Kezes követelése az adóssal szemben hogyan?


gerbera317 # 2023.09.21. 12:38

Ja, és nyilvánvaló, hogy nem a saját ügyedben leszel a végrehajtás kérő jogutóda, hanem az adós elleni ügyben. Ha van ilyen. Mert előfordul, hogy az egyenes adós ellen nem indul végrehajtás.
Ellenben, ha nem is volt végrehajtás, akkor eleve az legyen, amit osztap is leírt.

gerbera317 # 2023.09.21. 12:36

Ha végrehajtás volt ellened, és így teljesítettél, akkor a tartozásod megfizetésével a végrehajtást kérő jogutódjává lettél, és kérheted, hogy a továbbiakban te legyél a végrehajtást kérő, és a megfizetett összeget követelheted az adóstól. Ez az elmélet. A gyakorlat az, hogy mire a jogutódlás megállapítható lenne, addigra a végrehajtás be is fejeződik, és így már nincs helye jogutódlás megállapításának. Meg egyébként is macerás lenne technikailag megoldani, hogy ugyanabban a végrehajtásban ugyanaz az összeg újra behajtható legyen, nincs megoldva a végrehajtó által felszámítható végrehajtási költség, valamint, ha ért még kár és költség azon kívül, amit helytállásként megfizettél, arról nincs végrehajtható okiratod.
Tehát akkor a megoldás - ahogy az előttem szólótól megtudtad: fizetési meghagyás az adós ellen, ahol a követelésed a helytállásoddal ért kár és költség. A sérelmi díj felejtős, mivel a nem vagyoni természetű sérelmet a kölcsönszerződés aláírásával, ráutaló magatartással kizártad.

osztap # 2023.09.21. 12:14

Montoya77,

Beszélj vele. Ha nem fizet, írj neki tértis levelet, amiben felszólítod, hogy x határidőig fizessen. Ha az lejár, akkor a közjegyzőnél adathatsz ki ellene fizetési meghagyást. Ha arra sem csinál semmit, az már végrehajtatható. Már ha van jövedelme, vagyona.

Montoya77 # 2023.09.21. 09:18

Tisztelt Fórumozók !

Egy olyan kérdéssel fordulok önökhöz , hogy kezes voltam és kifizettem az adós helyett a tartozást . Hogyan tudom visszakövetelni az adóstól a kifizetett összeget ? 3M Ft