szolgáltatói követelés elévülése


hotdog # 2004.03.19. 14:07

Kedves the big cat!

Köszi, hogy továbbgondoltad, valóban internetről van szó, vagyis hírközlési tv. hatálya alatt lévő dologról.
Egyébként a szolgáltatás megszűnt évekkel ezelőtt. Most, hirtelen kaptak észbe, hogy követelnivalójuk adakt.
köszi mégeszer mindenkinek a véleményeket!

Sasfioka # 2004.03.09. 20:21

Én úgy tudom, hogy a nyomtatott, pecsételt, stb. aláírás is lehet, de annak nagyon komoly alaki kötelemei vannak, a cégbíróság felé értve ezen. (Viszont azt nem tudom, hogy szerződést lehet-e így kötni, mert talán valami olyasmi rémlik, hogy egy valódi aláírásnak is kell mellette lenni)

A cégpecsét nem baj, hogy szkennelt, mert általában a cégjegyzésre vonatkozó jog úgy szól, hogy a cég neve előnyomtatva, leírva, pecsélteve, és az aláírásra jogosult kézjegye. Ebben az esetben a cégnév megvan, vagyis elfogadható.

Az aláírás viszont kérdéses, hogy mit rendelkezik az alapító okiratjuk a cégjegyzésről.

SF

Rob1 # 2004.03.09. 09:12

Üdv mindenkinek!
A dunaújvárosi szennyvíztisztítós szerződéstervezet, amit a fogyasztóknak kiküldenek aláírásra, egy fénymásolt/scannelt tervezet. A szolgáltató részéről az aláírások és a pecsét is szemmel láthatóan nem eredeti (úgy értem: fénymásolt/scannelt). Cégszerűnek tekinthető ez az aláírás, illetve érvényes lehet így a szerződés? Mi a következménye, ha nem fogadom el és nem írom alá? Mi a véleményetek?
Bocs, ha eltértem az eredeti témától.

Sasfioka # 2004.03.08. 19:57

igaz nem c&c vagyok, de asszem tudom, hogy miről beszél.

A tényeg. Dunaújvárosban a szennyvíz elvezetését az ivóvízszolgáltató, míg a szennyvíz tisztítását egy másik cég végzi. Ebből kifolyólag jön egy számla, melyen az ivóvízdíj, valamint a szennyvíz-elvezetési díj van feltüntetve, majd jön egy másik számla a másik cégtől melyen a szennyvíz-tisztítási díj van feltüntetve.

A szerződést valóban most küldték ki. És már egy éve szolgáltatnak. A szolgáltatást - mivel más választása nincs az embernek - ráutaló magatartással mindenki igénybe veszi. Ezen túlmenően a szolgáltató minen hónapban kiküldte a számlát, csak voltak akik nem fizették be.

A szerződésen a szolgáltatás igénybevételének kezdeti időpontjaként van megjelölve a 2003. február, viszont a szerződés keltezése valós.

Tehát én olvasatomban a szerződés már a ráutaló magatartással (mivel nem tehetsz mást) létrejött a szolgáltatás indulásának időpontjában, csak ezt most írásos formához is kötik, vagyis a szolgáltatási díjkövetelés jogos.

SF

igen? # 2004.03.08. 12:45

Kedves c&c!
Sajnos így látatlanban nem mernék hozzászólni. Milyen szolgáltatásról van szó?
Úgy tűnik, jogos a felvetésed, de vannak bizony fura dolgok.
Egy szerződés létrejöhet pusztán a szolgáltatás igénybevételével is, sőt olyan szolgáltatásért is kell fizetni adott esetben, amelyet igénybe sem vettél(pl. a csatornadíjat akkor is ki kell fizetni, ha csak cserepesvirágok locsolására használtad a vizet).
Szóval, ha tudnál többet mondani...

c&c. # 2004.03.08. 12:29

Üdv mindenkinek!
Nekem egy hasonló problémám lenne. Egy önkormányzati rendelet értelmében 2003 februártól egy új közüzemi szolgáltatást varrtak a nyakunkba. Minden szerződés és egyéb iratok nélkül elkezdték havonta a csekket küldeni. Most 2004 márciusban kaptunk egy szerződéstervezetet, melyben az áll, hogy a szolgáltatás kezdete: 2003 február, vagyis kamatostul kérik befizetni az éves költséget.
Kérdésem:

  1. Lehet szerződés megkötése nélkül is követelni a lakosságtól szolgáltatási díjat?
  2. Ma aláírt szerződésben követelni 1 évre visszamenőleges díajat?

Segítségüket előre is megköszöntem c&c.

the big cat # 2004.02.27. 15:10

Igen.

hotdog # 2004.02.27. 11:01

Kedves Mindenki!

Köszönöm a válaszokat. Már csak annyit kérdeznék, hogy a kábeles internetszolgáltatást is a hírközlési tv. szabályozza, ugye?

köszi

igen? # 2004.02.26. 07:55

Nem kérdezem, ez rám is jellemző.

the big cat # 2004.02.25. 17:50

Nem is tudom, én gondoltam tovább a dolgot valamiuért, de meg ne kérdezd miért mert nem tudom.

igen? # 2004.02.24. 15:38

Lemaradtam valamiről? Lehet, hogy figyelmetlen vagyok, de számomra nem derült ki, hogy milyen szolgáltatóról van szó.
Én az általános, 5 éves elévülési időre gondoltam, amitől el lehet térni Ptk. 325. § (2).

the big cat # 2004.02.24. 11:02

Márhogy mitől eltérő elévülési időben?

Merthogy a távközlési, illetve ma már hírközlési szerződésekből eredő követelések egy éves elévülési ideje, nem szerződéses, ahnem törvényes elévülési idő. Ez lex specialis a Ptk-hoz képest.

igen? # 2004.02.24. 08:26

Egyébként a felek tényleg megállapodhatnak eltérő elévülési időben(nemcsak közműszolgáltatás esetén), de csakis rövidebben! A szerződésből ki kell, hogy tűnjön, mert érvényesen csak írásban köthető ki.

igen? # 2004.02.24. 08:23

Ha nem tudja bizonyítani, hogy megkaptad a számlát, akkor nem kaptad meg(igaz ugyan, hogy az együttműködési kötelezettségből eredően kérhetted is volna, de a gyakorlat azt mutatja, ha nincs számla, nincs késedelem!) .

Madar # 2004.02.24. 08:01

Hogyan bitonyíthatja a szolgáltató, hogy küldött számlát? Én még tértivevényes számlát nem láttam...

the big cat # 2004.02.23. 16:10

Az a helyzet, hogyha közműszolgáltatóról van szó, jól meg kell nézni, hogy mennyi a speciális elévülési idő. Távközlési szerződésből adódóan pl. egy év, tehát, ha telefon vagy internetkövetelést felejtett el kiszámlázni, akkor egy év után nyugodtan visszaküldheted a számlát azzal, hogy a követelés elévült és önként nem akarsz teljesíteni, részedről a dolog a lezárva. ha bírósághoz fordulna, elévülési kifogással kell élni, a bíróság érvényesíthető követelés hiányában az eljárást megszünteti.

igen? # 2004.02.23. 14:54

Csatlakoznék az előttem szólóhoz, azzal, hogy amennyiben eredetileg nem küldött számlát, csak most egy-két év után, akkor kamatkövetelést nem érvényesíthet, mivel jogosulti késedelembe esett. A tőkét az alábbiak szerint ekkor is követelheti.

Zoltán György # 2004.02.21. 07:40

Ha két cselekmény közt nem tellik el öt év, akkor az idők végezetéig! Ötévente küld egy levelet, hogy fizess. A követelés jogszerűsége és összege egyezségen, illetve Bírói úton egyeztethető.

hotdog # 2004.02.13. 14:56

Biztos sokunkat érdekel, ezért felteszem a kérdést, remélem válasz is érkezik majd. Szóval, hány évig, hónapig követelheti a szolgáltató a szolgáltatás ellenértékét?
Követelődzhet-e egyáltalán, ha pl. egy-két évig semmilyen felszólítást nem küld, esetleg a szolgáltatást be is szünteti közben- rajtunk kívülálló ok miatt-, majd jó későn kamatokkal terhelve újra benyújtja az elmaradt számlát.

köszi a válaszokat!