem volt, akivel amúgy jelenleg is együtt élek. Az erkölcstelen magatartásomról a fél ország tudomást szerez.
Minden igaz, ami a könyvben le van írva, de akkor is: én, azaz Kis Pista semmit nem tudok tenni, hogy szükségtelenül lejárattak egy (fél) ország előtt?
Ez ilyen. A tetteinknek következményei lehetnek.
De nyitott vagyok: melyik jogszabályhelyre hivatkoznál?
"De nyitott vagyok: melyik jogszabályhelyre hivatkoznál?"
Én sem tudom, nem véletlenül kérdeztem. Ugyanakkor azt valahogy elképzelhetetlennek tartom, hogy nem közszereplőként ne lenne eszközöm a jogvédelemre.
Magánélethez való jog tiszteletben tartásának sérelme/ magántitok megsértése jobb híján?
2018. évi LIII. törvény a magánélet védelméről 7. $ (1) bek., 8. $ (1)-(2) bek.
Úgy gondolom, hogy nem az a jogalkotói cél, hogy a magánélet olyan szempontból élvezzen védelmet, hogyha az egyén morálisan ingoványos területre tévedt, és ez a tény utóbb kitudódik. A szankciónak kiüresedne abban az esetben, ha kiszabásra kerülne, amennyiben valaki igazat állít.
Kogeza,
Én ott fognám meg a dolgot : ha valami okból ( mindegy, mondjuk egy italozós este utáni elszólás, vagy mondjuk az egyik illető hölgy kottyantja el a feleségednek) már akkor, ott, huszoniksz évesen kiderült volna ez, akkor feljelentetted volna? Akkor büntetőjogi kategória eset lenne bármelyik fenti példa? Ha akkor nem, akkor most sem.
A magántitok megsértése bűncselekmény, de ott az elkövetői kör zárt.
A személyek többsége nincs titoktartásra kötelezve.
A Ptk. 2:45. § (2) is csak a "valótlan tényállításról" és a "valós tény hamis színben feltüntetéséről" ír.
Köszönöm a hozzászólásokat, még ha nem is feltétlenül értek azokkal egyet.
KBS, a magántitok megsértésénél nem a bűncselekményre gondoltam, hanem a a Ptk. 2:46. § (2) bekezdése szerinti megsértésre.
2:46. § [A magántitokhoz való jog]
(1) A magántitok védelme kiterjed különösen a levéltitok és hivatásbeli titok oltalmára.
(2) A magántitok megsértését jelenti különösen a magántitok jogosulatlan megszerzése és felhasználása, nyilvánosságra hozatala vagy illetéktelen személlyel való közlése.
Szerintem a 2021.09.28. napján 19:34-kor írt tényállásom a magántitokhoz (és a személyes adatok védelméhez való jog) megsértésének iskolapéldája lehetne. Ugyan a Ptk. a magántitok köréből levéltitkot és hivatásbeli titkot emeli ki, de a bíróság ide sorol minden olyan, kevesek által ismert tényt vagy körülményt, amelynek titokként való megőrzéséhez az érintett személynek méltányolandó érdeke fűződik. A személy szexuális élete és szokásai - kevés kivételtől eltekintve - nyilvánvalóan a magántitok körébe tartoznak, így szerintem ilyen információk nyilvánosságra hozatalával a könyv szerzője megsérti az érintett magántitokhoz való jogát.
Kérdés, hogy a példánál maradjunk, a lakcímének közlésével a személyes adatok védelméhez való jogát megsérti-e Kis Pistának. (Szerintem igen.)
Azt mondja, "jogosulatlan"...
A másik kérdésre: nem. Azt csak adatkezelő teheti.
Az élet nem olyan bonyolult, ha nem bonyolítják. A jog sem.
- A "jogosulatlanul" a megszerzésére és a felhasználásra vonatkozik, különben nem lenne közöttük az "és" kötőszó. Persze pl. az érintett engedélye a nyilvánosságra hozatalnál is releváns lehet.
- Még a személyes adattal visszaélés bűncselekményt sem csak adatkezelő követheti el. A polgári jogi jogsértést meg pláne...
1/2012. Büntető jogegységi határozat
a Btk. 177/A. § (1) a) pontjának első fordulatába ütköző személyes adattal visszaélés vétségének az elkövetője nemcsak az adatvédelmi jogszabályok szerinti adatkezelő, hanem bárki lehet
Na, akkor menjünk vissza az elejére: mit mondtam elsőre? :)
Melyikre gondolsz?
„Szerintem csak akkor, ha kimeríti valamely bűncselekmény - leginkább a rágalmazás - tényállását. ”
Mert hogy te is megint bűncselekményre hivatkoztál...
Azért hivatkoztam a bűncselekményre, mert a válaszodban előhoztad, és arra reflektáltam. :)
Tisztelt fórum tagok!
Egy bizonyos személy elég durva dolgot terjeszt rólam ismerősei körében, ami természetesen nem felel meg a valóságnak. Annyira becsület sértő a dolog hogy nem hagyhatom annyiban. Kérdésem az lenne milyen jogi lépéseket tudnák ez ügyben tenni?
Válaszokat előre is köszönöm!
Feljelentést teszel. Jogvesztő határideje van.
Dora
Ha valótlan tényállításokat tesz, amik téged rossz színben tüntetnek föl, rágalmazásért teszel feljelentést.
Ha mocskolódik, sértő jelzőket használ, akkor becsületsértésért teszel feljelentést.
Ha az ismerőseid körében terjeszti, megállhat a rágalmazás jelentős érdeksérelmet okozó minősítése.
30 napon belül kell megtenned a feljelentést, onnantól számítva, hogy a sérelmezett cselekményről tudomást szerzel.
Egyébként rágalmazás és becsületsértés is büntetőjogi kategória, nem polgári jogi.
De készülj fel arra, hogy mindent neked kell biizonyítanod, és a feljelentésben szó szerint szerepeljenek a sérelmezett kijelentések, valamint melléje meg kell jelölnöd a bizonyítékokat is.
Sziasztok, Az a kérdésem, hogyan lehet letiltatni a nevemet egy régi könyveket és újságokat (is) forgalmazó webes felületről. Nagyon régen dolgoztam újságíróként, ma már ezt inkább szeretném elfelejteni. Az egyik könyv és lap kereskedelmi oldal felteszi azokat a 15 éve megjelent magazinokat, és megjelenteti a nevemet is (mint aki egykor oda publikált). Kértem őket, hogy vegyék le a nevem, én ehhez nem járulok hozzá. Még telefonon is kerestem őket. Kinek írjak? Mit tehetek? Gondolom, ez is személyiségi jog, hogy nem akarom, hogy a nevem egy felületen megjelenjen, és kifejezetten kérem a levételét. Köszönöm!
Tisztelt Fórumozók!
Személyiségi joggal kapcsolatban szeretném a tanácsukat kérni. Elnézést, de kicsit hosszan.
Egy büntetőüggyé vált ügy egyik szerződésének okirati tanúja (akivel a vádlott az adott szerződést utólag tanúztatta le -ezt egyébként lehet?) a büntető tárgyaláson tanúként azt nyilatkozta, hogy nem ismeri a vádlottat, és nem ő írta alá a szerződést tanúként. Természetesen ismerik egymást a vádlottal, üzleti és szexuális kapcsolatban voltak egymással, és a szerződést is ő tanúzta le. Rendelkezésemre állnak bizonyítékok az üzleti és a szexuális kapcsolatuk igazolására is, köztük nem egy tartalmazza az aláírását is. Kérdésem csak az, hogy ezekből mit nyújthatok be a bíróságnak?
- A tanúnak a jelenlétemben produkált másik okiratát a saját aláírásával?
- Üzleti okiratot, melyen szerepel mind az ő aláírása, mind pedig a vádlott név szerint?
- Bárrmilyen olyan üzleti iratot, mely nem áll összefüggésben a büntetőüggyel, de kiderül belőle, hogy a vádlott és a tanú üzleti kapcsolatban is voltak egymással?
- A tanú nekem írt üzeneteit, melyekből kiviláglik, hogy ismerik egymást a vádlottal?
- A vádlott nekem írt üzeneteit, e-mail-jeit, leveleit, melyekből kiviláglik, hogy ismerik egymást a tanúval? És ha egy ilyen üzenetben a tanú odaidézett sorai is szerepelnek, amiket gyakorlatilag írásban mutatott meg nekem a vádlott?
- Olyan iratot, melyet a tanú küldött a vádlottnak, melyből kiviláglik a szexuális kapcsolatuk?
- A tanú által a vádlott részére nekem átadott leveleket, melyeket közvetítőként át kellett adnom a vádlottnak?
- Hangfelvételt, amin a vádlott nekem személyesen mondja, hogy a tanúval együtt mentek a bankba készpénzt befizetni?
- Hivatkozhatom-e arra, hogy a vádlott a számítógépén a tanúról meztelen képeket őrizget, amiket akkor láttam, amikor a számítógépen a vádlott jelenlétében szoftver- és operációs rendszer javítást végeztem?
- Javasolhatom-e egy további személy kihallgatását is, akinek a vádlott a tanúval eszközöket küldött, és mindhárman ismerik egymást?
- Javasolhatom-e a vádlott üzlettársainak kihallgatását is, akikkel mindannyian ismerték egymást?
- Javasolhatom-e, hogy bizonyos egymással folytatott telefonon- és interneten keresztüli beszélgetéseiket kéresse ki a bíróság a szolgáltatóktól?
- Tanúsíthatom-e, hogy a tanúval a vádlott ismertetett össze?
- Mondhatok-e egy dátumot is, amikor a tanú autójában az anyósülésen a vádlott ült, én pedig a hátsó ülésen, és megnevezhetem-e az útvonalat, hogy a biztonsági kamerák felvételei igazolhassák, hogy az autó elejében ők egymás mellett ülnek?
- Tanúsíthatom-e, hogy a vádlott egyszer írásban felkért, hogy a tanú autójával menjünk el az egyik telephelyre? Az útvonal menti biztonsági kamerák felvételei, illetve a helyszínen készített fényképeim számítanak-e?
- Tanúsíthatom-e, hogy a tanú nem egyszer mesélte nekem mind szóban, mind üzenetben, hogy rendszeresen összejár a vádlottal?
- Javasolhatom-e írásszakértő kirendelését a tanú aláírásának vizsgálatára?
A büntetőügyben hamis tanúzásért elővehető ez a tanú?
Nagyon köszönöm a segítségüket.
Kedves Fórumozók!
A gyermekem személyiségi jogai sérültek, egy bírósági beadványban, amelyeben magánlevelezés lett közzé téve.
A kérdésem az, hogy ebben az esetben mi a menete a dolognak?
Rendőrségre bemenni feljelenteni a személyt?
Hozzáteszem nem örülök ennek a jogi procedúrának, de mivel magában az eredeti perben ezt nem vizsgálják és nem is lehet kérvényezni, hogy állapítsák meg a sértést, így kénytelen vagyok elindítani más úton.
köszönöm a segítséget
Hány éves a gyermeked ?
A gyermeked kívánja-e a jogi procedúrát vagy azt csak Te szeretnéd?
Milyen személyiségi jogai sérültek és mivel kapcsolatos volt az a bírósági ügy amelyben ezek sérültek? Ő ebben milyen szerepet képvisel?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02