Kötbér igény


Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.04. 10:57

Pénztartozásra kötbér? Érdekes konstrukció. A késedelmi kamat miért nem volt jó? Nehezebb kiszámolni? Igaz, egy szorzással több.

gerbera317 # 2024.01.04. 10:01

Lehet, hogy én vagyok rosszul összerakva, de egy ilyen, néhány napos késedelem miatt nekem nem volna pofám kötbért követelni. Arról nem is beszélve, hogy az ilyesmi később nagyon meg tudja magát bosszulni.

drbjozsef # 2024.01.04. 08:00

A kérdésem az lenne, hogy milyen esetekben fordulhat elő az, hogy a kötbér fizetése alól kibujjon az illető?
Mondjuk vis maior esetekben. De ez nem túl gyakori. Az, hogy neki nem volt épp akkor elég pénze, az nyilván nem az.

Írjak neki egy emailt felszólítva őt a késedelmes fizetés miatt keletkező kötbér kötelezettségre? Ha igen mi az amit mindenképpen bele kellene írnom?
Ha komolyan gondolod, hogy akár fizetési meghagyással behajtsd (ilyen nagy összeg az az 5 napi kötbér? Érdemes vele összerúgni a port?), akkor inkább tértis levelet küldjél neki. Írd bele, hogy a szerződésetek XY pontja szerint kötbér fizetési kötelezettsége keletkezett WZ forint összegben, ezt 8 munkanapon belül fizesse meg a számládra. Ha ez nem történik meg, akkor fizetési meghagyást bocsáttatsz ki ellene, és végső esetben pert idnítasz, amelynek minden költsége is terhelni fogja pluszban.

Sztanko # 2024.01.04. 07:06

Sziasztok!

Egy kis segítséget kérnék a következő helyzettel kapcsolatban:
Egy nagyobb mezőgazdasági telek van a tulajdonomban, ami ki van adva bérbe művelésre, az ebből keletkező pénz megfizetésének határideje December 29. a bérlő részéről minden évben, viszont ezt az összeget csak Január 03.-án kaptam meg. A szerződés kitér kötbér fizetésére késedelmes teljesítés esetén. A kérdésem az lenne, hogy milyen esetekben fordulhat elő az, hogy a kötbér fizetése alól kibujjon az illető? Az általa előadott verzió szerint nem volt annyi pénz a számláján 29.-ig hogy át tudja utalni az összeget. Írjak neki egy emailt felszólítva őt a késedelmes fizetés miatt keletkező kötbér kötelezettségre? Ha igen mi az amit mindenképpen bele kellene írnom?

Köszönöm előre is a segítséget!