Napelemes rendszer - bruttó elszámolás


dkis100 # 2024.01.25. 07:28

Az lenne a kérdésem, hogy segítsen valaki értelmezni a jogszabályokat a napelemes rendszerek kapcsán.
Január 1-től elvileg bruttó elszámolásba léptek a 10 évnél régebbi napelemesek ill. azok akik valamilyen pályázat útján kapták a napelemes rendszerüket.

A bruttó elszámolásból is kettő féle van: egy ami az ügyfélnek kedvezőbb: ez az energia mérleg alapján számol el, ill. egy ami az ügyfél számára kevésbé kezdvező: fázisonként számol el.

A probléma: ha termel a napelem 3kw-ot és 3kw-os fogyasztót egy fázison bekapcsolok, akkor mivel sok esetben 3 fázisú szinkron invertert írt elő korábban a szolgáltató: 3x1kw-ot táplál a hálózatba: azaz elvileg fedezné a fogyasztást, fizetni nem kellene.

De itt különbség van az elszámolási módok között, mivel 3x1kw fázisonként 1 kw, így a 3kw-os fogyasztónk fogyasztásából csak 1kw-ot fedez, 2kw-ot vetelezni kell és a másik két fázison nincs nagy fogyasztó akkor 2kw betáplálás is lesz: azaz ha ez megy 1 órán át fizetni kell 2kw fogyasztás után (~36Ftx2) és 2kw betáplálás után fizetnek (~2x5Ft-ot) ha fázisonként számolnak el.

Azonban, ha fázisonkénti energia mérleg alapján, akkor a pillanatnyi össz teljesítményt veszik alapul, a fenti esetben tehát nem kell fizetni érte.

És itt jön a kérdés, a jogszabály nehezen értelmezhető:

680/2023 korm rendelet:

"A Vet. vhr. 5. § (5c) bekezdése a következő h) ponttal egészül ki:

(Ha a háztartási méretű kiserőmű a csatlakozási ponton a közcélú hálózatba villamos energiát betáplál, a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetőjével mint felhasználóval jogviszonyban álló villamosenergia-kereskedő olyan elszámolást alkalmaz, amelyben az alkalmazott elszámolási időszaktól függetlenül a hálózatba betáplált és vételezett villamos energia mennyisége irányonként külön-külön kerül megállapításra,)

"h) a bővített háztartási méretű kiserőmű esetén a háztartási méretű kiserőmű egésze tekintetében, amelynek névleges hatásos teljesítményének bővítése 2023. szeptember 7. napját követően benyújtott igénybejelentés alapján valósul meg legkésőbb a bővített rész üzembe helyezésének időpontját követő naptári hónap első napjától."

Ami fontos, hogy írja, hogy a "A Vet. vhr. 5. § (5c) bekezdése a következő h) ponttal egészül ki:" tehát a korábbit elvileg nem módosítja, mégis a szöveget lemódosították a lényegi részt kivették, ami most kedvezne a napelemeseknek, a korábbiban:

460/2023. (X. 5.) Korm. rendelet

"1. § 2. § 3. § A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet 5. §-a a következő (5c)–(5e) bekezdéssel egészül ki: „(5c) Ha a háztartási méretű kiserőmű a csatlakozási ponton a közcélú hálózatba villamos energiát betáplál, a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetőjével mint felhasználóval jogviszonyban álló villamosenergia-kereskedő olyan elszámolást alkalmaz, amelyben az alkalmazott elszámolási időszaktól függetlenül a hálózatba betáplált és vételezett villamos energia mennyisége irányonként külön-külön, az egyes fázisok szerinti terhelés és vételezés összesített energiamérlegével kerül megállapításra,"

Azaz itt benne van az energiamérleg, ami a lényeg, hogy kedvezne a napelemeseknek bruttó elszámolásban.

Kérdés: most vajon lehet-e arra visszahivatkozni, hogy igen a korábbi szabály azon része nem módosult, hogy energiamérleget kell figyelembe venni, csak másolási hiba miatt az új szövegezésből véletlen kimaradt.