igen
ráadásul ez csak vélemény, a jogtudomány nem ismer ilyen különbségtételeket, hanem egyszerűen csak annyit mond, hogy a tulajdoni hányad eszmei hányad
igen
ráadásul ez csak vélemény, a jogtudomány nem ismer ilyen különbségtételeket, hanem egyszerűen csak annyit mond, hogy a tulajdoni hányad eszmei hányad
Impossible,
Igazad van abban, hogy azzal, hogy "nemcsak eszmei", nem mondtad, hogy ne volna továbbra is eszmei. Én csak azt gondolom, hogy pontatlan ez a megfogalmazás, mert lényegében azt mondja, hogy eszmei is, meg nem is, ami nem világos, hogy mit jelent. Pl. úgy is lehet értelmezni, hogy a tulajdoni hányad eladásával a használati szabályok az új tulajdonost is kötik (ahogy írtam). Ezért maradnék annál a megfogalmazásnál, hogy a tulajdoni hányad mindig kizárólag eszmei. De alighanem igazad van abban is, hogy tartalmi különbség nincs köztünk - csak megfogalmazásbeli.
prudens,
"Azt írtad, a tulajdoni hányad „nemcsak eszmei“ a természetbeni megosztásnál. Azt írtam meg neked, hogy ez szerintem miért nem igaz, tehát hogy miért marad eszmei a tulajdoni hányad ilyen esetben is."
igen, a használat természetbeni megosztásánál már nemcsak eszmei
a "nemcsak" azt jelenti, hogy eszmei marad, de a használat megosztásával valóságosabb is lesz
úgyhogy semmiféle ellentét nincs a hozzászólásaink között, csupán azt nem értettem, miért magyarázod nekem a saját véleményemet
kbs,
Ennek örülnék, mert akkor megírnád, mit nem értettem abból, ami írtál.
Egy a lelkünk, Kolléga!
OFF
kbs,
Én alapvetően nem személyeskedni kívánok vadidegenekkel ezen a fórumon. De ha érdemi mondanivalód van, azt szívesen olvasom.
ON
Ennél? Objektíve lehetetlen, ugyanis ezúttal is a lehető legpontosabban és legprecízebben fogalmaztam. (Erről vagyok ismert egyébként.) A probléma oka másutt van...
kbs,
Eszembe sem jutott volna szomorkodni. Legközelebb majd biztos jobban fejezed ki magad.
Impossible,
Azt írtad, a tulajdoni hányad "nemcsak eszmei" a természetbeni megosztásnál. Azt írtam meg neked, hogy ez szerintem miért nem igaz, tehát hogy miért marad eszmei a tulajdoni hányad ilyen esetben is.
Már ketten vagytok? :DDD
Nem is értetted, amit írtam, prudens. Ne szomorkodj, nem te vagy az egyetlen.
prudens,
és azt is megmondanád, hogy ezt miért nekem írtad, miért nem Kovács Béla Sándornak? Ugyanis ugyanazt írtam le korábban, amit te nekem magyarázol. Csak szólok, ha nem tűnt volna fel. :D
Arról írtam, hogy a tulajdoni hányad mindenképp eszmei, csak van olyan eset, amikor nemcsak eszemei, ez a helyzet a természetbeni megosztásnál.
Szóval mindennek fényében mondd már meg, miért nekem magyarázol!
Amit pedig a kérdezőnek magyarázol, azt már rég leírtam neki, olvass már vissza, bakker!
Kriszi2,
A tulajdoni hányad a magyar jogszabályok szerint a közös tulajdonból valamely tulajdonostársat megillető rész. Ez "eszmei" abban az értelemben, hogy nem rendelhető hozzá a tulajdon tárgya fizikai részeihez.
Az "eszmei hányad" kifejezést a magyar jogi szaknyelv szinte mindig a tulajdoni hányad szinonimájaként használja. Ez alól kivétel, amikor az állami tulajdon vagyonkezelői joga oszlik meg "eszmei hányadok" szerint (ahol a tulajdonos teljes egészében az állam), vagy amikor vagyon (ami nem egy dolog, vagy az azon fennálló tulajdonjog, hanem különböző jogok és kötelezettségek összessége) illet meg több személyt "eszmei hányadok" szerint (például örökségi osztály előtt az örököstársakat az örökség).
kbs,
Impossible,
A tulajdoni hányad akkor is eszmei, ha a tulajdonostársak megállapodnak a közös tulajdon tárgya használatának megosztásában, mert ha egyikük átruházza a tulajdoni hányadát, akkor a szerzőt pusztán a szerzés ténye miatt a megállapodás nem fogja kötni, azaz a tulajdoni hányad nem köthető a tulajdon tárgya valamely fizikai részéhez. Kötelmi jogilag persze megoldható, hgoy az új tulajdonostársra nézve is kötelező legyen a megállapodás, de ettől még a tulajdoni hányad nem veszti el az eszmei mivoltát, mert az új tulajdonostárs kötelezettségei nem a tulajdoni hányadából, hanem a kötelmi jogi kötelezettségeiből fognak következni.
No, ez már így nem csak pontatlan.
Miért? Talán nem igaz, hogy a tulajdoni hányad bizonyos esetekben nemcsak eszmei? A hozzászólásodból az tűnik ki, hogy szerinted van olyan eset, amikor egyáltalán nem eszmei (a példádban birkanyáj), szerintem viszont mindenképpen eszmei, csak van olyan eset, amikor ezen felül még természetben is meg van osztva, azaz a természetbeni megosztástól nem szűnik meg eszmeinek lenni, mert miért szűnne már meg. Semmi sem indokolja, hogy megszűnjön, sőt épp mivel az eszmei hányad a természetbeni megosztás nélkül is fennálhat, az eszmei hányad a természetbeni megsztástól nem függhet.
Az épp elég különbség ahhoz, hogy pontatlan legyen.
Ugyanezt írtam... :D
annyi különbséggel, hogy a tulajdoni hányad bizonyos esetekben nemcsak eszmei
Szerintem az eszmei hányad és a tulajdoni hányad nem teljesen azonos, a kettő közötti különbség nem csak szóhasználatbeli. Az utóbbi szélesebb körű, nem feltétlenül eszmei; fajta és mennyiség szerint megjelölt dolgokon természetben is fennállhat.
Pl. egy 100 egyedes birkanyájból a tiéd 40 darab, az enyém 60. Ez 60/40 nem eszmei hányad akkor sem, ha egyelőre nem jelöltük ki egyenként, hogy melyik birka kié.
Mi volt pontatlan?
Nálunk a közös tulajdon buktató kérdés, sőt tulajdonképpen mindegyik kérdés az volt. :D
Az ifjú kolléga magyarázata lehet érthető, de dogmatikailag pontatlan, pongyola. Szerencsére továbbra is biztos vagyok benne, hogy a kérdezőnek ez mindegy is. Hacsak nem fog vizsgázni holnap polgári jogból, és nem pont ezt kérdezik tőle. (Bár még ott se buktató kérdés.)
Tisztelt Kriszi2!
Ne sértődjön meg. A kollégának igaza van abban, hogy konkrét ügyhöz kellett volna rendelni a kérdést.
A tulajdoni hányad az eszmei hányad. Magyarul nem valóságos töredék rész.Lejjebb Impi nagyon érthetően elmagyarázta, hogy miért.
Tudományosabban: a közös tulajdon eszmei hányadok szerinti jogközösség.
Az eszmei hányadot a magyar jog 1960. május elsejétől ismeri. Azelőtt az un. osztálylevél szolgálta e jogintézményt.
A tulajdoni hányad az egy eszmei hányad, szóval ha pl. a lakás 1/3-a az enyém, és a lakás 30 négyzetméteres, akkor pl. nem falazom le a 10 négyzetméteres előszoba végén, és nem költözöm be az előszobába azzal a szöveggel, hogy mivel a lakás egyhamrad része az enyém, ez a terület itt nekem jár. A tulajdoni hányad tehát azért eszmei, mert nem természetbeni (valóságos, kézzelfogható) felosztást jelent, hanem csak elviekben igaz.
Arra bizonyos esetekben van lehetőség, hogy a tulajdonostársak természetben (tehát valóságosan is) megosszák egymást között az ingatlan használatát, ilyenkor a tulajdoni hányad már nemcsak eszmei.
Remélem, hogy érthetően mondtam.
OFF
Félreértés ne essék: nem kell megmagyaráznod. Legfeljebb nem kapsz választ, ha nem mondod, mihez kell.
Talán nem világos, de nem kekeckedem. Egész egyszerűen az van a viselkedésem mögött, hogy biztos vagyok benne, hogy az ismerősödnek valójában nem arra van szüksége, hogy dogmatikai tisztasággal elmagyarázzák neki, mi a különbség - ha van - az eszmei hányad és a tulajdoni hányad között. Nyilván valamely konkrét problémájára keres megoldást. Na, azt kell idehozni, akkor esetleg tudunk segíteni.
ON
Tisztelt Kovács Béla Sándor!
Nem laikus, szeszélyes kíváncsiságról volt szó, hanem én is egy ismerősömnek szerettem volna segíteni. Egyszerűen nem gondoltam, hogy meg kell magyaráznom, mit és miért kérdezek.
További jó munkát kívánok!
Kriszi
OFF
Több okból is. Először is "edzésben tart"; másrészt kedvelem az itteni társaságot; harmadrészt a legtöbb eset szórakoztat; negyedrészt segítséget tudok kérni a nehezebb ügyekhez; ötödrészt lehetőségeimhez képest segíteni szeretnék azoknak, akik ide fordulnak, és még sorolhatnám.
Egy biztos: az nincs a motivációim között, hogy laikusok szeszélyes kíváncsiságát kielégítsem.
ON
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |