Közbeszerzésről érthetően - fókuszban az elektronikus közbeszerzés | Budapest, 2019. április 4. csütörtök | Regisztráljon most!

Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Társasház - parkolás

MajorDomus # e-mail 2019.03.15. 21:01

Nem egészen.
Az hogy a parkolók osztatlan közös tulajdonban vannak,nem jelenti azt,hogy nincsenek kizárólagos használatban!
Tehát nem úgy működik.hogy hazamegyek,és beállok abba a parkolóba,amelyik éppen szabad.
Ez úgy működik,hogy az adásvételi szerződésben rögzitik,hogy a lakáshoz tartozik az osztatlan közös tulajdont képező az alagsori rajzon 4.sorszámu parkoló.
Vagy az alagsorban a bejárattól balra a negyedik parkoló!

drbjozsef #   2019.03.15. 17:56

Ha az alapító okirat minden külön tulajdonú albetéthez rendel egy parkolóhelyet (nem kell konkrétan meghatározni, a szokásjog is elég), akkor igen.
(Bár ilyenkor is lehet probléma, nemrég volt itt kérdés, ahol két lakás tulajdonosa másnak adta a parkolóját a második lakásának, aztán amikor azt eladta, annak a vevőnek nem volt parkolója.)

Nyilván ez olyankor gond, ha kevesebb parkoló van, mint lakás. Olyankor szabályozni kell. Olyankor érdeksérelem mindenképpen van - az a kérdés, hogy a szabályozás hogy viszonyul a többi tulajdonos érdekeihez.

Például : nagy társasház, kevés parkoló kerítésen belül. Ők úgy szabályozták, hogy minden évben a tavaszi kötelező beszámolós közgyűlésen tartanak egy árverést a parkolókra. Aki akar, az fizet érte. Aki többet fizet, azé a parkoló. Társasháznak is bevétel, ezért ez mindenkinek jó.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

kkzsolt # e-mail 2019.03.15. 16:50

Szerintem ha társasházi tulajdon vagy osztatlan közös társasházi tulajdon, akkor is minden lakástulajdonosnak használati joga van hozzá.

2003. évi CXXXIII. törvény a társasházakról
16. § A tulajdonostársat külön tulajdona tekintetében megilleti a birtoklás, a használat, a hasznok szedése és a rendelkezés joga; a tulajdonostárs e jogait azonban nem gyakorolhatja a többi tulajdonostárs joga és törvényes érdeke sérelmével.
23. § (1) Minden tulajdonostárs jogosult a közös tulajdon tárgyainak birtoklására és használatára, ez azonban nem sértheti a többi tulajdonostárs ezzel kapcsolatos jogát és jogos érdekét.

Ha minden lakáshoz tartozik egy (osztatlan) közös tulajdonú parkoló, akkor a fenti rendelkezések nem sérülnek. Ha valaki két parkolót használ egy helyett, akkor a fenti rendelkezések sérülnek. Szerintem ekkor vagy a jegyzőhöz (birtokvédelem), vagy bírósághoz lehet fordulni. Ezt akkor is meg lehet tenni, ha SZMSZ ad két parkolót egy tulajdonosnak. Itt a kérdés, hogyan bizonyítom, hogy az én parkolómat vették el jogtalanul nem másét?

Ha a lakás előző tulajdonosa írásban "átengedte" a parkolót másnak az is ugyanaz az eset, mivel sérti a fent hivatkozott történyt.
Akár ügyvéd előtt egy magánjogi szerződést nem lehet megkötni úgy, hogy az magasabb szintű jogszabályt sért. Hallgatólagos egyességgel persze át lehet engedni a parkolót, de ez bármikor visszavonható.

kkzsolt

MajorDomus # e-mail 2019.03.12. 23:40

nagyrészt egyetértek!
Sándor!
.
az Alapitó Okiratból nem leszel okosabb.
általában a budapesti társasházakban a parkolók osztatlan közös tulajdonban állnak,tehát csak úgy eladni nem lehet.
.
mivel nem számozott parkolókról van szó, nagy valószinűséggel ,,átengedte,, valakinek a parkoló használatát.
.
mivel a parkoló a lakás tartozéka nem fogszadatot találni a tulajdoni lapon,mert ez esetben - önállóan - nem idegenithető el.
.
drb...tanácsát fogadd meg,mielőtt költségekbe vered magad,fogadó egy ügyvédet,aki társasházakra szakosodott. olcsóbban jössz ki.
.
blöffölj, jelezd az eladónak,hogy visszalépsz a szerződéstől,mivel a lakáshoz tartozó parkolót nem kaptad meg.
ha van ügyfélkapud,akkor havonta 2 tul lapot ingyen megnézhetsz otthon is. ha van időd,menj be a Földhivatalba,Nézd át a 10 lakás ás 10 garázs adatait.
.
meglepődnék, ha találnál olyan lakást,amihez 2 parkoló tartozik!

drbjozsef #   2019.03.12. 06:47

Sándor,

Én azt tenném, hogy begyűjtöm az AO-t, SZMSZ-t, és a tulajdoni lapot. Összevetem őket, és ha továbbra is jogosnak tűnik az igényem, akkor írnék egy felszólító levelet a parkolót használónak, hogy 15 napon belül ürítse ki, és adja birtokba. Jó lenne, ha ezekből a dokumentumokból kiderülne, hogy MELYIK parkoló a Tied, de ha semmilyen számozás, elosztás, meghatározás nincs erre, és a kialakult állapot simán csak a szokásjog, mindenki foglalt magának egyet, akkor téged egyértelműen az illet meg, amelyik ezelőtt is ehhez a lakáshoz tartozott.

Ha ez nem történik meg, én fognák minden iratot, és elmennék egy ügyvédhez, lehetőleg társasházi ügyekkel is foglalkozóhoz. Pártízezer forintot megér hogy hozzáértő nézze át az iratokat, mielőtt pereskedni kezdesz, ami ennél nagyságrendileg lesz drágább.

Ha ő is megerősíti az igazadat, akkor úgyis elmondja, mi a módja a per indításának.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Sándor90 # e-mail 2019.03.11. 21:35

Tisztelt MajorDomus!

Nincs felsorszámozva, tehát istenigazából oda állhatnék ahová szeretnék.
Mivel kultúr emberek módjára viselkedik a ház nagy része, így mindenki elfoglalt 1 helyet magának. A baj az, hogy az eladás valószínűnek tartom, hogy kéz alatt történt.
Kértem egy friss társasházi alapító okiratot a közös képviselőtől. Ha abban nem szerepel semmi az eladásról, illetve, hogy meg lett e változtatva az okirat, perelek.
Félek a szép szó nem használ, és ha jelzem a problémám, majd valami himihumi módon lesz papír és szavazást igazoló dokumentum is az adásvételt igazolóan.
A kérdés csak az, kihez fordulhatok ha jogi útra szeretném terelni az ügyet.

MajorDomus # e-mail 2019.03.08. 21:02

Érdekes helyzet!
ebben az esetben a parkoló sorszáma pld. - az alaprajzon a 32. számu gépkocsibeálló - is szerepel!
.
ez azért fontos,mert ez esetben a parkoló a lakás tartozéka!
.
az más kérdés,hogyan tudod az eladó által ,,eladott,, parkolódat birtokbavenni!

Sándor90 # e-mail 2019.03.08. 20:12

Köszönöm szépen a gyors választ.
Igen az adásvételi az alapító okiratra hivatkozik, amiben szerepel a beálló mint a lakás része.

drbjozsef #   2019.03.08. 08:31

Sándor,

Társasházban nem osztatlan közös tulajdon van, hanem társasházi közös tulajdon.

Ha a beállónak nincsen önálló helyrajzi száma, a lakásod tulajdoni lapján szerepel olyan hogy "Az önálló ingatlanhoz tartoznak az alapító okirat szerinti helyiségek" vagy "Az önálló ingatlanhoz tartoznak a közgyűlési jegyzőkönyvben meghatározott helyiségek" vagy ilyesmi, ÉS az AO/KJ világosan meghatározza, hogy minden lakáshoz tartozik egy gépkocsibeálló (vagy pl. örökhasználatként a mindenkori tulajdonosé), akkor nem adhatta volna most el.

Szólítsd fel tértis levélben, HA a fentiek alapján szerinted az neked jár, aztán pereld be ha szükséges.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Sándor90 # e-mail 2019.03.07. 22:03

Tisztelt Fórumozók!

Egy 10 lakásos társasházban lakom mint tulaj.
A társasházi alapító okirat szerint, minden lakáshoz tartozik 1 parkoló hely a mélygarázsban.
A 10 parkolóhely osztatlan közös tulajdonban van.
2018 szeptemberében vásároltam a lakást egy szintén ott lakótól (2 lakása volt a társasházban) aki állítása szerint eladta egy másik lakónak az eddig 2 parkolóhelyéből az egyiket, az én lakásomhoz tartozót. Ezt a helyet az"új tulaja" a sajátjával együtt (egymás mellett van a 2 hely) körbefalaztatta, és lezárta egy távirányítós ajtóval.
Jól gondolom, hogy nem értékesíthették illetve építhették volna be a lakásomhoz tartozó beállót?
Illetve ez kimeríti a birtokháborítás fogalmát?

MajorDomus # e-mail 2019.03.07. 20:26

Vagy nem.
közteresek esete válogatja!
van, aki a füle botját sem mozgatja!

kkzsolt # e-mail 2019.03.07. 11:21

Edömér-nek igaza van. Ez nem csak társasházon belül probléma, hanem például családi ház vagy társasház gépkocsikiállójánál az utcán.

Edömér # e-mail 2019.03.07. 08:56

Parkolás téma: mostanában többször előfordult, hogy a társasház kapuja elé parkolnak, tehát nem lehet az ingatlanról kihajtani. A közteresek viszonylag hamar ki szoktak jönni, de maximum megbüntetik/feljelentik, el nem szállíttatják. Állításuk szerint ehhez "nagy mértékben" kell(ene) a forgalmat zavarnia. Lehet, hogy ez kívülállóknak nem számít komolynak, de én speciel nem tudok elindulni dolgozni (igen, szükségem van a munkámhoz az autómra).
Az utcában amúgy rendesen fel vannak festve a parkolók, ha oda áll (de ha még ki is lóg), az sem lenne gond, de a kapu több méteres körzetében nincs parkolást engedélyező felfestés, aki oda áll, az teljesen szabálytalan.
Van-e lehetőségem ilyenkor akár saját költségemre elszállíttatni az autót (a közteres vagy rendőr értesítésével/jelenlétében)? Ha igen, mi a menete?
Amúgy gondolkodtam rajta, hogy veszek egy krokodilemelő és kifordítom keresztbe az utcára. Akkor csak elviszik...

MajorDomus # e-mail 2019.03.06. 23:21

Ühüm.
.
ha a társasház intézkedik,felelős a járműért.
mi úgy oldottuk meg,hogy megvettük egy napra a parkolójegyet, jeleztük irásban a tulajnak,de addig dacoskodott, hogy a ,,lopóautó,, elvitte.

drbjozsef #   2019.03.06. 08:33

Olyami.

Bár ha kihúzzák az utcai parkolóba, és ott baja lesz, akkor abból probléma lehet.
A biztos a garázs bérlés, csak hát az drága, és nem biztos, hogy kifizetődik... de ha ott lakik a tulaj, akkor végső esetben, egy eljárás végén akár a jelzálog is mehet az ingatlanára...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

kkzsolt # e-mail 2019.03.05. 20:40

Ez érdekes tudományos kérdés.

Ebben az esetben gyakorlatilag a TH "ellopja" a magántulajdonban lévő GJ-t.
Erre a rendőrségnek és a közterület-felügyeltnek törvényi felhatalmazása van. De a társasháznak nincs?!

Talán jobb ha úgy fogalmaznuk, a TH áthelyezi a gépjárművet egy szabályos parkolóba...

kkzsolt

MajorDomus # e-mail 2019.03.05. 20:31

A társasház saját költségén persze....
.
de a rendőrség nem teszi meg...

drbjozsef #   2019.03.05. 09:49

ld. a válaszom a sok másik topik valamelyikében.

Mi a fenének kell minden kérdésnek külön topikot nyitni?

Ha rossz helyen áll, elszállíttathatjátok az ő költségére.

Ha nem ért egyet vele, majd perel.

Ha az SZMSZ tiltja, ha a közös képviselő felszólította, hogy ne történjen ilyen, utána intézkedhettek.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

kkzsolt # e-mail 2019.03.05. 09:35

"magánterületen nem intézkednek"
Mondjuk társasház lakásából nem tudok kimenni mert szekrényeket pakoltak az ajtó elé.
Ez nem kénszerítés büncselekménye?
Ekkor nem intézkedhet rendőr?
Megj: A társasház nem MTV székház!

"álljatok be mögé két autóval,majd jelentkezik,ha ki akar jutni!"
Már próbáltuk, nem változtatott a helyzeten.

MajorDomus # e-mail 2019.03.03. 17:00

Nem.
.
magánterületen nem intézkednek.
.
.
kutyaharapást szőrével!
álljatok be mögé két autóval,majd jelentkezik,ha ki akar jutni!

kkzsolt # e-mail 2019.03.03. 15:35

Tisztelt Szakértők!

Társasház osztatlan közös tulajdonú területén minden lakáshoz egy parkoló van kijelölve amit a tulajdonos saját költségére befedhet. Azonban egy gépjármű rendszeresen néhány parkolókhoz vezető utat eltorlaszolja, így oda gépjárművel, szemétgyűjtő edénnyel, sokszor még gyalog sem lehet bejutni.

Van e olyan lehetősség, hogy a rendszám alapján hivatalos szerv nyilatkozzon a gépjármű tulajdonosáról (min a tulajdoni lap ingatlannál). Ugye ez kellene a jegyzői birtokvédelemhez.
Ilyen esetben a társasház osztatlan közös tulajdonú területére kérhető e rendőri segítség?

válaszokat köszönve: kkzsolt

MajorDomus # e-mail 2018.10.19. 22:31

ma már nem olcsó mulatság.

drbjozsef #   2018.10.19. 07:50

omegaspec,

ugyanmár, felejtsétek el, mindig van egy két unatkozó idióta. Mit perelne?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2018.10.18. 20:54

omega
ahol megállsz,az is közös tulajdon,s jogod van használni, igaz nem fél napokra,de egy kipakolás idejére természetesen.

nonolet # e-mail 2018.10.18. 16:51

jógi

????

Nem hiszem hogy a jógik ezzel foglalkoznak... ők jógáznak.

Talán inkább a jogi következmények érdekelnek.

Aligha történik jogsértés.
Hisz max a társasházi SZMSZ-t sértitek meg, ha az a tiltja ezt.

Netán-talán a helyi tűzvédelmi szabályokat.

Lehet még belőle birtokháborítás esetleg.
Ha valakit a birtoklásában sért-zavar-gátol.
(zaj, szag pl.)
De akkor neki kell lépni nem másnak helyette.

- -

Egyébként vidd közgyűlés elé és megszavaztatod,
hogy
neked ezt lehet/lehessen... aztán nincs tovább vita.