értékpapír adásvétel

Kacsa1111 # 2010.07.12. 14:41

Kedves guba,

amikor óvadékba került, akkor még üres volt biztosan.
most nem tudom, mert még nem láttam, de a részvénykönyv alapján felteszem, hogy z-re át lett forgatva a részvény.

az óvadékkal kapcsolatos aggályodat nem nagyon értem. az óvadék nyilván nem az adásvételi szerződést biztosítja, hanem egy hitelszerződést. (írtam, hogy az óvadék és az adásvétel független egymástól)...

Kedves pazs,

még rengeteg infó van, azok közül próbáltam kiszemzgetni a kérdéshez relevánsakat...
így sikerült:)))

z tud az óvadékról, ezért annyira nem zavarja.:)

Kacsa11

guba # 2010.07.12. 13:33

Azt írtad üres forgatmánnyal van Y-nál. ebben az esetben Z sem lehet tulajdonos. Nekem nagyon aggályos az óvadéki biztosíték is, mert szerintem nem valami egyrészt főkövetelés tárgya, másrészt ugyanannak a biztosítéka is egyben, illetve az óvadék fogalmi eleme, hogy azzal a jogosult nyomban rendelkezhet, ami itt nem valósul meg.

pazs # 2010.07.12. 13:18

még jó, hogy már az első hozzászólásban benne volt minden fontos információ :)
Hogy került bele z a részvénykönyvbe? És őt nem zavarja, hogy nincsenek nála a részvények?
Amúgy mindenképp a részvény és annak forgatmánya számít a tulajdonjog szempontjából, nem a részvénykönyv.

Kacsa1111 # 2010.07.12. 13:15

bocs,
csak a részvénykönyvet láttam eddig...
szóval a részvénykönyv szerint z a részvények tulajdonosa.
a forgatmány esetén csak vélelmezni tudom, hogy át lett z-re forgatva a részvény.

mivel a feltétel még nem következett be, ezért az x-y adásvételi szerződés nem lépett még hatályba, ezért y nem lehet tulajdonos, még akkor sem, ha a részvények a birtokában is vannak.

y birtokának jogcíme egyébként sem az adásvételi szerződés, hanem az óvadék.

Kacsa11

Kacsa1111 # 2010.07.12. 13:11

Kedves pazs és guba,

x és y közötti adásvételben van a felfüggesztő feltétel, amely feltétel mind a maig nem következett be.

y-nál óvadékként vannak a részvények (az adásvételtől (nem teljesen) függetlenül óvadéki szerződést is kötöttek.)

a részvénykönyv és a forgatmány szerint z a jelenlegi tulajdonos.

Kacsa11

guba # 2010.07.12. 12:17

Y-nak adta el korábban, birtokában is vannak a részvények, a feltétel bekövetkeztekor hatályosul a szerződés. Z-vel kötött szerződés akkor változtatna ezen, ha Z esetleg korábban tulajdonosi helyzetbe került volna, mint Y, de ha jól értem nem erről van szó. Szerintem.

pazs # 2010.07.12. 11:40

Bár ahogy gondolkodom, ez egyre bonyolultabb...

pazs # 2010.07.12. 11:35

Várjál, én adottnak vettem, hogy az x-y adásvételben van felfüggesztő feltétel.
Nem, z nem lép y helyébe, az biztos, az részvények y-éi (főleg, hogy fizikailag is nála vannak, van érvényes jogcíme és jogalapja is).
Z meg mehet a bíróságra, perelheti x-et hibás teljesítésért.

Kacsa1111 # 2010.07.12. 11:27

Kedves pazs,

1)
hagyjuk, hogy milyen az a társaság...:)))

2)
az ügyfél 'a', aki szintén szemet vetett a részvényekre...:)

3)
azért gondolom azt, hogy nem y-é lesz a részvény a feltétel bekövetkeztével, mert x eladta z-nek még azelőtt...
így x már nem tud mit átruházni a feltétel bekövetkeztekor...
vagy azt akarod mondani, hogy a z belépett x helyére az x és y közötti adásvételi szerződés tekintetében?

(a felfüggesztő feltétel alatt itt most azt értem, hogy az adásvételi szerződés nem lép hatályba mindaddig, míg a feltétel be nem következik.):)

Kacsa11

pazs # 2010.07.12. 09:55

"te is nem úgy kevered a felfüggesztő feltételt a bontó feltétellel" - mint én.
Ez lemaradt.

pazs # 2010.07.12. 09:54

Elsőként azt szeretném kérdezni, hogy milyen társaság az, ahol még papír alapú részvény van használatban...

Másodszor pedig azt, hogy ki az ügyfél, x, y vagy z :)

Szerintem amúgy mivel a felfüggesztő feltétel bekövetkeztével amúgy is y-é lesz a részvény, nincs különösebb jelentősége, hogy még előtte átruházta, nem? (Feltéve persze, hogy te is nem úgy kevered a felfüggesztő feltételt a bontó feltétellel, de most direkt megnéztem a Ptk-ban).

Kacsa1111 # 2010.07.12. 09:31

most akkor ez ennyire nyilvánvaló, vagy ennyire nem az?:)

Kacsa11

Kacsa1111 # 2010.07.10. 12:22

ja, még annyit, hogy a részvény névre szóló, és y-nál van üres forgatmánnyal...

Kacsa11

Kacsa1111 # 2010.07.10. 12:02

Kedves Hozzáértők,

adott egy részvényes (x), mely y-nal adásvételi szerződést köt.
az adásvételi szerződés tárgya a részvény.
felfüggesztő feltétel bonyolítja az ügyletet.

x a feltétel bekövetkezte előtt eladja a részvényt z-nek.

kérdés:
mi történik a feltétel bekövetkeztekor?

Kacsa11