Tisztelet Ügyvédek,
szeretnék pár kérdést feltenni:
Vásároltam egy lakást egy 15 lakásos társasházban. A társasház közös osztatlan területén vannak a felszíni parkolohelyek, amiknek nincsen külön helyrajzi száma - így önállóan nem forgalom képesek és a kizárólagos használati jog sem adható el vagy ruházható át a lakástol függetlenül. Ennek ellenére a közgyűlés dönthet úgy, hogy az egyik lakás 2 parkolóhelyet használhatja, míg egy másik egyet sem, ezzel ráadásul a közös osztatlan terület használatabol is kizárják?( elektromos kapun keresztül van a bejárati lehetőség)
Az Alapító Okirat és SZMSZ kimondja, hogy minden lakáshoz tartozik 1 darab örökös és kizárólagos használati joggal. Felosztásáról az alakuló közgyűlés dönt, de ez sajnos sehol nincsen meg (se régi tul.ok, se Foldhivatalban).
Az én adásvételi szerződésben nem esik szó parkoló helyről, az előző tulaj évekig nem lakta, külföldön tartózkodott és nem is magánszemély, hanem egy csg volt.
9 évvel a társasház alakulása után egy közgyűlésen a parkolóhelyeket a lakásokhoz akarták rendelni. Ekkor berajzolta magát az egyik lakás 2 helyre. Ezt a megismételt közgyűlés (59%) elfogadta.
Kérdésem:
1.
A közgyűlés használati megosztásanak minősül? Ennek nem kellene külön okiratnak lennie, amit ügyvéd ellenjegyez?
2.
A T.torveny szerint a közgyűlés dönthet a közös tul.hasznalatarol. De az Alapító Okiratot és SZMSZ-t nem akarták ehez igazítva megváltoztatni. Akkor most rám melyik vonatkozik, a korábban 60 napon belül meg nem támadott közgyűlési határozat vagy az Alapító Okirat?
3.
Ha lehet is közgyűléssel kizárólagos használati jogot elvenni/ázadni/ eladni, ahoz nem kell 100%-os tulajdonosi hozzájárulás? Már csak azért os mert ehez módosítani kell az Alapító Okiratot.
4.
Állítólag 7-8 évvel ezelőtt vette meg a másik lakás tualjdonosa (nem mutatja be mit, használati jogát? Tulajdoni jogát?) - ami ha jól tudom nem lehetséges de még is jogot formált erre hivatkozva az évek folyamán csak mert ezt így mindenki ráutaló magatartassal elfogadta?
5.
Amennyiben nem adás - vételi, hanem örökké tartó bérleti szerződés volt korábban a két lakás között, az jogutodra, azaz most rám is érvényes? Idő közben árverésen Bank lett az új tulajdonos. Az árverés nem nullázta le ha volt is bármilyen szerződés köztük?
Köszönöm a válaszokat.