Hogy hol lehet panaszt tenni?
Fülöp Viktor humoristánál, ha ez a karakter még nem volt (plot twist: de, volt).
Tiktokon tessék rákeresni az "ingatlanos", illetve a "vasárnapi ingatlanos" szpotokra, és ötvözni a "japán autó" tétellel.
ingatlan ügynök felelőssége
@Szomorú örökös
Jól tudja. Képzettség kell hozzá ( még ha ez semmire sem jó akkor is ) , és nyilvántartásba kell, hogy vetesse magát. ( OKNYIR)
@Csatornanelkul
Az ingatlanpiacon sajnos rengeteg nem valós hirdetés van. Privát tapasztalatom volt, amikor például 5 lakás hirdetésénél láttam ugyanazt a ronda fürdőszobát, amit a kanárisárga - kék csempáről be tudtam azonosítani. Aztán egyszer megláttam azt a lakást személyesen, amihez a fürdőszoba valóban tartozott, évekkel azelőtt lezajlott az értékesítése, és aktuálisan nem volt eladó. Kérdésemre az ingatlaniroda válasza: " Jaj, bocsi, bocsi, annyi munkánk van, biztos összekeveredtek a fotók "
Viszont a legfontosabb kérdésedet, hogy hol lehet panaszt tenni, nem tudom magabiztosan megválaszolni, elirányítani meg nem szeretnélek. Remélem, jön valaki még, és tud segíteni
Csatornanelkul
„Tudtommal szakképzettség kell az ingatlan ügynöknek”
Rosszul tudod.
Neked komolyan nem esett le, hogy ez idézet volt?
Ennyit a szavakon lovaglásról... :D
Csatornanelkul
„Kereskedelemben kezdtem, ma már Örökös tag karrierfokozatú ingatlanosként dolgozom.
Ingatlan felmérés, Újépítés, Használt ingatlan, ingatlanközvetítés, hitelközvetítés, hitelügyintézés, jogi tanácsadás, energetikai tanúsítvány készítés, értékbecslés, ingatlankezelés.””
Sokoldalú lehetsz.
Amúgy egy ingatlanos feladata ennél egyszerűbb:
Hirdetés, az eladandó ingatlan bemutatása- a helyszínen vizuálisan és az eladó által közöltek elmondása. Ez sem egyszerű.Főleg strapás.
Természetesen nagy értékű ingatlanoknál e tevékenységek indokoltak lehetnek, de az egyszerű lakáspiacnál kevésbé.
hitelközvetítés ?,
hitelügyintézés, ?
jogi tanácsadás?
energetikai tanúsítvány készítés,
értékbecslés,
ingatlankezelés.”
Egyiket sem bíznám rád.
Vettem igénybe ingatlanközvetítőt, mint vevő, amikor viszont eladó vagy lakás kiadó voltam a kullancsként rám csimpaszkodó közvetítőket elhajtottam.
Csatornanelkul,
Egyrészt ott van a Ptk. szerinti kellő gondossággal eljárás. Aki ingatlant vesz, az ne mesékből tájékozódjon, hanem nézze meg - ha nem ért hozzá : nézesse meg szakértővel - magát a portékát. Minden részét az ingatlannak alaposan vizsgáljon át.
Másrészt ha szerződésre kerül a sor, ott az eladóval köt szerződést, amiben az - általában - szavatol az ingatlan per-, teher-, és igénymentességéről, arról, hogy a vevő azt veszi meg, amit lát, és hogy ez egyezik a papírokkal, nyilvántartásokkal. Továbbá a nem látható és a fenti gondosság esetén sem felismerhető hibákra 5 évig szavatossággal tartozik. Ha bármi nem stimmel, és az csak később derül ki, de az előbbiek körébe tartozik, akkor azért mind az eladó, mint szerződő fél tartozik felelősséggel.
Az ingatlanos itt egy közvetítő, ráadásul az eladó fizeti, a vevőnek nincs köze hozzá, ahogy az ingatlanosnak sincs az ingatlanhoz.
közvetítői szerzdőés szabályaira lásd Ptk. 6:288.-301.§
6:292. § [A megbízás szabályainak alkalmazása]
"E fejezet eltérő rendelkezésének hiányában a közvetítői szerződésre a megbízási szerződés szabályait kell megfelelően alkalmazni."
A megbízási szerződésre lásd Ptk. 6:272.-280.§
Különösen:
6:273. § [Utasítás]
(1) A megbízott köteles a megbízó utasításait követni.
(2) A megbízott a megbízó utasításától akkor térhet el, ha ezt a megbízó érdeke feltétlenül megköveteli, és a megbízó előzetes értesítésére már nincs mód. Ilyen esetben a megbízót késedelem nélkül értesíteni kell.
(3) Ha a megbízó célszerűtlen vagy szakszerűtlen utasítást ad, a megbízott köteles őt erre figyelmeztetni. Ha a megbízó a figyelmeztetés ellenére utasítását fenntartja, a megbízott a szerződéstől elállhat, illetve a szerződést felmondhatja, vagy a feladatot a megbízó utasításai szerint, a megbízó kockázatára elláthatja. Meg kell tagadnia az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása jogszabály vagy hatósági határozat megsértésére vezetne, vagy veszélyeztetné mások személyét vagy vagyonát.
(4) A megbízó köteles megtéríteni az utasítás teljesítésével kapcsolatban felmerült költségeket. A megbízott az utasítás teljesítését megfelelő biztosíték adásához kötheti. Ha a megbízó nem ad megfelelő biztosítékot, a megbízott az utasítás teljesítését megtagadhatja."
„a cég központja azt válaszolta, hogy semmi felelőssége nincs”
És valóban! Ptk. 6:273.§ (3).
Tudna segíteni valaki abban, hogy van-e felelőssége az ingatlan ügynöknek? Úgy hirdeti magát, hogy és igen, az az ember, aki komolyan veszi az ingatlanügyeidet, de nem csinál belőle feszengős műsort.
20 év kereskedelmi tapasztalat, precizitás, rugalmasság, őszinteség – és egy kis humor, amikor kell.
Kereskedelemben kezdtem, ma már Örökös tag karrierfokozatú ingatlanosként dolgozom.
Ingatlan felmérés, Újépítés, Használt ingatlan, ingatlanközvetítés, hitelközvetítés, hitelügyintézés, jogi tanácsadás, energetikai tanúsítvány készítés, értékbecslés, ingatlankezelés.”
Tudtommal szakképzettség kell az ingatlan ügynöknek, van 20 év tapasztalata és úgy hirdet egy házat, hogy egyetlen paraméter sem igaz, amit a hirdetésbe írt, a ház műszakilag életveszélyes és kiváló állapotúnak minősítette. De állítólag nem felelős, ő csak azt írta le, amit eladó mondott. Semmilyen biztonságot nem nyújt a vevőknek, ha tapasztalt ingatlan ügynök vesz részt az értékesítésben, tényleg semmilyen felelőssége nincs? Hová fordulhatok panasszal, a cég központja azt válaszolta, hogy semmi felelőssége nincs, nem is zárták ki az ügynökségből, folytatja tovább a tevékenységét.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02