Állattartás

k.mona # 2010.04.28. 08:45

Sziasztok.

Érdeklődni szeretnék hol tehetnék bejelentést lakott területen belüli túlzott haszon állattartásról.Ami azt jelenti,hogy a szomszédomban,nagyon sok állatot tartanak.Kb.12 anyadisznó,kandisznó ill. 100 körüli malac.Az ólak építési engedély nélkül épültek.A trágyát itt tárolja,a bűztől a bogaraktól nem lehet ablakot nyitni.Az elhullott állatokat itt ássa el,vagy a trágyába.Mivel kerítés nincs a kóbor kutyák húzkodják a maradékokat mindenfelé.Hol lehet az ilyent bejelenteni?

C a s a b l a n c a # 2010.04.28. 12:54

A települési önkormányzat jegyzőjénél lehet bejelentéssel élni.

Mikey™ # 2010.05.26. 18:25

Igentisztelt Hölgyek/Urak!

Az alábbi ügyben kérném szives segítségüket!

A tényállás a következő:

Erdőkertesre költöztem 2007-ben. Ez idő elött, alatt és után, bértartásban volt lovam Fóton. A recesszió úgy hozta (hála a Jó Istennek), hogy utánanéztem mennyi lenne a költsége az otthon tartásnak, mind havi szinten, mind pedig a kialakításban. Ridegtartás párti vagyok, így komoly terepmunkákra nem volt szükség. Tervben volt egy 3 oldalról zárt beálló épitése (ennek költsége azt gondolom elenyésző) és a kert haszontalan részének leválasztása.
Utánanéztem Erdőkertes weboldalán az állatartási rendeletben foglaltaknak. 720nm-től tartható nagytestű haszonállat. Éppenhogy megütöm a mércét, de ha már felette vagyok akkor minden gond nélkül hazavihetem az állatot.
3 telekszomszédom van, melyből 2 nyaraló, éves szinten 3x-4x látom őket (kis túlzással is). Az egyetlen itt lakó fiatal pár véleményét kikértem a szándékomról, még mielött bármihez is kezdtem volna. Egyértelmű, pozitív választ kaptam. Nem is számítottam másra, hisz jó volt a viszonyunk és mivel erdélyiek, így gondoltam is, hogy ez nem jelenthet gondot.

Tavaly nyár elején hazalovagoltunk, azóta itt lakik nálunk Cherokee a kert végében.

Ősszel végre megismerhettem (több mint egy év után) a hátsó telekszomszédomat, aki úgy mutatkozott be, hogy odajött a keritéshez és megkérdezte, hogy komolyan gondolom-e itt ezt a lótartást?
Kissé meglepett a kérdése, mivel évek óta nem járt ott, miben is lehet terhére a dolog...
A probléma az ő szemszögéböl az, hogy a háza kb. 5 méterre van a közös keritésünktől, aminek a bejárata ráadásúl, szintén a karámra illetve a közös keritésünkre néz. Szerinte büdös van, és az "istálló" (ami szerintem beálló) nincs az előírt távolságra az ő lakóházától.
Újból előszedtem az erdőkertes honlapjáról letöltött rendeletet mely így határoz:
"nagytestű haszonállat ól lakóépülettől: 20m, saját vízellátástól: 10m, ásott kúttól: 15m, fürdő medencétől: 15m, közterülettől: 10m, oldalkerítéstől: 5m, hátsó kerítéstől: 3m távolságra kell legyen."

Mivel ez nem istálló, tehát nem állat tartására használt gazdasági épület, így gondoltam én, józan paraszti ésszel, hogy ez a rész ránk nem vonatkozik. De még ha rosszul is gondolom két helyen hibádzik a történet. Az egyik az oldalkerítés a másik a hátsó kerítés értékei. Azt gondolom ha ebbe a beállóba beteszek egy fűnyírót, egy talicskát meg néhány kerti szerszámot máris szerszámtároló lesz, mintsem istálló!

Néhány hete megtalált kedves erdélyi szomszédom is akiknek nemrég kisbabájuk született. Azóta szerintük is büdös van, olyannyira, hogy nem tudnak ablakot nyitni, szeretnék, hogy kitaláljunk valamit. Ajánlották az újbóli bértartást!
Ma pedig a szemben lévő szomszéd, aki mellesleg az utca túloldalán lévő nyaraló ingatlan tulajdonosa(mennyiben is érintett az ügyben?) és az erdélyi, érzékeny orrú szomszédom jóbarátja és havi 1x jön ki ide, talált rám. Kb. ugyan azzal a szöveggel amivel a kedves barátja. Annyival volt felkészültebb, hogy hozta a kinyomtatott erdőkertesi rendeletet. Volt egy komolyabb vitánk, hivatkozott Ő feljebb emlitett hiányosságokra, majd én azt mondtam neki, hogy engem a rendelkezés ezen része érint:
"Az állattartás céljára lekerített udvar nem csatlakozhat közvetlenül a szomszédos ingatlanhoz. A kerítéstől számítva legalább egy méteres sávot szabadon kell hagyni, amit sövénnyel kell beültetni."

A kérdésem az: Ha igazam van és valóban a rendelkezés ezen része az irányadó számomra, amennyiben ennek eleget teszek nem leszek támadható?

Amit fontos tudni:
Trágya minden nap ki van szedve a karámból! Különlges esetekben max. 3 nap! Trágyát nem tárolok! Eddig az utcában lakó TÉNYLEG kedves szomszéd vittel el, amint a ház elé raktam neki az 1, max. 2 talicskányi trágyát.
Most takarmányos zsákba szedem és elviszem valahova.
Trágya szagról szó sem lehet, csakis a ló természetes szagáról, amiről mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy büdös!

Bocsánat, ha kicsit hosszúra sikeredett a litániám, de innentől kezdve számítok feljelentésekre és szeretnék felkészültebb lenni. A szembe szomszéd ÁNTSZ-t emlegetett meg önkormányzatot.

Köszönöm az ezt követő építő jellegű hozzászólásokat, és mindennemü segítséget ebben az ügyben!

Update:

Ma volt kint az önkormányzat képviselője az építési osztálytól. Bejelentés érkezett, egy neve elhallgatását kérő kedves szomszédtól. Az ég világon semmibe nem kötött bele a (mellesleg szimpatikus, állatbarát) fiatalember, csak és kifejezetten a beállóba. Azon kívül minden oké, mondta is.
De!
A beálló szerinte ól! És mivel annak minősül a kötelező védőtávolságokat be kell tartani, ami jelen esetben 20 méter minden lakóingatlantól! Az enyémtől is!!!!
(miért nem dönthetem el én, hogy a saját házam árnyékában zavar-e engem az a beálló?)

Ebben az esetben ez kivitelezhetetlen...

Kérdem én: Ha 720nm-től tartható nagytestű haszonállat (az enyém 732nm) és a beállóm ól, viszont nem jön ki sehogy a 20m, akkor kinek az agyszüleménye ez a rendelet?
És létezik , hogy jogszabályban foglaltak szerint lakott területen belül nem lehet félrideg, rideg tartásban lovat tartani?
Mert a helyi rendelet nem hoz ilyen szabályozást.

A fickó rendes volt, aztmondta tud várni egy hetet. Próbáljam meggyőzni a szomszédot, hogy vonja vissza a feljelentést. Egy dologgal tudok labdába rugni, az pedig a hálószoba ablaka, ami a kertemre néz és nincs min. 5 méterre a kerítéstől. Megpróbálom meggyőzni, hogy vonja vagy vonassa vissza, ellenkező esetben kénytelen leszek feljelentéssel élni ez ügyben.

Nem fűlik a fogam az ilyesfajta eljáráshoz, ezért ha valakinek van használható és működő ötlete, várom szeretettel!!

Mikey™ # 2010.05.28. 09:27

Kedves Szakértők és Fórumtársak!

Az idő kissé szorít! Ha valaki tud némi segítséggel szolgálni, kérem tegye meg!

Köszönöm!!!

atlass # 2019.11.23. 12:36

Lótartás. A birtokomban lévő külterületi, szántó besorolású földet árulom. Több lótartó is érdeklődött már a terület megvétele iránt és azt kérdezték, hogy az adott helyen lehet-e lovat tartani. Sajnos nem tudom. Hol lehet megkérdezni, (pl. Önkormányzat? Földhivatal?) vagy itt tud-e rá jogász választ adni? A terület a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén van amúgy. Előre is köszönöm.

Sherlock # 2019.11.24. 19:13

A 14/2008. (XII. 20.) ÖM rendeletben vannak benne a követelmények, illetve az illetékes szakhatóságok (bár ha pont az nem tudja ezt, aki lovat tartana ott, akkor az nem lesz hosszú életű...)