Bánatpénz


Majordomus # 2023.04.15. 21:31

Hát sürgősen keress valami értelmes rokont vagy egy ügyvédet,mire megjön a FM.

drbjozsef # 2023.04.15. 14:47

sdfg,

Nem tudom, azt tudod-e, hogy a díjbekérő az lényegében csak egy fizetési felszólítás, csak számla alakban kiállítva. Nincs semmilyen relevanciája önmagában. Csak emiatt nem is kell fizetned, és jogilag nincs is semmi, amit tenni tudnál ellene.
Ettől függetlenül nem érdemes fejet a homokba dugva várni lebénulva mint egy fényt kapott oposszum.
Reklamáld meg, nem kell kisregényt írni, elég két bővített mondat, amiből egyértelmű az akaratod - ilyet már írtunk is.

Ha komolyan gondolják, vagy számlát, vagy fizetési meghagyást küldenek - na erre már most készülj fel lelkileg, mert ott tényleg jogvesztő határidők lesznek, és cselekedni kell, nem toszakodni.

Majordomus # 2023.04.14. 20:33

Akkor ez öngól.
.
Sürgősen keress meg egy ügyvédet!

sdfg # 2023.04.14. 13:11

drbjozsef

Számomra ez akkora összeg, hogy nem tudom előteremteni.

drbjozsef # 2023.04.14. 09:51

Már egy hete?
Az már gond. Akkor inkább fizesd ki, és megszabadulsz a lelki tehertől...

sdfg # 2023.04.14. 06:06

Majordomus

Ettől tartok..Már lejárt a fizetési határideje a díjbekérőnek. Nem volt eddig megkeresés részükről. Nekem viszont reagálni kell. De még néhány sor megfogalmazása is nehezen megy, úgy leblokkoltam.

Majordomus # 2023.04.11. 19:51

Ha az előző javaslat nem válik be...

Majordomus # 2023.04.11. 19:50

Előbb utóbb ajánlatos lesz ügyvédet keresni.

drbjozsef # 2023.04.11. 08:44

sdfg,

Persze.
Bemész a céghez, vagy tértivevényes levelet küldesz nekik azzal, hogy álláspontod szerint a bánatpénz fizetési kötelezettség őket terhelik, hiszen ők mondták fel a szerződést, ezért az általuk kért összeget nincs módodban kifizetni, ellenben kéred, hogy 8 munkanapon belül azt neked ők fizessék meg az XYZ bankszámlaszámra. Ha ez nem történik meg, fizetési meghagyást indítasz a cég ellen.

Emellett megjegyezheted nekik a 2023.04.07. 17:55-kor írt hozzászolásban találhatóakat is - legfőképpen a Kormányhivatal munkaügyi Főosztályának értesítését -, és bánatpénz helyett követelheted a felmondási időre járó béredet.

sdfg # 2023.04.11. 07:05

drbjozsef
Kovács_Béla _Sándor

Köszönöm szépen. Önök szerint tudok valamit tenni ? Változatlanul elvagyok keseredve.

drbjozsef # 2023.04.09. 09:12

Értem, köszönöm.
Én is így gondolom valójában, direkt ezért kérdeztem vissza.
Bár én abban nem lennék biztos, hogy ez egy hiba, hanem inkább direkt így rakja bele az eleve csaló "megrendelő", aki a leírás alapján csak erre a bánatpénzre hajt, és próbálkozik...

Kovács_Béla_Sándor # 2023.04.09. 07:57

Azt írták: „ha az alvállalkozó vagy a megrendelő mond fel, akkor a megrendelőnek köteles …ezer Ft-os bánatpénzt fizetni

Ezért is vagyok biztos benne, hogy nem így értették.

Majordomus # 2023.04.08. 21:30

önmagának?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.04.08. 16:03

A nyelvi értelmezés soha nem áll egyedül, a logikai értelmezés elválaszthatatlan tőle. De az esetek jó részében el kell végezni a rendszertani és a teleologikus értelmezést is. (Ha lehet, akkor a történetit is.)
A rendszertani értelmezés azt jelenti, hogy a mondatot, szabályt szövegösszefüggéseiben vizsgáljuk. És nézd: az következik kivételként, hogy a megrendelő nem fizet az alvállalkozónak, ha... Tehát a főszabály az, hogy ha ő mond fel, akkor egyébként fizetnie kell - hiszen a kivételnek csak a főszabályhoz képest van értelme.
A teleologikus értelmezés azt jelenti, hogy megkíséreljük feltárni a rendelkezés célját, hogy mit szerettek volna elérni vele a felek. És itt leginkább olyan cél jön szóba, ami közös. Az "alvállalkozónak" aligha lehetett célja, hogy akkor is neki kelljen fizetnie, ha a "megrendelő" mondd fel. A kölcsönös bebiztosítás annál inkább. (Nem mellesleg: a bánatpénz per deffinitivem is kölcsönös.)

Mindezek alapján én azt mondanám, hogy az a "ha az alvállalkozó vagy a megrendelő mond fel, akkor a megrendelőnek köteles..." mondat csak fogalmazási hiba, "másik felet" értettek a felek. (Itt jegyzem meg, hogy a puszta nyelvtani értelmezésből sem az jön ki, hogy ha a megrendelő mondd fel, akkor az alvállalkozó fizet neki, hanem az, hogy a megrendelő köteles fizetni a megrendelőnek.)

drbjozsef # 2023.04.08. 09:39

Szerződést követő 4 hónapban , ha az alvállalkozó vagy a megrendelő mond fel, akkor a megrendelőnek köteles …ezer Ft-os bánatpénzt fizetni, kivéve ha az alvállalkozó s megrendelőnek felróható okok miatt mondja fel a szerződést.

Ez éppenséggel szimpla nyelvtani értelmezéssel pont azt jelenti, hogy csak az alvállalkozó fizet, bárki mond fel. Ezen simán túl lehet lépni?
Nem fair, nyilván direkt szopatták be, de elég egyértelműnek tűnik...
(az az üres "s" betű nyilván "a" akart lenni, csak félreütötték)

Kovács_Béla_Sándor # 2023.04.08. 07:01

Ha túllépünk a szimpla nyelvtani értelmezésen - és túl kell lépnünk rajta - akkor ez éppenséggel kölcsönös bánatpénzfizetési kötelezettséget jelent. Aki felmond, az fizet a másiknak - kivéve a kivételeket...

sdfg # 2023.04.08. 06:50

drbjozsef

A Felek bármelyike jogosult a jelen szerződést a másik félhez intézett írásbeli, indokolás nélküli felmondás útján (30) harminc napos felmondási idő mellett egyoldalúan megszüntetni. A felmondási idő alatt a Felek a jelen szerződésből eredő kötelezettségeik maradéktalan teljesítésére kötelesek. Szerződést követő 4 hónapban , ha az alvállalkozó vagy a megrendelő mond fel, akkor a megrendelőnek köteles …ezer Ft-os bánatpénzt fizetni, kivéve ha az alvállalkozó s megrendelőnek felróható okok miatt mondja fel a szerződést. Ha megrendelő szakmai okok miatt mondja fel a szerződést, akkor a bánatpénz nem jár az alvállalkozónak.
Nem számlát kaptam, hanem díjbekérőt bánatpénz megjegyzéssel.
Köszönöm

sdfg # 2023.04.07. 19:20

drbjozsef

Rendben! Ha megengeded, holnap begépelem az erre vonatkozó pontot a szerződésből. Köszönöm!

drbjozsef # 2023.04.07. 17:55

sdfg,

Jól nézd meg azt a szerződést, mi is szerepel benne a bánatpénzről. Kizárt, hogy annak járjon, aki felmondja a szerződést.

Ezen kívül, hogy ha ebben szerepel, hogy X óra munka, Y forint pénz ezért (pláne ha a munka helye is benne van, vagy hogy a megbízó eszközeivel végzed, etc, etc), akkor ez NEM vállalkozói szerződés. Akkor sem az, hogy ha az a címe, megnevezése - a szerződéseket ugyanis nem a címük, hanem a tartalmuk alapján kell megítélni.
A leírásod alapján sokkal inkább munkaszerződés ez.
Úgyhogy ha rákérdezel esetlen a cégnél, hogy miért ők kérik a bánatpénzt, holott ők álltak el a szerződéstől, akkor említsd meg nekik azt is, hogy álláspontpod és az ügyvéded álláspontja szerint (ez mindig jól hangzik) ez a szerződés egy leplezett munkaviszony, ezért kéred, hogy az Mt. szerint mondják fel, tekintve, hogy próbaidő nem volt kikötve, 30 nap a felmondási időd, amelynek feléről fel kell menteniük, a másik 15 napra ha kérik rendelkezésre állsz, ezen kívül természetesen bejelentést fogsz tenni a Kormányhivatal Munkaügyi Főosztályán a munkaviszonyt leplező szerződés miatt, és egy átfogó vizsgálatot kérsz majd a cég ellen.

(Nekem még olyan gyanúm is van, hogy miután alaposabban elolvastad azt a szerződést, egy csomó mindenben korrigálni kell az eddigieket is, és közel sem az lesz benne, amit eddig hittél...)

sdfg # 2023.04.07. 11:13

Majordomus

Amint otthon leszek..Sajnos nem tudom fejből idézni

sdfg # 2023.04.07. 11:11

Kovács_Béla_Sándor

Az is...leplezett munkaviszony. A szerződésben is az áll, havi X óra... .X ft.. Az óra és a pénz kb 4 órás munkaviszonynak felel meg. A hirdetésben is az összes lehetőség fel volt tüntetve. Teljes munkaidő, távmunka, vállalkozói, alkalmazotti jogviszony, általános munkarend

Majordomus # 2023.04.06. 20:59

Miről is szól az a szerződés?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.04.06. 19:22

Alapvetően nagy humbug ez. Nekem leplezett munkaviszonynak tűnik.

drbjozsef # 2023.04.06. 18:03

Jó kérdés, honnan tudjam?
Szerződésszerűen teljesítettél? Teljesítésigazolásod van? Ha igen, akkor be kellene. Ha nem teszik, perben érvényesítheted a követelésedet.

sdfg # 2023.04.06. 18:00

Aláírtam, átolvastam ezek szerintem voltam elég körültekintő... A számlámat ha kiállítom, lehet be se fogadják ha ők mondták fel a szerződést ?