Fizetési meghagyás S.O.S.

Meggyvirág # 2009.01.26. 12:07

Igazuk van a válaszolóknak, most visszaolvasva nem is ezt akartam kérdezni, vagy legalábbis nem így. Elnézést. Pontosítanám akkor a kérdésemet.

Mi történik, ha a fizetési meghagyás ellen az adós nem nyújt be kifogást? Ha van vagyona, akkor arra terhelik és nekem meg kifizetik? És ha nincs vagyona akkor a fizetéséből vonják?

Mi a teendő, ha elindítom a fmh-t, ami alapján a végrehajtás elindul és időközben az adós fizet? Hogyan lehet leállítani?

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.01.26. 11:20

Meggyvirágnak: Bíróság előtt kell bizonyítania, hogy a kölcsönzés megtörtént. Nem lehet megjósólni, hogy mennyi idő alatt tudja visszakapni a pénzt. Ha ez nem egy szakmai fórum lenne, akkor bármit írhatnánk.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.26. 10:52

Nekem ez nem tűnik jogi kérdésnek.

Meggyvirág # 2009.01.26. 10:07

Üdvözletem.

2007. augusztusában kölcsönadtam az unokatestvéremnek 1millió Ft-ot. Házépítéshez kellett és amikor megkapják az élettársával a lakhatási engedélyt, akkor fizeti ki őket a bank teljesen és ebből fizetné vissza a kölcsönt. Akkor erről nem készült írás, csak az átutalással tudtam bizonyítani, hogy adtam neki, mert a közlemény sorba beírtam a "kölcsön" szót. Először 2007. végéig, majd februárig, majd májusig, majd augusztusig kért haladékot. Végül 2008. októberében írtunk egy papírt, melyben vállalja, hogy 2008. dec. 31-ig kamatostul visszafizeti. Nos immáron 2009. van és pénz még sehol.
Időközben a rokonoknál kicsit érdeklődtem és kiderült, hogy a telek csak az élettárs nevén van, bár szó volt arról, hogy a lakhatás után fele-fele arányban jegyeztetik be magukat a telekre és a házra és a felvett hitelt is átviszik az új házra. Ugyanis a hitelt az unokatestvérem vette fel. Neki az apja halála után van talán negyed résznyi tulajdona az anyja házában, de erre vették fel a házépítéshez a hitelt. (Anyja tulajdona is fedezetül szolgált.)
Van-e valami esélyem, hogy hamarosan viszont láthatom legalább a kölcsön alapösszegét, vagy szerintetek ilyen vagyoni helyzet mellett évekig húzódhat (fizetésből letiltással pl.) a visszafizetés.
Válaszotokat előre is köszönöm.

.Sziszka. # 2009.01.25. 15:29

Obudafan,Egyjogász köszi a válszokat!Valószínű hogy valamikor majd megtalál a végrehajtó.Az a baj hogy nem tudom befizetni a tartozást mert most nincs erre pénzem.

ObudaFan # 2009.01.25. 12:25

Megkeresi az APEH-ot.

.Sziszka. # 2009.01.24. 16:58

Egyjogász,köszönöm a választ.A végrehajtó honnan tudja meg hogy dolgozok-e?Van valami lista amin azok szerepelnek akik ellen végrehajtás indult?Vagy a végrehajtó bizonyos időnként megkérdezi az apehot dolgozik-e az adós?

Egyjogász # 2009.01.24. 16:52

Ja, ha a végrehajtó nem tudja a lakcímedet vagy az új munkahelyedet, automatikusan nem fog azonnal megjelenni (max., ha olyan becsületes vagy, hogy bejelented neki).

Akkor van szerencséd, ha már 2007. januárja óta próbált intézkedni a végrehajtó, de nem talált és ad acta tette az ügyet. De elévülési időn belül bármikor felbukkanhat.

Egyjogász # 2009.01.24. 16:49

Ha jogerős az fmh., és átadták végrehajtónak, elvileg bármikor feltűnhet a végrehajtó munkabérletiltás, ingatlanárverés, stb. céljából.
Van, amelyik, előtte felszólít, hogy fizess, de van amelyik nem. (A jogerős fmh-re elvileg önként ki kellett volna fizetned, azt az összeget, amire a bíróság kötelezett.)

.Sziszka. # 2009.01.24. 15:02

Sziasztok!A problémám a következő:van a pannon felé egy 112 000 ft-os tartozásom ami 2004-ben keletkezett.Felszólítások és behajtócég után 2007.januárjában kaptam egy fizetési meghagyást a bíróságtól.Azóta nem jött levél ez ügyben.Angliában dolgoztam most jöttem haza.Február 4-én kezdek dolgozni egy nagy multinál.Az lenne a kérdésem hogy a végrehajtó egyből elkezdi tiltani a fizetésem vagy van ennek valamennyi átfutási ideje?Hogy megy ez a gyakorlatban?

aaliyah # 2008.12.11. 10:10

nagyon köszönöm a gyors válaszokat!!:-)

Csipke # 2008.12.11. 10:06

aaliyah,

lehet, hogy nem fizetési meghagyás kibocsátását kellene kérned, hanem rögtön pert indítani, mert tényleg kicsi a valószínűsége, hogy egy ekkora összegű fmh-ra nem mond ellent. Kicsit gyorsabb talán rögtön a perindítás.

Csipke

Csipke # 2008.12.11. 10:01

Csipcsirip,

én a helyedben sűrgősen indítanék egy gondnokság alá helyezési pert. Ez az eddigi "ámokfutásra" nem jó, de legalább megelőzöd a jövőbenieket. Viszonylag hamar lemegy, ha minden simán megy, másodfokkal egy fél év.
Esetleg érdeklődj előtte a pszichiáternél, hogy szerinte orvosilag indokolt-e - úgyis orvosszakértői per lesz, ha elindítod.

Próbálkozhatsz kártérítési perrel, de Magyarország nem Amerika. Jogrendszerében sem. Ha tudod bizonyítani, hogy a gyógyszer miatt lett a testvéred ilyen, és emiatt milyen károk érted, talán van esélyed. De neked kell bizonyítani a károdat, az okozati összefüggést és a jogellenes magatartást is.

Csipke

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.11. 09:47

Nincs felső korlát. Épp ellenkezőleg: 200 ezer alatt nem lehet keresetet benyújtani, csak fizetési meghagyást.
De arra azért nagyon ne számíts, hogy egy 5 milliós meghagyásnak nem mond ellent valaki.

aaliyah # 2008.12.11. 09:27

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem,
hogy ha tartozik nekem valaki 3 millió Ft-tal, arra be lehet-e adni fizetési meghagyást a bíróságra?
Mivel egyéni vállalkozó, felszámolási eljárást nem tudok kezdeményezni, viszont a 3millió Ft sok pénz...
A pp szerint lehet?Mert ott a határ 200ezer Ft, ha jól tudom. (új pp-ben 1millió)

Köszi!

Kacsa1111 # 2008.10.11. 11:02

Kedves csipcsirip,

a testvéredé az összes adósság nem? az ö nevén vannak a számlák? neki érkezett a fizetési meghagyás?

mert akkor az az ő adóssága.

első körben akasszátok le a családi pénztárcáról.

második körben pedig fontolóra venném a gondnokság alá helyezést. de mielőbb.

az eddigi tartozásokon ez már nem nagyon segít sajnos...

aligha hiszem, hogy a prozac (tényleg rohadt egy szer az) gyártóját kéne megtalálni...
kezd a pszichiáterrel.
még nem is beszéltetek a pszichiáterrel a testvéred újabb szokásairól?

Kacsa11

ObudaFan # 2008.10.11. 10:58

A T-Mobillal szembeni tartozást aligha érinti mindez. Viszont a gondnokság alá helyezési per megindításáról el kellene gondolkodni.

csipcsiripp # 2008.10.11. 10:54

Sziasztok!

Egy "kis"segítséget kérnék.
Van egy testvérem (25 éves), aki kb. 3-4 éve depressziós, pánikbeteg, kényszerbeteg, de alapvetően egy visszahúzódó volt és normális életet élt. 2 éve elment pszichiáterhez, aki teletömte nyugtatókkal (xanax) é antidepresszánsokkal(prozac), aminek hatására a testvérem kb 2 hónap múlva teljes személyiségváltozáson ment át. Agresszív lett, suicid hajlamokkal, meglopta a szüleimet, engem, az összes ékszerünket zálogba adta, ellopta a család autóját és 220-al száguldozott, a buszon jegy nélkül utazott emiatt szüleim hetente fizették a büntetést. A munkahelyén felmondott (megverte a főnökét) ... provident kölcsönt akart felvenni, de korábban értünk haza munkából és az ügynököt elkergettük...

Szüleim tudta nélkül lenyúlta a közüzemi számlákat és bement mindhárom mobil telefontársasághoz és előfizetéses mobil szerződést kötött. Azóta kb 300 ezer ft adósságot csinált.

A t-mobiltól tegnap kapott egy fizetési meghagyást 80 ezer forintról. Nem tudjuk mi tévők legyünk. Anyagilag a padlóra tett minket, nem tudjuk kifizetni az összeget, meg ha ki is fizetnénk ,újra köthetne szerződést és azonnal kötne is.

Ellentmondhatunk a fizetési meghagyásnak? Van értelme a zavart elméjére hivatkozni ha polgári per lesz belőle? Teljesen tanácstalanok vagyunk... Kényszergyógykezelésre nem küldhetjük, befeküdni a pszichiátriára nem akar...

És természetesen várjuk a másik 2 szolgáltatótól a fizetési meghagyást...

Olvastam, hogy Amerikában a prozac gyártók nem egyszer fizettek már kártérítést, öngyilkosságok, gyilkosságok miatt.. lehet erre hivatkozni?

Köszönöm.