Zöldterületi parkolás


Ugaa # 2022.11.21. 05:13

Tisztelt Ügyvéd Hölgyek/Urak!

A fenti, zöldterületi parkolás megnevezéssel, Bp,, Zuglóban - amiről egyébként eddig nem is tudtam, hogy van ilyen, pedig mindent is elolvasok, - pár hete kerékbilincset tettek a kocsimra. Ott kellett hagynom, mert találkoztam valakivel és vele mentem.
Az adott helyen előtte 15 percig kerestem parkolóhelyet, de mivel lakótelep, így mindig alig lehet parkolni. Előtte az úttestem tettem le, de keveseltem a távolságot az utcasaroktól, így odébb álltam, nehogy megbüntessenek.
Közvetlenül a parkoló autók melletti, saras területre parkoltam, ahol láthatóan a füvet amúgy is már letaposta az előtte ott parkoló autók gumija.
Másnapra kerékbilincset találtam a keréken. Az ott lakó 5 ember, akiket kérdeztem, mindegyik el volt képedve, senki se látott olyat hogy emiatt ott bilincset rátegyenek,
és mások is szoktak oda parkolni néha.
Úgy tudom, kerékbilincset csak tilosban parkolás vagy a forgalom akadályozása miatt
tehetnek fel. Semmilyen tábla se tiltotta a parkolást az úttesten sem.
11500Ft volt a levétel de jelezték hogy a P. Hivatalnak is továbbította az önkormányzati őrség a feljelentést.
Most jött egy több oldalas levél, amiben 8-szor leírják hogy a Közösségi együttélés szabályainak a megsértése miatt nyilatkozzak. Pl én voltam-e, aki leparkolt.
A lényeg hogy utána nézve, ezeket találtam.

https://kimittud.hu/…20Valasz.pdf

Arról ír, a Kúria Önkormányzati Tanácsa a hivatkozott rendeletet hatályon kívül helyezte
2020. júliusban.Itt az ítélet:

https://kuria-birosag.hu/…mu-hatarozat
Kérdésem, hogy ez az ítélet még hatályos? Lehet rá hivatkozni?

Köszönöm szépen a választ

Ugaa # 2022.11.21. 05:40

Most jutott eszembe hogy rákeressek a kerületi rendeletek közt, ami átirányított a Nemzeti Jogtárba. Itt nehezen sikerült kikeresni:
https://or.njt.hu/…71/r/2018/15

Az 5. § (1) bekezdés c) pontjába be van írva hogy ezt megsemmisítette a Kúria.
Csak az a furcsa, hogy ez alapján akkor miért indítanak közigazgatási eljárást?
Próba?
Az én kerületemben rengeteg utcában megvalósul(hatna) a zöldterületi parkolás, hiszen nagy része olyan szűk, hogy az aszfalton még 2 kocsi is alig fér el egymás mellett, , így kénytelenek az akár füves padkára parkolni.

Szomorú örökös # 2022.11.21. 09:42

Ugaa

saras területre parkoltam, ahol láthatóan a füvet amúgy is már letaposta az előtte ott parkoló autók gumija.........Semmilyen tábla se tiltotta a parkolást az úttesten sem.

Nyilván az úttesten nem tiltotta, de te nem az úttesten álltál.
Ettől az még hivatalosan zöldterületnek számít és jogosan büntetnek érte

Úgy tudom, kerékbilincset csak tilosban parkolás vagy a forgalom akadályozása miatt tehetnek fel.

Olvasgasd el ezt a cikket ahelyett, hogy találgatsz:

https://hvg.hu/…kerekbilincs

Ugaa # 2022.11.21. 17:14

T Szomorú

A belinkent 2-3 hivatalos iratot olvastad? A kérdés arra irányult, hogy hatályos-e a Kúria 2020. július-i határozata.

https://kimittud.hu/…20Valasz.pdf
https://kuria-birosag.hu/…mu-hatarozat

A hvg-s cikk 2014-es, tehát irreveláns.
Ha már tábla, akkor jelölni kellene, Zalakaroson ezt csinálják:
A Rendelet értelmében Zalakaros város területén, a közterületeken a gondozott zöldterületre járművel ráhajtani, azon parkolni, azt bármi módon károsítani az alábbi táblával jelölt helyeken tilos.
A ZÖLDTERÜLETEN PARKOLNI TILOS!
A szabálytalan parkolás közigazgatási eljárást von maga után!

https://onkormanyzat.zalakaros.hu/…-parkolasrol

Szomorú örökös # 2022.11.21. 18:33

Ugaa

Ahhoz nem kúria ítélet, meg tábla kell, hogy ne állj rá zöldterületre parkolni,
mert annak tiltása alapból helyi rendeletben majdnem mindenhol nagyobb településeken szerepel.

Szomorú örökös # 2022.11.21. 18:39

Ugaa

A hvg-s cikk 2014-es, tehát irreveláns.

Próbáld ki! Menj oda, állj meg zöldterületen hosszabb időre és ha megbüntettek, akkor hivatkozz mindenféle kúria-határozatokra.
Aztán ha nem sikerül, azt is oszd meg velünk, hogy mennyire is büntettek meg! Köszi!
És akkor még egyszer: értelmes embernek nem kell tábla, hogy ne parkoljon zöld területre.
Pont!

Majordomus # 2022.11.21. 21:23

Még olcsón megúsztad....(büntetőpontok stb)

Ugaa # 2022.11.22. 03:23

Tisztelt Majordomus!

Köszönöm a választ!
Ha csak 11500Ft-ról lenne szó, akkor azt mondom, olcsón megúsztam, azt a kerékbilincs leszedéséért kellett fizetni. Szó sincs büntetőpontokról. Habár más is parkolt már oda, és máshová is a lakótelepen, a legszélső parkoló kocsi mellé, hiszen láttam is, sose tettek senkire bilincset.

Most jött egy Végzés a jegyző megbízásából, hogy közigazgatási, - tehát súlyosabb, mint szabálysértési - ügyben folytatnak majd eljárást, a levélben 200 Ezer Ft-ig terjedő büntetésről is szó van természetes személyek esetében, jogi személyeknél 2 milliós összeg szerepel, szerencsére az nem vagyok. Végrehajtóról is szó van a levélben.
A 200 ezer Ft az kb a 26 éves kocsim forgalmi értékével megegyező összeg.
Szerintem az lett volna az igazságos, ha a kerékbilincses ~12 ezres összeg mellé kapok egy figyelmeztetést, hogy ebben a kerületben tilos a parkoló mellé állni.

Az lett volna a kérdésem, hogy lehet-e valamilyen enyhítő körülményre hivatkozni, pl. hogy ilyet sose követtem el, azt se tudtam hogy ilyen létezik, mivel kevés a parkoló, másokat is láttam előtte így parkolni, csak 18 órán át álltam ott, esetleg közérdekű munkával, pl levélsöprés egyenlítem ki a kiszabható büntetést. Az egyik ok hogy otthagytam a kocsit, az az hogy már tankolni se nagyon tudom, az anyagi helyzetem miatt, ráadásul motorproblémája is van a kocsinak.
Több mint 20 éve vezetek, régen teherautót is, de sose olvastam ilyen zöldterületiről, tudom a törvény ismerete nem mentesít, de legalább tájékoztató tábla lenne kirakva pár helyen, akkor értesülhetne róla az ember, ahogy parkokban ki van írva, kutya sétáltatása tilos, minden játszótéren ki van rakva hogy kutya, ital stb bevitele tilos.
Mint mondtam, az én kerületemben a sok szűk utca miatt naponta ezreket lehetne feljelenteni, ,mégse teszik, mert kiépített parkoló kevés van.

Köszönöm

Szomorú örökös # 2022.11.22. 04:11

Ugaa

Ha csak 11500Ft-ról lenne szó, akkor azt mondom, olcsón megúsztam, azt a kerékbilincs leszedéséért kellett fizetni.....Most jött egy Végzés a jegyző megbízásából, hogy közigazgatási, - tehát súlyosabb, mint szabálysértési - ügyben folytatnak majd eljárást, a levélben 200 Ezer Ft-ig terjedő büntetésről is szó van természetes személyek esetében.....A 200 ezer Ft az kb a 26 éves kocsim forgalmi értékével megegyező összeg.

A közigazgatási bírság nem súlyosabb, mint a szabálysértési - többnyire hasonlóak egy ilyen elkövetés esetén a büntetési tételek is - csak szabálysértés esetén az elkövetőt, közigazgatási bírság esetén pedig nem foglalkoznak az elkövetővel, hanem a tulajdonost-üzembentartót büntetik. Egyébként meg nyugi, szerintem meg fogod úszni kb. 30 ezerrel. Arra is általában kérhetsz részletfizetési kedvezményt. Jó esetben 6 hónapot adnak.

de legalább tájékoztató tábla lenne kirakva pár helyen, akkor értesülhetne róla az ember

Viccelsz? Akkor a fél város ilyen táblákkal lenne tele. Ismerni kell az ezzel kapcsolatos rendeletet és nem kibúvókat kell keresni! Pont!

ahogy parkokban ki van írva, kutya sétáltatása tilos, minden játszótéren ki van rakva hogy kutya, ital stb bevitele tilos.

Igen, mert az egy-egy adott területre igaz, a helyi rendelet meg az egész településre.

ilyet sose követtem el, azt se tudtam hogy ilyen létezik, mivel kevés a parkoló, másokat is láttam előtte így parkolni.....Habár más is parkolt már oda, és máshová is a lakótelepen, a legszélső parkoló kocsi mellé, hiszen láttam is, sose tettek senkire bilincset

Na persze, ha más megúszta - megjegyzem ők is szabálytalanok voltak - akkor te vajon miért nem tudtad megúszni?
Ilyenre hivatkozni elég nagy öngól lenne egy kedvezménykérelemben.

csak 18 órán át álltam ott.....Az egyik ok hogy otthagytam a kocsit, az az hogy már tankolni se nagyon tudom, az anyagi helyzetem miatt, ráadásul motorproblémája is van a kocsinak.

Miért is tartasz egyáltalán autót, ha nincs pénzed fenntartani? Add inkább el - ha egyáltalán bírod még eladni az ilyen roncsot - és legközelebb nem kerülsz ilyen helyzetbe. Esetleg egy csomag papírzsebkendőt is mellékelj, hogy a könnyeiket legyen mivel felitatni, annyira meg fogja őket hatni ez a sok panaszkodás.

esetleg közérdekű munkával, pl levélsöprés egyenlítem ki a kiszabható büntetést

Ilyen tétel sajnos nem szerepel a közigazgatási bírságok között. Viszont ha nem fizeted ki határidőre, akkor adók módjára fogják rajtad behajtani, ha kell, akkor végrehajtással, annak a költségét is persze te fogod kifizetni. Inkább kérj rá részletfizetést, jobban jársz.

Szerintem az lett volna az igazságos, ha a kerékbilincses ~12 ezres összeg mellé kapok egy figyelmeztetést, hogy ebben a kerületben tilos a parkoló mellé állni.

Mátyás király már évszázadokkal korábban meghalt. Azóta nincs olyan, hogy „igazságos” ítélet.