Egyesület alapítása, könyvelő?


Majordomus # 2023.09.12. 20:04

10 milliós pénzforgalomig nem kell könyvelő.
90 ezer ft-ért már kapsz egy egyszerű naplófőkönyvi programot.
.
Veled ellentétben az tud könyvelni,nem tudod elrontani a bevitelt.

Egyszeres könyvvitelre egy éves beszámoló készítése 25.000 ft.
Komolyabb programok tudják,de az ára elviszi a bevétel felét.

osztap # 2023.09.12. 14:42

Mindenképpen szükséges könyvelő
Nem. Nyugodtan könyvelhetsz magad. Ilyen kis egyesületnél akár papíron is egy naplófőkönyvben. Érdemes venni szakkönyvet a beletanuláshoz, én pl. sokat használtam a Gottgeisl-féle Nonprofit kézikönyvet, amit évente frissitenek. Esetleg az induláshoz jól jöhet egy könyvelő, átbeszélni a dolgokat, segíteni a szabályzatok megírásában.

Jól tudom, hogy egy éves beszámolót kell tenni, abból is nekünk elegendő lenne az egyszeres könyvvitel készítése?
Egyszeres könyvvitel lehet, abból egyszerűsített beszámolót kell készíteni. A számviteli törvény a háttérszabály, a részletek a 479/2016 korm. rendeletben vannak.

drbjozsef # 2023.09.12. 12:22

Véleményem szerint évente 1 beszámolót kell készítenie. Vagy rosszul látom a dolgokat?

Végülis nem.
Ha odaviszed neki év elején az egész évi paksamétát, akkor szívesen vállalja az egész lekönyvelését 120.000.- Ft-ért.

Amúgy annó mi is alig találtunk könyvelőt sportegyesülethez, utálják a könyvelők mint a szart, mert macerás, nem értenek hozzá az elnökségi tagok se, hülyeségeket kérnek, és csak púp a hátukon, mert hát hiszen "csak egy beszámoló az egész"...

Danii28 # 2023.09.12. 09:13

Sziasztok!

Szeretnénk egy eSport egyesületet alapítani, amely online szimulátoros bajnokságok szervezésével foglalkozik. Egyáltalán nem értek hozzá, így mint laikus néztem utána, hogy milyen dokumentumokra van szükség. A papírok intézése már folyamatban vannak. Engem inkább a könyvelői, pénzügyi és jogi része érdekelne az egyesületnek, ugyanis bár szerintem mindennek utána jártam, biztos van olyan, amit még nem tudok és nem szeretném ha a tudatlanságomból fakadó hiányosság miatt büntetést kapnánk.

Kis egyesületnek számítunk szerintem, kb. 80 aktív taggal kell számolni, akik tagdíjat fizetnének. Ezekből a tagdíj befizetésekből fizetnénk havonta a szervereket, amelyekről számlát kapunk. A kérdésem: Mindenképpen szükséges könyvelő, vagy ezt anélkül is meg lehet oldani? Jól tudom, hogy egy éves beszámolót kell tenni, abból is nekünk elegendő lenne az egyszeres könyvvitel készítése? 1 éves bevétel a tagdíjakból kb. 600.000 Ft lenne.

Kértem már könyvelő irodától ajánlatot, egyelőre csak 1 válaszolt vissza, de ők is azt mondták, hogy havonta 10.000 Ft a díja. Kérdem én, mint hozzá nem értő, ha nem kell havonta könyvelni, akkor miért fizessek a könyvelőnek havi díjat? Véleményem szerint évente 1 beszámolót kell készítenie. Vagy rosszul látom a dolgokat?