Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Társasház - parkolás

Apartmanhaz # e-mail 2019.10.15. 19:08

Sziasztok,

Az alábbi problémában szeretném a segítségeteket kérni. A társasházban van 45 db parkolóhely, ami osztatlan közös tulajdonban van. Szeretnék a társasház lakói tulajdoni hányad arányosan használni, azonban néhány lakó több beállót használ, mint amennyi a tulajdoni hányada szerint arányosítva járna neki.

Ezt azzal indokolja, hogy az adásvételi szerződése tartalmaz egy olyan mondatot , hogy a lakásához, amit vett 2 db felszíni beálló tartozik. (1 db járna neki a tulajdoni hányada alapján) és ez felülírja az alapító okiratot.

A társasház alapító okirata szerint a parkolók osztatlan közös tulajdont képeznek.

Kérdésem az , hogy tényleg felülírhatja az alapító okirat tartalmát az , ha adásvételi szerződés több felszíni beállót tartalmaz a vevő számára, mint amennyi tulajdoni hányada alapján járna neki?

köszönöm

MajorDomus # e-mail 2019.05.15. 22:13

Tárgyi tévedések sorozata.
A garázsban nem tulajdonos,csak a felépitmény az övé. Számtalan ilyen van. A lakásban nem érte hátrány mint kisebbséget.
Ahhoz,hogy megvehesse a területet,új Alapitó Okirat és a tulajdonosok 100 %-nak beleegyezése kell.
.
A törvény téged is véd.
Jogod van lebontani a felépitményt és elvinni.
.
A tulajdonosok a saját területükért annyit kérnek.amennyit nem szégyellnek.
.
Nem hiszem,hogy a környéken találsz ennyi pénzért garázst.

alfateam # e-mail 2019.05.15. 16:24

Ugyanis a társasházi törvény 42.§-a lehetővé teszi azt, hogy amennyiben a társasházi közgyűlés határozata jogszabályba, vagy a társasházi alapító okirat, illetve a szervezeti és működési szabályzat rendelkezéseibe ütközik, vagy egyébként a kisebbség jogos érdekeinek lényeges sérelmével jár, akkor bármelyik tulajdonostárs az érintett közgyűlési határozat érvénytelenségének megállapítását kérheti az illetékes bíróságtól.

Ilyen eset lehet az, ha a közgyűlést nem a törvénynek, vagy az alapító okiratnak megfelelő szabályok alapján hívták össze, vagy nem megfelelő szavazattöbbséggel hozták meg a határozatot, illetve valóban olyan döntést, rendelkezést hozott, mely lényegesen sérti a kisebbségben lévő tulajdonos társakat.

Az érvénytelenség megállapítását a bíróság előtt, az érintett határozat meghozatalától számított 60 naptári napon belül lehetséges kezdeményezni. Ez egy igen szigorú határidő, ugyanis amennyiben eredménytelenül telik el, az határozat érvénytelensége tárgyában nem lehet további lépést tenni.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.05.15. 16:22

Vedd meg az egész házat. Akkor tiéd lesz a garázs is, és senki nem kérhet tőled pénzt. (Csak a víz-, áram- és gázszolgáltató, a szemétszállító, a telefonos stb.)

www.kbs-ugyved.hu

maglew # e-mail 2019.05.15. 16:16

Sziasztok.

Az alábbi problémámban kérném segítségetek.

Adott egy Társasház, melynek közös tulajdonú udvarán a még a 60-as években kialakítottak 10 db zárható garázst.

Én 2010-ben vásároltam itt egy lakást, és a lakáshoz tartozó garázst. A garázs építményét megvettem ( 700 e Ft) ám a terület amin a garázs áll az állítólag a Társasház területe.

Eddig 1000 Ft-t fizettem havonta a garázsom után, ám néhány kedves lakó a nagyobb haszonért havi 15 ezer Ft területhasználati díjat szavaztatott meg a közgyűlésen, amit el is fogadtak.

Szerintetek mi módon lehet megoldani azt, hogy ez a garázs a saját tulajdonom legyen, és ne néhány lakó találja ki azt, hogy mennyit fizessek a jövőben érte? Mi van ha jövőre azt mondják, hogy 100 ezer? Engem semmi törvény nem véd? Ki lehet méretni valahogy a társasház területéből a garázsokat, vagy ilyen esetben mit lehet tenni?

köszönöm.

MajorDomus # e-mail 2019.04.20. 23:46

Azért kell felfesteni.

Szomorú örökös #   2019.04.19. 06:25

dr_Egyed_Zoltán

vannak azok a felhajtható behajtást gátlók, az megoldás lehet

Ha elé állnak, elállják a parkoló bejáratát, akkor az sem lesz hatásos. Márpedig itt ilyen is történt a leírás szerint.

MajorDomus # e-mail 2019.04.18. 23:13

Sőt még be sem lehet jegyezni az ingatlannyilvántartásba.
Felirat szintjén gondoltam.de a ,,parkolóőr,, jobb ötlet.

A közös képviselőnek époen semmi köze nincs a parkoló őrzéséhez.
.
Én ezt úgy oldottam meg,hogy felfestettük a parkoló területét,és beleirtuk a rendszámot.
.
Láss csodát.müködött!
.
Egy ,,kép,, többet mond ezer szónál!

dr_Egyed_Zoltán # e-mail 2019.04.18. 22:13

Te is tudod, hogy nem "magántulajdon".

Egyébként csupa sületlenség, ami az alapító okiratban van.

A "kizárólgos használati jog" önállóan nem forgalomképes jog, feltételez egy albetét tulajdont (illetőséget), és ossza annak jogi sorsát, azzal együtt van forgalomképessége és nyilván vagyoni értéke is. Az Itv. szerint nem vagyoni értékű jog, vagyonszerzési illetéket sem kell utána megfizetni.

Ez a nesze semmi fogd meg jól kategória. "Eladom" neked mint alapító vállalkozó a társasházi földrészletre betonozott kockát, csiribu csiribá legyen a neve: kizárólagos használati jog, használd egészséggel 3 millió forintért, amíg a közgyűlés házirenddel el nem szavazza tőled, de elég a nyomorodhoz az is, ha csak a kezdeti rendet nem tartják be egyesek, és már úgy is jártunk, mint a kérdező.

Tedd "zárhatóvá" , vannak azok a felhajtható behajtást gátlók, az megoldás lehet. Mert okiratod - még ha nagy mafflaság is - van róla, lobogtatni és riogatni a bugrisokat talán elegendő lesz.

Dr. Egyed Zoltán
ügyvéd

MajorDomus # e-mail 2019.04.18. 21:34

Miért nem jelölöd meg,hogy magántulajdon!

lpeter # e-mail 2019.04.17. 22:31

Kedves Hozzáértők!

A társasházban, ahol lakom, megvettem egy osztatlan közös területen kialakított felszíni parkoló kizárólagos használati jogát.

A társasház alapító okirata szerint:

(1) Az Alapító a társasház alapító okirat mellékletét lépző, a felszíni gépkocsi-parkolóról készült földszinti vázrajzban foglaltaknak megfelelően a I. fejezet I. sorszámmal jelölt, közös tulajdonba tartozó telken a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a Budapest ... hrsz. alatt felvett ingatlanon mindösszesen 136 darab, arab számokkal számozott, felszíni gépkocsi-parkolót alakít ki.
(2) Az egy felszíni gépkocsi parkoló által megtestesített ingatlanhányad kizárólagos használati joga onálló, forgalomképes vagyoni eredetű jog.
(3) a felszíni gépkocsi-parkoló által megtestesített ingatlanhányadra vonatkozó kizárólagos használati jogot annak mindenkori jogosultja önállóan, a többi tulajdonostárs megkérdezése nélkül, szabadon átruházhatja, megterhelheti.
... (még van 4 másik pont, ami kevésbé tűnik relevánsnak)

Sajnos a parkolómra boldog boldogtalan beáll, valamint van, hogy egyes különösen értelmes emberek úgy parkolnak a parkoló elé. hogy nem tudok kihajtani az autómmal.

Milyen lehetőségeim vannak a használati jog érvényesítésére? Elszállíttathatom az autót, ami ráállt a helyemre? A közös képviseletet nem érdekli a dolog, a rendőrség azt mondta, hogy magánterület használati vitája miatt még egy jegyzőkönyvet felvenni sem jönnek ki, akkor sem, ha beszorítják az autómat. A parkoló őrzött, de az utcán hagyott autókat hetente feltörik gondolom ezért akar mindenki minden áron beállni...

MajorDomus # e-mail 2019.03.15. 21:01

Nem egészen.
Az hogy a parkolók osztatlan közös tulajdonban vannak,nem jelenti azt,hogy nincsenek kizárólagos használatban!
Tehát nem úgy működik.hogy hazamegyek,és beállok abba a parkolóba,amelyik éppen szabad.
Ez úgy működik,hogy az adásvételi szerződésben rögzitik,hogy a lakáshoz tartozik az osztatlan közös tulajdont képező az alagsori rajzon 4.sorszámu parkoló.
Vagy az alagsorban a bejárattól balra a negyedik parkoló!

drbjozsef #   2019.03.15. 17:56

Ha az alapító okirat minden külön tulajdonú albetéthez rendel egy parkolóhelyet (nem kell konkrétan meghatározni, a szokásjog is elég), akkor igen.
(Bár ilyenkor is lehet probléma, nemrég volt itt kérdés, ahol két lakás tulajdonosa másnak adta a parkolóját a második lakásának, aztán amikor azt eladta, annak a vevőnek nem volt parkolója.)

Nyilván ez olyankor gond, ha kevesebb parkoló van, mint lakás. Olyankor szabályozni kell. Olyankor érdeksérelem mindenképpen van - az a kérdés, hogy a szabályozás hogy viszonyul a többi tulajdonos érdekeihez.

Például : nagy társasház, kevés parkoló kerítésen belül. Ők úgy szabályozták, hogy minden évben a tavaszi kötelező beszámolós közgyűlésen tartanak egy árverést a parkolókra. Aki akar, az fizet érte. Aki többet fizet, azé a parkoló. Társasháznak is bevétel, ezért ez mindenkinek jó.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

kkzsolt # e-mail 2019.03.15. 16:50

Szerintem ha társasházi tulajdon vagy osztatlan közös társasházi tulajdon, akkor is minden lakástulajdonosnak használati joga van hozzá.

2003. évi CXXXIII. törvény a társasházakról
16. § A tulajdonostársat külön tulajdona tekintetében megilleti a birtoklás, a használat, a hasznok szedése és a rendelkezés joga; a tulajdonostárs e jogait azonban nem gyakorolhatja a többi tulajdonostárs joga és törvényes érdeke sérelmével.
23. § (1) Minden tulajdonostárs jogosult a közös tulajdon tárgyainak birtoklására és használatára, ez azonban nem sértheti a többi tulajdonostárs ezzel kapcsolatos jogát és jogos érdekét.

Ha minden lakáshoz tartozik egy (osztatlan) közös tulajdonú parkoló, akkor a fenti rendelkezések nem sérülnek. Ha valaki két parkolót használ egy helyett, akkor a fenti rendelkezések sérülnek. Szerintem ekkor vagy a jegyzőhöz (birtokvédelem), vagy bírósághoz lehet fordulni. Ezt akkor is meg lehet tenni, ha SZMSZ ad két parkolót egy tulajdonosnak. Itt a kérdés, hogyan bizonyítom, hogy az én parkolómat vették el jogtalanul nem másét?

Ha a lakás előző tulajdonosa írásban "átengedte" a parkolót másnak az is ugyanaz az eset, mivel sérti a fent hivatkozott történyt.
Akár ügyvéd előtt egy magánjogi szerződést nem lehet megkötni úgy, hogy az magasabb szintű jogszabályt sért. Hallgatólagos egyességgel persze át lehet engedni a parkolót, de ez bármikor visszavonható.

kkzsolt

MajorDomus # e-mail 2019.03.12. 23:40

nagyrészt egyetértek!
Sándor!
.
az Alapitó Okiratból nem leszel okosabb.
általában a budapesti társasházakban a parkolók osztatlan közös tulajdonban állnak,tehát csak úgy eladni nem lehet.
.
mivel nem számozott parkolókról van szó, nagy valószinűséggel ,,átengedte,, valakinek a parkoló használatát.
.
mivel a parkoló a lakás tartozéka nem fogszadatot találni a tulajdoni lapon,mert ez esetben - önállóan - nem idegenithető el.
.
drb...tanácsát fogadd meg,mielőtt költségekbe vered magad,fogadó egy ügyvédet,aki társasházakra szakosodott. olcsóbban jössz ki.
.
blöffölj, jelezd az eladónak,hogy visszalépsz a szerződéstől,mivel a lakáshoz tartozó parkolót nem kaptad meg.
ha van ügyfélkapud,akkor havonta 2 tul lapot ingyen megnézhetsz otthon is. ha van időd,menj be a Földhivatalba,Nézd át a 10 lakás ás 10 garázs adatait.
.
meglepődnék, ha találnál olyan lakást,amihez 2 parkoló tartozik!

drbjozsef #   2019.03.12. 06:47

Sándor,

Én azt tenném, hogy begyűjtöm az AO-t, SZMSZ-t, és a tulajdoni lapot. Összevetem őket, és ha továbbra is jogosnak tűnik az igényem, akkor írnék egy felszólító levelet a parkolót használónak, hogy 15 napon belül ürítse ki, és adja birtokba. Jó lenne, ha ezekből a dokumentumokból kiderülne, hogy MELYIK parkoló a Tied, de ha semmilyen számozás, elosztás, meghatározás nincs erre, és a kialakult állapot simán csak a szokásjog, mindenki foglalt magának egyet, akkor téged egyértelműen az illet meg, amelyik ezelőtt is ehhez a lakáshoz tartozott.

Ha ez nem történik meg, én fognák minden iratot, és elmennék egy ügyvédhez, lehetőleg társasházi ügyekkel is foglalkozóhoz. Pártízezer forintot megér hogy hozzáértő nézze át az iratokat, mielőtt pereskedni kezdesz, ami ennél nagyságrendileg lesz drágább.

Ha ő is megerősíti az igazadat, akkor úgyis elmondja, mi a módja a per indításának.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Sándor90 # e-mail 2019.03.11. 21:35

Tisztelt MajorDomus!

Nincs felsorszámozva, tehát istenigazából oda állhatnék ahová szeretnék.
Mivel kultúr emberek módjára viselkedik a ház nagy része, így mindenki elfoglalt 1 helyet magának. A baj az, hogy az eladás valószínűnek tartom, hogy kéz alatt történt.
Kértem egy friss társasházi alapító okiratot a közös képviselőtől. Ha abban nem szerepel semmi az eladásról, illetve, hogy meg lett e változtatva az okirat, perelek.
Félek a szép szó nem használ, és ha jelzem a problémám, majd valami himihumi módon lesz papír és szavazást igazoló dokumentum is az adásvételt igazolóan.
A kérdés csak az, kihez fordulhatok ha jogi útra szeretném terelni az ügyet.

MajorDomus # e-mail 2019.03.08. 21:02

Érdekes helyzet!
ebben az esetben a parkoló sorszáma pld. - az alaprajzon a 32. számu gépkocsibeálló - is szerepel!
.
ez azért fontos,mert ez esetben a parkoló a lakás tartozéka!
.
az más kérdés,hogyan tudod az eladó által ,,eladott,, parkolódat birtokbavenni!

Sándor90 # e-mail 2019.03.08. 20:12

Köszönöm szépen a gyors választ.
Igen az adásvételi az alapító okiratra hivatkozik, amiben szerepel a beálló mint a lakás része.

drbjozsef #   2019.03.08. 08:31

Sándor,

Társasházban nem osztatlan közös tulajdon van, hanem társasházi közös tulajdon.

Ha a beállónak nincsen önálló helyrajzi száma, a lakásod tulajdoni lapján szerepel olyan hogy "Az önálló ingatlanhoz tartoznak az alapító okirat szerinti helyiségek" vagy "Az önálló ingatlanhoz tartoznak a közgyűlési jegyzőkönyvben meghatározott helyiségek" vagy ilyesmi, ÉS az AO/KJ világosan meghatározza, hogy minden lakáshoz tartozik egy gépkocsibeálló (vagy pl. örökhasználatként a mindenkori tulajdonosé), akkor nem adhatta volna most el.

Szólítsd fel tértis levélben, HA a fentiek alapján szerinted az neked jár, aztán pereld be ha szükséges.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Sándor90 # e-mail 2019.03.07. 22:03

Tisztelt Fórumozók!

Egy 10 lakásos társasházban lakom mint tulaj.
A társasházi alapító okirat szerint, minden lakáshoz tartozik 1 parkoló hely a mélygarázsban.
A 10 parkolóhely osztatlan közös tulajdonban van.
2018 szeptemberében vásároltam a lakást egy szintén ott lakótól (2 lakása volt a társasházban) aki állítása szerint eladta egy másik lakónak az eddig 2 parkolóhelyéből az egyiket, az én lakásomhoz tartozót. Ezt a helyet az"új tulaja" a sajátjával együtt (egymás mellett van a 2 hely) körbefalaztatta, és lezárta egy távirányítós ajtóval.
Jól gondolom, hogy nem értékesíthették illetve építhették volna be a lakásomhoz tartozó beállót?
Illetve ez kimeríti a birtokháborítás fogalmát?

MajorDomus # e-mail 2019.03.07. 20:26

Vagy nem.
közteresek esete válogatja!
van, aki a füle botját sem mozgatja!

kkzsolt # e-mail 2019.03.07. 11:21

Edömér-nek igaza van. Ez nem csak társasházon belül probléma, hanem például családi ház vagy társasház gépkocsikiállójánál az utcán.

Edömér # e-mail 2019.03.07. 08:56

Parkolás téma: mostanában többször előfordult, hogy a társasház kapuja elé parkolnak, tehát nem lehet az ingatlanról kihajtani. A közteresek viszonylag hamar ki szoktak jönni, de maximum megbüntetik/feljelentik, el nem szállíttatják. Állításuk szerint ehhez "nagy mértékben" kell(ene) a forgalmat zavarnia. Lehet, hogy ez kívülállóknak nem számít komolynak, de én speciel nem tudok elindulni dolgozni (igen, szükségem van a munkámhoz az autómra).
Az utcában amúgy rendesen fel vannak festve a parkolók, ha oda áll (de ha még ki is lóg), az sem lenne gond, de a kapu több méteres körzetében nincs parkolást engedélyező felfestés, aki oda áll, az teljesen szabálytalan.
Van-e lehetőségem ilyenkor akár saját költségemre elszállíttatni az autót (a közteres vagy rendőr értesítésével/jelenlétében)? Ha igen, mi a menete?
Amúgy gondolkodtam rajta, hogy veszek egy krokodilemelő és kifordítom keresztbe az utcára. Akkor csak elviszik...

MajorDomus # e-mail 2019.03.06. 23:21

Ühüm.
.
ha a társasház intézkedik,felelős a járműért.
mi úgy oldottuk meg,hogy megvettük egy napra a parkolójegyet, jeleztük irásban a tulajnak,de addig dacoskodott, hogy a ,,lopóautó,, elvitte.