Perelhetek-e ? Segítség!!


the big cat # 2004.06.15. 18:12

Dehogy kell kifizetni az egész összeget. Ha 1 forintot is fizet az adós heylet az azonnal esedékessé válik részére az adóstól, és onnan kamatozik.

Minden egyes részletet részletenként is követelheti, és célszerű is az igényt mindig azonnal jelezni, hogy a kamatkövetelésnél később ne lehessen jogvita.

Kincs # 2004.06.15. 18:03

Ghost!
Természetesen előbb ki kell fizetned a teljes tartozást (adós helyett) ahhoz, hogy utána a kötelem másik oldalára kerülj és így igényedet (a kifizetett összeg iránt) érvényesíthesd a bíróságon.

Ghost # 2004.06.14. 08:23

Kago !

Köszönöm szépen a válaszodat. Meg nyugtattál, hogy nem fog elveszni az a pénz, amit befizetünk. Csak még annyi lenne a kérdésem, hogy meg kell-e várnom, hogy kifizessem a teljes összeget vagy elindíthatom már most a pert?

Kago (törölt felhasználó) # 2004.06.14. 06:47

Természetesen van rá mód. A kezesség jogintézménye egy un. szerződést biztosító mellékkötelem, amely a hitelező érdekében működik.
Aki kezességet vállal, az ezzel még nem vállalja magára az adós tartozását is, csak azt ígéri, hogy adott esetben az adós helyett kifizeti a hitelezőnek az adós kötelezettségét.
Ha tehát a kezesnek kell fizetnie az adós helyett, úgy akkor emiatt neki magának származik követelése az adóssal szemben, ( azaz a kezes a hitelező helyébe lép )
A kezes az adós helyett megfizetett összeget az adóstól akár perben, akár peren kívül követelheti, illetve behajthatja. Ebben a második körben - ti. a kezesnek az adóssal szemben indított perében - viszont az eredeti hitelezőnek már nem kell résztvennie.

Ghost # 2004.06.12. 14:28

Sziasztok!

A problémám a következő: A feleségem elment kezesnek, de aki fel vette a pénzt nem volt hajlandó fizetni, így a bank felszólította, hogy készkezes kötelezettségét teljesítse. Nem Ö az egyetlen kezes rajta kívül van még 2 kezes, akiből az egyik az élettárs a másik egy bárlistán szereplő személy. A feleségem átvállalta a fizetést de nem akarjuk, hogy megússza.
Szeretném, ha bíróság útján vissza tudnánk követelni, amit a családomtól vontam meg pénzt kamatostul. A kérdésem az lenne, hogy van-e erre valamilyen mód, és ha van, ki tudna ebben nekem segíteni.