Fizetési meghagyás S.O.S.

csipcsiripp # 2008.10.11. 10:54

Sziasztok!

Egy "kis"segítséget kérnék.
Van egy testvérem (25 éves), aki kb. 3-4 éve depressziós, pánikbeteg, kényszerbeteg, de alapvetően egy visszahúzódó volt és normális életet élt. 2 éve elment pszichiáterhez, aki teletömte nyugtatókkal (xanax) é antidepresszánsokkal(prozac), aminek hatására a testvérem kb 2 hónap múlva teljes személyiségváltozáson ment át. Agresszív lett, suicid hajlamokkal, meglopta a szüleimet, engem, az összes ékszerünket zálogba adta, ellopta a család autóját és 220-al száguldozott, a buszon jegy nélkül utazott emiatt szüleim hetente fizették a büntetést. A munkahelyén felmondott (megverte a főnökét) ... provident kölcsönt akart felvenni, de korábban értünk haza munkából és az ügynököt elkergettük...

Szüleim tudta nélkül lenyúlta a közüzemi számlákat és bement mindhárom mobil telefontársasághoz és előfizetéses mobil szerződést kötött. Azóta kb 300 ezer ft adósságot csinált.

A t-mobiltól tegnap kapott egy fizetési meghagyást 80 ezer forintról. Nem tudjuk mi tévők legyünk. Anyagilag a padlóra tett minket, nem tudjuk kifizetni az összeget, meg ha ki is fizetnénk ,újra köthetne szerződést és azonnal kötne is.

Ellentmondhatunk a fizetési meghagyásnak? Van értelme a zavart elméjére hivatkozni ha polgári per lesz belőle? Teljesen tanácstalanok vagyunk... Kényszergyógykezelésre nem küldhetjük, befeküdni a pszichiátriára nem akar...

És természetesen várjuk a másik 2 szolgáltatótól a fizetési meghagyást...

Olvastam, hogy Amerikában a prozac gyártók nem egyszer fizettek már kártérítést, öngyilkosságok, gyilkosságok miatt.. lehet erre hivatkozni?

Köszönöm.

ObudaFan # 2008.10.11. 10:58

A T-Mobillal szembeni tartozást aligha érinti mindez. Viszont a gondnokság alá helyezési per megindításáról el kellene gondolkodni.

Kacsa1111 # 2008.10.11. 11:02

Kedves csipcsirip,

a testvéredé az összes adósság nem? az ö nevén vannak a számlák? neki érkezett a fizetési meghagyás?

mert akkor az az ő adóssága.

első körben akasszátok le a családi pénztárcáról.

második körben pedig fontolóra venném a gondnokság alá helyezést. de mielőbb.

az eddigi tartozásokon ez már nem nagyon segít sajnos...

aligha hiszem, hogy a prozac (tényleg rohadt egy szer az) gyártóját kéne megtalálni...
kezd a pszichiáterrel.
még nem is beszéltetek a pszichiáterrel a testvéred újabb szokásairól?

Kacsa11

aaliyah # 2008.12.11. 09:27

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem,
hogy ha tartozik nekem valaki 3 millió Ft-tal, arra be lehet-e adni fizetési meghagyást a bíróságra?
Mivel egyéni vállalkozó, felszámolási eljárást nem tudok kezdeményezni, viszont a 3millió Ft sok pénz...
A pp szerint lehet?Mert ott a határ 200ezer Ft, ha jól tudom. (új pp-ben 1millió)

Köszi!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.11. 09:47

Nincs felső korlát. Épp ellenkezőleg: 200 ezer alatt nem lehet keresetet benyújtani, csak fizetési meghagyást.
De arra azért nagyon ne számíts, hogy egy 5 milliós meghagyásnak nem mond ellent valaki.

Csipke # 2008.12.11. 10:01

Csipcsirip,

én a helyedben sűrgősen indítanék egy gondnokság alá helyezési pert. Ez az eddigi "ámokfutásra" nem jó, de legalább megelőzöd a jövőbenieket. Viszonylag hamar lemegy, ha minden simán megy, másodfokkal egy fél év.
Esetleg érdeklődj előtte a pszichiáternél, hogy szerinte orvosilag indokolt-e - úgyis orvosszakértői per lesz, ha elindítod.

Próbálkozhatsz kártérítési perrel, de Magyarország nem Amerika. Jogrendszerében sem. Ha tudod bizonyítani, hogy a gyógyszer miatt lett a testvéred ilyen, és emiatt milyen károk érted, talán van esélyed. De neked kell bizonyítani a károdat, az okozati összefüggést és a jogellenes magatartást is.

Csipke

Csipke # 2008.12.11. 10:06

aaliyah,

lehet, hogy nem fizetési meghagyás kibocsátását kellene kérned, hanem rögtön pert indítani, mert tényleg kicsi a valószínűsége, hogy egy ekkora összegű fmh-ra nem mond ellent. Kicsit gyorsabb talán rögtön a perindítás.

Csipke

aaliyah # 2008.12.11. 10:10

nagyon köszönöm a gyors válaszokat!!:-)

.Sziszka. # 2009.01.24. 15:02

Sziasztok!A problémám a következő:van a pannon felé egy 112 000 ft-os tartozásom ami 2004-ben keletkezett.Felszólítások és behajtócég után 2007.januárjában kaptam egy fizetési meghagyást a bíróságtól.Azóta nem jött levél ez ügyben.Angliában dolgoztam most jöttem haza.Február 4-én kezdek dolgozni egy nagy multinál.Az lenne a kérdésem hogy a végrehajtó egyből elkezdi tiltani a fizetésem vagy van ennek valamennyi átfutási ideje?Hogy megy ez a gyakorlatban?

Egyjogász # 2009.01.24. 16:49

Ha jogerős az fmh., és átadták végrehajtónak, elvileg bármikor feltűnhet a végrehajtó munkabérletiltás, ingatlanárverés, stb. céljából.
Van, amelyik, előtte felszólít, hogy fizess, de van amelyik nem. (A jogerős fmh-re elvileg önként ki kellett volna fizetned, azt az összeget, amire a bíróság kötelezett.)

Egyjogász # 2009.01.24. 16:52

Ja, ha a végrehajtó nem tudja a lakcímedet vagy az új munkahelyedet, automatikusan nem fog azonnal megjelenni (max., ha olyan becsületes vagy, hogy bejelented neki).

Akkor van szerencséd, ha már 2007. januárja óta próbált intézkedni a végrehajtó, de nem talált és ad acta tette az ügyet. De elévülési időn belül bármikor felbukkanhat.

.Sziszka. # 2009.01.24. 16:58

Egyjogász,köszönöm a választ.A végrehajtó honnan tudja meg hogy dolgozok-e?Van valami lista amin azok szerepelnek akik ellen végrehajtás indult?Vagy a végrehajtó bizonyos időnként megkérdezi az apehot dolgozik-e az adós?

ObudaFan # 2009.01.25. 12:25

Megkeresi az APEH-ot.

.Sziszka. # 2009.01.25. 15:29

Obudafan,Egyjogász köszi a válszokat!Valószínű hogy valamikor majd megtalál a végrehajtó.Az a baj hogy nem tudom befizetni a tartozást mert most nincs erre pénzem.

Meggyvirág # 2009.01.26. 10:07

Üdvözletem.

2007. augusztusában kölcsönadtam az unokatestvéremnek 1millió Ft-ot. Házépítéshez kellett és amikor megkapják az élettársával a lakhatási engedélyt, akkor fizeti ki őket a bank teljesen és ebből fizetné vissza a kölcsönt. Akkor erről nem készült írás, csak az átutalással tudtam bizonyítani, hogy adtam neki, mert a közlemény sorba beírtam a "kölcsön" szót. Először 2007. végéig, majd februárig, majd májusig, majd augusztusig kért haladékot. Végül 2008. októberében írtunk egy papírt, melyben vállalja, hogy 2008. dec. 31-ig kamatostul visszafizeti. Nos immáron 2009. van és pénz még sehol.
Időközben a rokonoknál kicsit érdeklődtem és kiderült, hogy a telek csak az élettárs nevén van, bár szó volt arról, hogy a lakhatás után fele-fele arányban jegyeztetik be magukat a telekre és a házra és a felvett hitelt is átviszik az új házra. Ugyanis a hitelt az unokatestvérem vette fel. Neki az apja halála után van talán negyed résznyi tulajdona az anyja házában, de erre vették fel a házépítéshez a hitelt. (Anyja tulajdona is fedezetül szolgált.)
Van-e valami esélyem, hogy hamarosan viszont láthatom legalább a kölcsön alapösszegét, vagy szerintetek ilyen vagyoni helyzet mellett évekig húzódhat (fizetésből letiltással pl.) a visszafizetés.
Válaszotokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.26. 10:52

Nekem ez nem tűnik jogi kérdésnek.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.01.26. 11:20

Meggyvirágnak: Bíróság előtt kell bizonyítania, hogy a kölcsönzés megtörtént. Nem lehet megjósólni, hogy mennyi idő alatt tudja visszakapni a pénzt. Ha ez nem egy szakmai fórum lenne, akkor bármit írhatnánk.

Meggyvirág # 2009.01.26. 12:07

Igazuk van a válaszolóknak, most visszaolvasva nem is ezt akartam kérdezni, vagy legalábbis nem így. Elnézést. Pontosítanám akkor a kérdésemet.

Mi történik, ha a fizetési meghagyás ellen az adós nem nyújt be kifogást? Ha van vagyona, akkor arra terhelik és nekem meg kifizetik? És ha nincs vagyona akkor a fizetéséből vonják?

Mi a teendő, ha elindítom a fmh-t, ami alapján a végrehajtás elindul és időközben az adós fizet? Hogyan lehet leállítani?

ObudaFan # 2009.01.26. 13:10

Ha a fizetési meghagyást benyújtod, és még a jogereje előtt fizet, akkor a bíróság azzal jogerősíti, hogy a teljesítésre tekintettel nem lehet végrehajtani. Ha a jogereje után fizet, egyszerűen nem kérsz végrehajtást. Ha ekkor sem fizet, végrehajtást kérsz, és a végrehajtó dolga lesz, hogy azt miből tudja behajtani.

Meggyvirág # 2009.02.05. 13:53

Bocsánat, ha másnak egyértelmű kérdéssel jövök, de nekem nem tiszta.
Beadhatom-e a fizetési meghagyást csak én, ügyvéd nélkül, vagy inkább fogadjak ügyvédet (hátha továbbra is szükség lesz rá pl. végrehajtás kérésénél, esetleg perben)?
A fizetési meghagyást az illetékes bíróságra kell beadni. De ki az illetékes? Az én (jogosult) lakóhelyem szerinti, vagy az adós (kötelezett) lakóhelye szerinti? (Bár ha ügyvédet javasoltok, az majd tudni fogja.)

Köszönöm.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.02.05. 14:28

Az általános illetékességi szabály szerint az alperes/kötelzett állandó lakóhelye/ tartózkodási helye szerinti helyi/ megyei ( 5M feletti tárgyérték felett)bíróságra kell benyújtani a fizmeghagyást. Ügyvéd közreműködése nem szükséges.
Bizonyítania kell a kölcsönzés megtörténtét.

Csipke # 2009.02.05. 14:43

Nem kötelező hozzá jogi képviselet, de ha nagyon járatlan az fmh töltögetésben, menjen be az illetékes - kolléga úr előbb megírta - bíróságra, panasznapon. Ott majd segítenek kitölteni.

Üdvözlettel,

Csipke

Iucundus # 2009.02.05. 15:58

csipcsiripp,

Mindenképpen mondjon ellent a testvéred, mert a jogerősített fizetési meghagyás azonnal végrehajtható. Párhizamosan mehet a gondnokság alá helyezés.

aaliyah,

Azt azért tudnod kell, hogy a fizetési meghagyás 3%, a kereset pedig 6% illetékes!

Ddr

Csipke # 2009.02.05. 16:16

Az igaz, de ha az fmh-nak ellentmond, azt is ki kell egészíteni 6%-ra.

Csipke

Iucundus # 2009.02.05. 16:33

Az igaz, de ha az fmh-nak ellentmond, azt is ki kell egészíteni 6%-ra.

De addig el kell jutni, az idő, az idő meg pénz...

Ddr