Polgári per - határidő a bizonyításra

freeway # 2010.04.19. 13:14

Üdv mindenkinek!

Polgári perben a szakértői véleménnyel kapcsolatos nyilatkozatok, bizonyítási indítványok megtételére 15 napos határidőt kaptam, de nem bizonyult elégnek, ezért kértem még határidőt, azt viszont elutasították.
Kérdésem: 4 nap múlva tárgyalás, a tárgyaláson már nem is nyilatkozhatok, nem is indítványozhatok bizonyítást??
UI: most már tudnék nyilatkozni, megnézettem másik szakértővel a véleményt, lehet, hgy már elkéstem?:(
Köszönöm a válaszokat!

freeway

freeway # 2010.04.20. 07:26

Akinek van ötlete, az legyen szíves válaszoljon nekem!
Úgy gondolom, a jogászoknak ez nem is bonyolult kérdés, nekem meg nagyon fontos lenne a válasz a közelgő tárgyalás miatt.
Köszönöm!

freeway

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.20. 07:40

Nyilatkozhatsz. Nem fogja a bíró figyelmen kívül hagyni. A bizonyítási indítványt esetleg akkor, ha a kisértékű perek speciális szabályai szerint folyik az eljárás, de az se valószínű.
Ezek a határidők nem jogvesztő jellegűek.

freeway # 2010.04.20. 10:02

Köszönöm szépen kbs!

Az számít, hogy mellőzés terhe mellett kellett volna 15 napon belül indítványoznom, nyilatkoznom?
Hiába kértem határidő hosszabbítást, még mielőtt lejárt volna, gondolom a közelgő tárgyalási nap miatt nem adta meg a bíró...pedig, ha megadja, simán határidőben nyilatkozom a tárgyaláson.
Szóval, a mellőzés terhe ellenére is igaz,amit válaszoltál?
Előre is köszönöm!

freeway

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.20. 10:30

Az inkább csak szófordulat, mint gyakorlat.

freeway # 2010.04.20. 10:36

Köszönöm szépen a segítségedet!
Örülök, hogy 2 napos csúszással, a kérelmem elutasítása ellenére nem ordítja le a fejemet a bíró, ha nyilatkozom:)

freeway

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.20. 10:39

Azt nem mondtam. :)
Bírója válogatja; akár le is ordíthat, de a nyilatkozatot figyelembe fogja venni.

Egyjogász # 2010.04.20. 10:51

Bírófüggő a dolog, bár valóban kevés az olyan tökös bíró, aki az ilyen, általa "beígért" mellőzést komolyan betartja.

Nekem minden esetre két hete volt egy tárgyalásom, ahol ügyvéd úr nem a bíróság által megadott határidőben, hanem csak a tárgyaláson nyújtotta be a nyilatkozatát a szakértői véleményre, a bíró meg ledobta a nyilatkozatot az asztal sarkára (ott volt az ítélethirdetés végéig), és közölte, hogy "ha ügyvéd úr nem tartja szükségesnek a bíróság által megadott határidők betartását, akkor a bíróság meg nem tartja szükségesnek a határidőn túl benyújtott beadvány elolvasását..."

Azt azért tudni kell, hogy egyes ügyvédek - különösen, ha a per elhúzására kapnak utasítást a megbízótól - előszeretettel játszogatnak azzal, hogy úgy tesznek nyilatkozatot, hogy arra az ellenérdekű fél már ne tudjon reagálni a tárgyalásig, és így szinte automatikusan el kelljen halasztani a tárgyalást, a bíróságnak meg elvileg törvényi kötelessége a perelhúzás megakadályozása.

freeway # 2010.04.20. 11:02

Egyjogász!

Köszönöm a hozzászólásodat!
Értem amit mondasz, és egyes esetekben el is fogadom, ha a bíró mellőzi az elkésett nyilatkozatot, indítványt.
Én azonban rajta voltam az ügyön,plussz 1-2 nap kellett volna a határidőn túl, hogy flottul nyilatkozhassak, kértem is izibe határidőt plusszban, de tegnap kaptam kézhez, hogy elutasította a bíró.
A héten tárgyalás, már tudok is nyilatkozni, csak féltem, hiába...
Gondolom, ez azért nem perelhúzás?

freeway

tarjani # 2012.04.05. 18:42

T. Hozzáértők.
A felperesnek a bíróság 8 napot adott arra,hogy bizonyítási indítványt tegyen arra,hogy hogyan igazolja,hogy élettársak voltunk. Erre ezt túllépve 20 nappal terjesztett elő tanúmeghallgatást ebben a tárgyban.Élhetek-e azzal,hogy ezen indítványa elkésett illetőleg mit tehetek ez ellen ha tehetek?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.05. 19:28

Felesleges, az anyagi igazság azért mégis csak fontosabb. Ezek a határidők nem jogvesztőek.

tarjani # 2012.04.06. 16:51

Akkor minek ezen határidők ha nincs úgysem jelentősége?

Sherlock # 2012.04.06. 17:28

Olyanok, akár a kalóztörvény, inkább olyan iránymutatások.

tarjani # 2012.04.07. 07:38

Ez konkrétan nagyon jó. Adnak egy határidőt az egyik félnek amit nem tart be és nincs jog következménye.Szerintem ha nem tartja be ekkor az ez után beadott dolgokat nem kellene figyelembe venni és akkor meggondolnák,hogy mikor adnak be bizonyítási indítványt azaz kellő időben.Nálam április 8- ig kellet volna beadnia erre 27 én adta be amit ráadásul rossz ügyvédnek is küldtek el, csak onnan úgy kaptam meg mert ismer.Tárgyalás meg 10-én .Az időben beadottat meg meg sem küldték azóta sem .Hurrá és ezek után nincs jogkövetkezmény!!!