gyerektartás nem fizetése


PC-Csini # 2010.03.21. 20:55

Olyan problémám lenne, hogy 2009.május 10.-én külön váltunk az élettársammal. A közös gyermekünk nálam maradt egyedül nevelem őt az apuka azóta nem látogatja a gyermeket és nem is fizet utána. 2009. októberében beadtam a per iránti kérelmemet gyermekelhelyezés és tartásdíj megállapítása miatt.Az első tárgyalást novemberre 30.-ára tűzték ki, viszont az alperes nem vette át az idézőt. Kérték, hogy nyilatkozzak az alperes új lakcíméről vagy kérjem az alperes tartózkodási helyének rendőrség által való felkutatását. Az utóbbit kértem. Az új tárgyalási időpont, március 1. ahol mind a ketten jelen voltunk. Az alperes lemondott az apai jogairól és kötelességeiről. Kijelentette, hogy nem az ő gyermeke és, hogy soha többet nem akarja látni a gyermekünket. Ezen felül közölte velem, ha az utcán találkozunk és oda merem vinni a gyermeket feljelent zaklatásért. Tehet-e ilyet? A gyermeknek is joga van tudni, hogy ki az apja nem?
Az alperes 2009.május 10.-e óta munkanélküli volt majd szeptembertől dolgozott január 22.-ig.
Azt állította, hogy a cég nem tudott neki munkát adni így közös megegyezéssel elküldte. Van ilyen, hogy ha nem tud a cég munkát adni akkor közös megegyezéssel eljöhet? Nem csak egyszerűen elküldik?
Ezen felül olyan érzésem van, hogy ő mondott fel miután átvette az idézőt, hogy alacsonyabb legyen a tartásdíj.
Kértem a bíróságot, hogy a tartásdíjat %-ban állapítsa meg és a minimum összeg 15000ft legyen. A bíró közölte, hogy nincs sok értelme mivel az alperes munkanélküli. Az alperes apasági vizsgálatot kért és csak utána hajlandó fizetni de csak max. 10000Ft-ot. Amelybe én nem mentem bele, mivel tudom, hogy másodállása van amelyből plusz jövedelme van.Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy akkor minden egyes alkalommal indítsak új pert ha az alperesnek munkahelye van? Ezen felül az alperes albérletben lakik, autója van az is rendszeres kiadásokkal. Ilyen esetben mit tehetek a második tárgyaláson, hogy magasabb gyermektartásdíjat állapítsanak meg mint havi 10000ft?
Válaszát előre is köszönöm!

monalisa1 # 2010.02.28. 22:40

Egy fontos tudnivaló: az apa akár a saját kárára is de köteles gondoskodni a gyermekéről - vonatkozik ez a különélő gyermekre is...

monalisa1 # 2010.02.28. 22:12

Az apa haladéktalanul forduljon bírsághoz és kérje az előzőekről megállapított t.díj csökkentését mivelhogy most már egy másik gyermekről is gondoskodnia kell. Kérje hogy a bíróság rendeljen el ideiglenes intézkedést erre a csökkentésre, tehát ne kelljen a jogvita végéig a magasabb összeget fizetni. (A második gyermek születési anyakönyvi kivonatát be kell mutatni, ha nem magyar nyelvű akkor előbb hivatalosan lefordíttatni az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Irodában.)

Jövedelemigazolást kellene becsatolni de munkahely hiányában ez ugye nem megy...

A két szülő megállapodhat egy havi összegben amit az apa bevállal, az más kérdés hogy mikor kezdi fizetni és miből, valamint az elmaradás kiegyenlítése is.

Az anya ráküldheti a bírósági végrehajtót az apára a tartozások miatt, de a jelen helyzetben nem sok értelme van mert bizonyára semmije sincs az apának amit lefoglalhatnának tőle. (Autó?)

A bíróság heti egy nap "panasznapján" segítenek a keresetlevelet megfogalmazni.

"Lisa"
laikus hozzászóló

sweetsylva # 2010.02.28. 21:24

Üdvözlöm!A páromnak van egy kisfia az előző kapcsolatából,ahol az anyuka hagyta el őt.Párom külföldön dolgozott és közösen megegyeztek havi 30000 forint gyerektartásban.Ő ezt mindig el is küldte.Most van egy közös kislányunk és hazaköltöztünk Magyarországra,de még nem találtunk munkahelyet,munkanélküli ellátásban sem részesülhetünk,ezért most el vagyunk maradva a tartásdíjjal.Ilyenkor az anyuka tehet valami olyan dolgot,ami esetleg nekünk nem tetszene?Ha az apának van egy másik gyermeke,akivel most közös háztartásban él,akkor is ugyanannyi tartásdíjat állapítanak meg?

ObudaFan # 2009.12.17. 13:00

Ha van már jogerős, vagy végrehajtható döntés erről, akkor az elsőfokon eljárt bíróságon lehet végrehajtást kérni. Pont, hogy nem szabad megvárni, hogy több, mint 6 hónap elteljen, mert a 6 hónapnál régebbi részleteket főszabály szerint nem lehet végrehajtani. Ha nincs még bírósági határozat róla , akkor pedig pert kell indítani.

Rozika1978 # 2009.12.17. 06:13

Üdvözlöm!

Hova lehet fordulni, ha nem fizet gyerektartást a volt párom 3-4 hónapja?
Voltam a végrehajtási osztályon azt mondták ők nem tudnak semmit sem tenni amíg el nem telik 6 hónap.

Eddig rendesen fizetett, hiába kértem telefonon, megígért mindent, de semmi sem történt.
Kérem segítségét hová forduljak, mi a teendő?

Köszönettel: Rozika

pazs # 2009.11.09. 14:06

6 hónap, de a kereset beadásától kezdve.
Nem kortól függ - 18 éves korig biztosan, utána nagy vonalakban az első szakma/diploma megszerzéséig.
De konkrét kérdésre lesz konkrét válasz is.

kismano1 # 2009.11.09. 13:59

Rovid leszek, az elso kerdesem, ha valaki nem fizetett gyermektartasdijat, vissza menoleg hany honapot itelhet meg a birosag?
masodik kerdesem, hany eves koraig kell fizetnie az apanak gyermektartasdijat, valhol azt hallottam 18 eves koraig, a tovabbtanulastol fuggetlenul,
koszonom valaszukat

_Wasp_ # 2009.07.22. 10:48

haladéktalanul el kellene indítani a bátyádnak a tartásdíj csökkentése iránti eljárást, mert a meg nem fizetett összeggel tartozni fog.

Viszont csak az a tartásra kötelezett, akinek bíróság, vagy jogszabály megállapítja a tartási kötelezettségét. Ez a gyermekeknél elsősorban a szülő. Büntetőjogi felelősség akkor állapítható meg, ha fennáll a vétkesség (szándékosság vagy gondatlanság), ez az objektív akadályok (pl szabadságelvonás) esetén eléggé kizárt.

Ennyi erővel ti is visszaírhatnátok, hogy a gyermek eltartása most az anya dolga, és ha nincs megfelelően eltartva, akkor várhatóan ti fogjátok feljelenteni őket.
(Persze ez is nyilván eredménytelen lenne, de válasznak mindenesetre elmegy)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

zachery # 2009.07.22. 10:28

Üdvözletem Minden Fórumozónak!

A következő helyzetben szeretnék tanácsot kérni. A bátyám és a volt felesége között már évek óta nagyon rossz a viszony, ráadásul a anyuka családja sorozatos feljelentő, még a fűszálat is feljelentik a rendőrségen, mert kinőtt. A testvéremet már többször feljelentette, mert pár napot késett a gyerektartással, ráadásul mindig fenyegeti a gyerekkel és így zsarol ki pénzt Tőle.
2 héttel ezelőtt kaptam egy telefont, hogy letartoztatták a bátyámat, mert állítólag bántotta a gyereket és feljelentette az anyuka. Én ezt teljesen kizártnak tartom, mert amikor nála volt, mindig is nagyon óvta, meg mindent megadott neki, ami kell. Jelenleg 30 napos őrizetben van, már fogadtunk ügyvédet a helyzet tisztázása érdekében, valamint jövőhéten be is idéztek tanúnak.
A mai napon a postás hozott egy ajánlott levelet, édesanyám nevére, hogy 15-én lejárt a gyerektartás befizetési határideje és fizessük be 5 napon, mert különben feljelentést fog tenni, ugyanis a gyerektartás nem fizetése ugyanis büntetendő cselekmény.
A kérdésem az, hogy mivel a bátyám jelenleg börtönben van (ugyebár az anyuka feljelentette) és ez miatt nem dolgozik (azóta már ki is rúgták ez miatt a munkahelyéről egyébként), akkor is kell fizetni a gyerektartást? Illetve követelhetik-e Tőlem vagy az anyukámtól?
A választ nagyon köszönöm!

ObudaFan # 2009.07.16. 14:27

A kötelezett akár a saját kárára is köteles teljesíteni a t.díj fizetését – legfeljebb ő nem eszik…

Egyrészt nem saját kárára, hanem saját szükséges tartása rovására, másrészt ez nagykorú gyermek tartására nem áll.

ObudaFan # 2009.07.16. 14:25

A kötelezett akár a saját kárára is köteles teljesíteni a t.díj fizetését – legfeljebb ő nem eszik…

Egyrészt nem saját kárára, hanem saját szükséges tartása rovására, másrészt ez nagykorú gyermek tartására nem igaz.

ObudaFan # 2009.07.16. 14:24

Azt szeretném kérdezni hogy jogos e a nem fizetése?

Még ha a tartásdíj fizetési kötelezettség nem is állna már fenn, azt csak a bíróság szüntetheti meg, ezért a korábbi bírói határozat végrehajtható.

ObudaFan # 2009.07.16. 14:21

Nála lehet kérni ezt vádhalasztást,vagy majd csak az ügyésznél?

Jelezheted már az előadónak, hogy ilyen ötleted lenne.

Zigike # 2009.07.15. 18:25

A szülőknek egyformán kellenne felelőségérzetnek és felelőséggel lenni a gyerekek iránt.De sajnos tapasztalatom hogy ez nem igy van.Ehhez nem kellenne törvény mindkét szülőnek egyformán kellenne gondoskodni a gyerekekről,mégha el is válnak a gyerekek mindig ott maradnak.Undoritó dolog hogy nekem kell menni a bíróságra hogy ő is gondoskodjon a gyerekekről.Még azért a piciért is harcolni kell vele.Köszönöm a segitséget
Zigike

monalisa1 # 2009.07.15. 16:06

Helyes _Wasp_ megjegyzése: nálam valóban inkább a józan paraszti ész a domináns...

Zigike # 2009.07.15. 13:31

Köszönöm szépen monalisa.

_Wasp_ # 2009.07.15. 11:35

melyik dolog van-e benn a törvényben?
(monalisa többnyire jó dolgokat ír, de sokszor nem a törvények alapján, hanem inkább a saját véleményét mondja)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Zigike # 2009.07.15. 11:07

Köszönöm hogy válaszolt csak azt szeretném megkérdezni hogy maga ezt átélte vagy ez tényleg törvénybe is így van.
Zigike

monalisa1 # 2009.07.14. 19:01

A kötelezett akár a saját kárára is köteles teljesíteni a t.díj fizetését - legfeljebb ő nem eszik...

Amíg a gyerekek nappali tagozatú oktatási intézményben tanulnak addig részükre jár a t.díj.

Ha a nagyobbik már felsőfokú tanintézetben végzi tanulmányait fél évenként köteles az apának a tanulmányi jogviszonyról igazolást bemutatni.

A nagyobbik részére un. felnőttartás kerül megállapításra, vagyis részéről már elvárható, hogy bizonyos értelemben gondoskodjon magáról: korrepetálás, fordítás, műszaki rajz stb.

Az apa bírósághoz fordulhat és ott lesz meghatározva a felnőttartás havi összege, melyet legegyszerűbb ha a számlájára teljesít az apa a továbbaikban.

Az elmaradt t.díjra 6 hónapra visszamenőleg kérhetsz kötelezést a bíróságtól + kamat, de ezért meg neked kell pert indítani az ex ellen.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Zigike # 2009.07.14. 18:05

Tisztelt Jogi Fórum!
Kétgyerekes elvált anyuka vagyok,jelenleg munkanélküli.A volt férjem nem fizeti rendesen a gyerektartást amibe megeggyezztünk,aminek összege gyerekenként 10.000 Ft.Most indoka hogy nem fizet kissebik gyermekem 16 éves tanul,nagyobbik gyerekem 19 és ő is tanul nappali tagozaton.Őnálló keresettel nem rendelkezik.Azt mondja azért nem fizet mert nagykorú.A volt férjem most munkaviszonyba áll.Mondta hogy nem köteles fizetni mivel ez az összeg a megélhetését veszélyezteti.
Váláskor a gyerekek javára lemondott az ingóságról.
Azt szeretném kérdezni hogy jogos e a nem fizetése?Én meg jelenleg 68.000 Ft-ból gazdálkodom így hogy nem fizeti a gyerektartást.
Köszönöm válaszukat
Zigike

Soneec # 2009.07.14. 14:51

Gondolom akkor így lenne időm addig is törleszteni? Csak ugye nekem semmi papírom nincs, még vallomásból se kaptam példányt. Így max csak az előadóhoz mehetek,aki felvette a vallomást.

Nála lehet kérni ezt vádhalasztást,vagy majd csak az ügyésznél?Mert elvileg ügyészi tárgyalás lesz vagy mi. És majd ügyész eldönti mi a végeredmény.

Köszi a gyors választ

ObudaFan # 2009.07.14. 13:22

Kérj vádhalasztást.

Soneec # 2009.07.14. 13:16

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tömören a kérdésem. van egy 13 éves lányom. Elmúlt évben 2006 szep-től 2008 dec-ig külföldön tartózkodtam. És közbe nem fizettem a gyerektartást. Vagy is fizetve volt, de nem havonta, hanem 3-4havonta. Hozzáteszem munka helyem nem volt,szívességi ellátásba reszesultem kint. Magyarán az akkori barátnőm tartott el. Haza jöttem.És azóta rendszeresen van fizetve,plusz elmaradás is pótolva van folyamatosan. Rendőrségre elmentem ,mert közbe az ex nejem feljelentett,hogy nem fizetem a pénzt.Ott felvették a vallomásom,lefénymásolták a befizetett csekket. Köröbelül úgy 100.000-150.000ft-al tartozok.

Kérdésem az lenne. Most lenne egy "mily érdekes a világ" külföldi munkám. Esélyem van arra ,hogy priusszal megvonjak a kiutazási engedélyem. Vagy is kaphatok-e börtön büntetést.Mert addig nem merek rábólintani a munkára,még nem tudhatom mik az esélyeim. Mert ha büntetés lesz akkor semmi értelme elvállalni. Jelenleg augusztus 6-ig tart a nyomózás. Ex nejemmel,és lányommal jó a kapcsolatom. Rendszeresen tartjuk a kapcsolatot.

Természetesen NEM,NEM fizetni akarok,csak bar én vagyok a hunyó,de nem szeretném ha sittre vágnának. Így csak részletbe tudom. Esetleg egy baráti kölcsönnel talán kitudom váltani.

Maradok tisztelettel

ObudaFan # 2009.01.27. 11:39

Nincs mit.