Igen, arra gondoltam én is hogy hogyan lehet bizonyítani azt, hogy a lakcímen bár nem ő lakik, de az a hivatalosan bejegyzett lakcíme, és a posta szabálytalanul kézbesítette. Mert ugye érdekes a szituáció: ha a postás személyesen akarja kézbesíteni, akkor az ott lakók (még ha közeli rokonok is) bármilyen jogcímen visszaküldhetik (még akár tippet is kapnak), ha pedig csak bedobja az értesítést a postaládába, akkor nem valószínű hogy a lakó visszaviszi a postára azzal hogy itt ilyen nem lakik (mert valószínűleg valóban van közük a kötelezetthez, ha oda van bejelentve), hanem valószínűleg kidobják. És ebben az esetben a posta "nem kereste" jelzővel küldené vissza, ami után ugyebár jogerőssé is emelkedhet a meghagyás. Gyakorlatilag ebben az esetben a postán is nagy mértékben múlik az eset kimenetele. És szerintem ez így elég visszás és lukas rendszert eredményez (bár én csak egy "halandó" vagyok, aki nem szoktam napi szinten ilyennel foglalkozni). Szóval csak arra kerestem a választ, hogy a posta nem kis mértékű felelőssége és esetleges szabálytalansága megállapítható-e ilyen esetben, és orvosolható-e valahogyan. Sajnos a szavaidat értelmezve nem.
Még egyszer köszönöm a segítséget, szerintem a második esetben is megpróbálom a bejelentett lakcímre a fizetési meghagyást, az első esetben meg valamilyen más módon visszaszerezni a pénzemet.
További szép napot mindenkinek