Gépjármű vásárlástól való elállás


alfateam # 2020.03.24. 09:02

A kérdésem a köv. Elállhatunk a vételtől vagy a 2 autó helyett csak az egyiket vennénk át ? Jogilag hogyan lehetne ezt megoldani ?
Esetleg beleolvashatnál a szerződésbe amit a kereskedővel kötöttél. Megpróbálhatnál tárgyalni vele, hátha neki is jó a megállapodás.

Csáve # 2020.03.24. 08:19

Tisztelt Jogi Fórum!
2 hete 2 új teherautót rendeltünk vállalkozásba ! A 20 % előleget befizettük.
Sajnos a mostani vírus helyzetre való tekintettel a cég forgalma szinte nulla
A kérdésem a köv. Elállhatunk a vételtől vagy a 2 autó helyett csak az egyiket vennénk át ? Jogilag hogyan lehetne ezt megoldani ?

Köszönöm válaszukat

drbjozsef # 2019.09.13. 13:29

esftomvip,

Most akkor az a kérdés, hogy mi van a szerződésben.
Ha az is benne van, hogy ő X forintért Y napon belül levizsgáztatva adja át, akkor jogos az igény.

A pénzösszegek átadását tudod igazolni?

Ha nincs minden szerződésbe foglalva, akkor gondod lehet a bizonyítással, bár az jó, ha a hirdetés megvan.

Mit akarsz?
Elhozhatod a motort, és írhatsz neki, hogy X forintba kerül még neked a forgalomba helyezés, és fizessék vissza Z határidőig. Ha nem teszi, fizetési meghagyást bocsáttatthatsz ki ellene, amire ha nem fizet, neked kell pert indítanod.

Ha el akarsz állni a szerződéstől, akkor hasonló az út, pénz visszafizetésre felszólítás határidővel, aztán FMH, és ha kell, per. Nem vagyok biztos benne a leírásod alapján, de azért hajlok rá, hogy ennyi tévedésbe ejtéssel, és ennyi idő elteltével jogos lenne az elállásod, és visszajár a pénzed.

esftomvip # 2019.09.13. 09:24

drbjozsef

Adás-vételi szerződés

update a héten sikerült annyi információhoz jutnom az eladótól hogy a pénzem nem tudja vissza adni egyben (vagyis sehogy)...

T

drbjozsef # 2019.09.10. 18:57

esftomvip,

Milyen szerződést írtatok? Mi van a kezedben papír, amihez viszonyítani lehetne azt, amit csináltak (vagy nem csináltak)?

esftomvip # 2019.09.10. 14:45

Kedves Fórumozók!

Abban szeretném kérni a segítségetek mi a teendő abban az esetben ha szerettem volna vásárolni egy motort de nem jött össze a papírmunka...

A történetem ott kezdődik hogy szerettem volna vásárolni egy 125ccm ÉPÍTETT motort.
A hirdetésben le volt írva a motorral kapcsolatban hogy mik az alkotó elemek és hogy FRISS műszakival rendezett papírokkal eladó.

Július 19.-énElmentem megnéztem, kipróbáltam beleszerettem. Kértem pár nap gondolkodási időt majd némi alkudozás után megszületett a döntés. KELL!

Július 23.-án elmentem megbeszélni a részleteket kitölteni az adásvételit rendezni az eredetvizsgára vonatkozó pénzt stb... ekkor már kiderült hogy lejárt a műszaki amit nem tartottam gondnak mivel van magyar forgalmi engedélye talán nem fognak fenn akadni.

425 ezer forint vételár mellé ott hagytam 40 ezer forintot az átírás költségeire mivel ők ezzel (autókkal) foglalkoznak megvan nekik a megfelelő ember, én pedig reggeltől estig dolgozom egész héten így rájuk bíztam.
Annyi extra kérésem volt hogy ha nem tudják megoldani Augusztus 3.ig akkor 11.ig ráér mert elmegyek nyaralni nem fogom tudni azon a héten elhozni.
(igen Aug 11 már a lassan a szezon vége a motorozáshoz de még azért 1-1,5 hónapig jó lett volna.

Telt múlt az idő heti 2x hívtam őket hogy mivan a motorral. Semmi kézzelfogható választ nem kaptam.

  1. Az első információ az volt hogy nem kaptak időpontot a bázison ahova járni szoktak elviszik máshova
  2. (valahogy mégis oda került a motor) A tulaj szabadságon volt Augusztusban a "munkások" nem néztek rá a motorra mivel épített
  3. Nem lehet műszakiztatni, mivel nem sötét kék hanem fekete a motor (sötét kék a forgalmivan is)
  4. csak akkor lehet megoldani ha visszakerül az eredeti ülés meg tank...

Szeptember 2-.án felhívtam őket hogy köszönöm szépen de el állnék a vásárlástól mivel ez a procedúra bőven felemésztette az időmet és nem vagyok hajlandó többet várni a semmire.
Éppen nyaralni vannak majd hétvégén jönnek haza.
Vasárnap épp arra jártam motor az udvaron áll, telefont nem veszik fel.

Hétfőn sikerült elérni őket és még ők pakoltak fel nekem hogy én hogy gondolom hogy elállok a vásárlástól ők ebbe pénzt tettek hogy vizsgáztassák (amire én hagytam ott 40 ezret) meg limitált csopper áll az udvaron meg nagy merci de megy a pénz picsogás.
Nem jutottam 2-3 mondatnál tovább mert annyira elfoglaltak szegények hogy nem képesek velem megbeszélni a dolgot. Kértem hogy akkor ha ennyire elfoglaltak utalják vissza a vételárat és felejtsük el mert ez vicc.

Az lenne a kérdésem hogy jogosan fel jelenthetem őket?
Ténylegesen így kellene kinézni egy motor vásárlásnak ami a hirdetésben FRISS műszakival van hirdetve? Az nem az én problémám hogy ők nem tudják levizsgáztatni. Ha elhoztam volna tréleren most lenne egy használhatatlan motorom?

Mi a megoldás ebben az esetben?
T.

Gtxman # 2018.07.16. 11:33

Tisztelt Szakértők!

Segítséget szeretnék kérni az alábbi problémámban:
Vásárolni szeretnék egy használt autót egy márkakereskedéstől.
Az autót felületesen átnéztük (még lesz egy teljes átvizsgálás) mentünk vele ~2-3km-t és hagytunk előleget rá. (60 ezer Ft)
A kereskedésben a mobilommal szerettem volna lekérni a központi nyilvántartásból az autó adatait de "éppen" az Ügyfélkapu karbantartás miatt nem volt elérhető.
Így sajnos azt akkor nem tudtam leellenőrizni.
Az autó 2007-es, vezetett szervízkönyvvel, Mo-i forgalomba helyezéssel.
1-3 bejegyzés Opel Wallis, 4. Bárdi 5.-6.-pedig Nyíradonyi Magánvállalkozó autó szerelőé.
Látszatra, laikusként rendben vannak a bejegyzések.

Az adatbázist a lakásomon már le tudtam kérni és ott van egy furcsaság.
A km adatoknál érdekes a grafikon.
Az első bejegyzés 2015.5 hó és mindössze 8km, a második 2017.04.hó 149517km, az utolsó 2018.06.hó 165937. Az óra is ezt mutatja.
Ami nekem furcsa, hogy az adatbázisnak elvileg 2012-től tartalmaznia kellene adatot mert onnantól kötelező a vizsgákat beírni. Az pedig még furcsább, hogy miért 8km-től indul a bejegyzés amikor 2007-ben Mo-on helyezték forgalomba.
Kérdésem még az lenne, hogy ha a kereskedő nem tud kielégítő választ adni erre akkor elállhatok e a vételtől és a 60 ezer Ft-ot visszakérhetem e.
Mielőbbi válaszukat nagyon köszönöm!

voicr # 2016.02.28. 15:48

Sziasztok fórumozók!
Segítséget kérnék mert tanácstalan vagyok.
Vettem most szerdai dátummal egy autót, közölték hogy az autónak van egy két hibája amit tudomásul is vettem de külön nem kerültek rögzítésre sehol.Az autón nem volt műszaki vizsga ezért még aznap délután meg is szerettük volna csinálni . A vizsgaállomáson közölték hogy a gépjármű életveszélyes állapotban van amiről persze "elfelejtett" tájékoztatni engem a kereskedő úr , ugyan úgy ahogy tehermentességit és számlát is elfelejtett adni.Szerda délután óta folyamatosan telefonálgatok velük hogy azért ez így nem teljesen kerek dolog de ők állandóan megpróbálnak lerázni valamivel , a jelenlegi álláspont hogy hétfőn találkozni akarnak velem személyesen hogy egyeztessünk mi hogy lesz.Hozzáteszem a vételár 2/3-át hajlandóak csak visszaadni, a kérdésem a következő lenne.
Láthatom e valaha még az autó teljes vételárát.
És hogy hogyan és miként kéne cselekedjek az ügy érdekében hogy esetleg történjen is valami.
A válaszokat előre is köszönöm !

masztiff1 # 2016.02.08. 20:14

Tisztelt Szakértők!
Múlt hét kedden vásároltunk egy gépkocsit egy debreceni kereskedésben. A hirdetésben 206.000km volt a kocsi futásteljesítménye. Személyes megtekintéskor is ez szerepelt az órában.
2016.02.02 napján kifizettük és elhoztuk a gépkocsit. 2016.02.04 az Okmányirodában a feleségem nevére írták. Még ezen a nap elvittük egy szerelőhöz, hogy tüzetesebben vizsgálja át. Ő kiderítette, hogy a gépkocsit előtte taxiként használták. Ma az Okmányirodában kérelmeztük, hogy mondják meg az eddigi vizsgáknál történt óraállásokat. Megdöbbenésünkre az utolsó, 2015.06.04 napon történt Hatósági vizsgán 403.089km állás lett regisztrálva. Természetesen az eltitkolt közel 200.000km tudatában nem kívánom megtartani a gépkocsit.
A kereskedő Bizományi értékesítésre kötött meghatalmazással értékesítette a gépkocsit. Mi neki fizettük a vételárat. Az adás-vételi szerződésen az előző tulaj adatai szerepelnek. Vele nem is találkoztunk. A kereskedő állítása szerint ebben az állapotban vették át a gépkocsit. Az előző tulaj pedig azt állítja, hogy Ő egy héttel a hatósági vizsga után a már említett 403.000km állással adta át az autót a kereskedőnek. Egyik sem tud olyan papírt felmutatni ami a kettejük közötti átadáskor rögzített óra állást tartalmazná.
Milyen úton tudok elállni az adás-vételtől és kitől kérhetem vissza a pénzemet? Illetve az azóta felmerülő költségeim megtérítését kérhetem-e?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel!
Gábor

guba" # 2014.02.10. 09:56

Mivel ezek a hibák egyrészt elég nyilvánvalóak, másrészt a természetes elhasználódásból eredőek, nem sok. Ennyi pénzért nem lehet csodát várni.

walentyn77 # 2014.02.10. 08:58

Tisztelt Jogi Szakértő.

2014.02.09. én vettem egy Opel Astra 1.6 típusú személyautót magánszemélytől. Kezdődött ott, hogy az autón olyan külső javítások voltak, amik nem szerepeltek a hirdetésben, (lakatolgatások, sprés festékjavítás...) 10 perc próbaút után nem jelentkezett rajta semmi hiba és az eladó sem közölt több hibát, és az ott kiderítettek miatt elengedett 20.000 Forintot. Így 170.000 Forintért el is hoztuk. Itthon viszont kiderült, hogy élesebb kanyarban kattognak a féltengelyek, a tetőkárpit gombostűkkel van rögzítve és miután lemostam az autót, derült ki, hogy a küszöbök is javítgatva vannak, és a hűtőrács sem szürke eredetileg, mint az autó, hanem fekete. Lehet, ha még 2x lemosom, az egész autó fekete lesz?
A kérdésem az lenne, hogy mekkora esélyem van elállni a vételtől és a pénzemnek legalább egy részét visszakapni?

Tisztelettel: walentin77

Gabeszlol # 2014.01.31. 17:11

Tisztelt Ügyvéd úr!

Az én esetem a következő.
2014.01.30-án 16 órakor vásároltam egy Fiat stilo 1.2 16v gépjárművet Debrecenben egy magánszemélytől.
A vásárlás előtt kipróbáltam a gépjárművet,akkor nem jelentkezett hiba rajta.
Amikor jöttem vissza Budapestre a kocsival,
3,5 óra és 180km megtétele után a gépjárműnek elromlott a váltója.(most van a szervízben hibafelmérésen,ahol megcsinálják a hivatalos hibafeltárási jegyzőkönyvet)
Azonnal felhívtam az eladót és jeleztem neki,hogy elromlott a váltó 180km-er megtétele után. Közöltem vele,hogy ezek után elállok a vásárlási szándékomtól és kérem vissza a pénzt.
Ő közölte velem,hogy nem hajlandó visszaadni a pénzt,mert nála,nem jelentkezett ilyen probléma.
Megjegyzem azóta kiderűlt a szakszervízben,hogy a vízpumpánál folyik a víz és nem indul be a gépjármű.

Kérem Ügyvéd úr, adjon jogi tanácsot.
Mi az esélye annak,ha a polgári peres úton próbálom érvényesíteni anyagi követelésemet?
Mennyi az esélye annak,hogy visszakapom a pénzem?
Úgy tudom,ha rejtett hibája van egy autónak és az a vásárlónál jön elő számos időn belül,akkor az eladó köteles visszatéríteni az összeget a vevőnek.(Ptk kereskedelmi törvény)
Ha én mint felperes megnyerem a pert,az alperes fizeti a perköltséget és az én ügyvédi költségemet?

Köszönöm előre is tanácsát!

guba" # 2013.06.04. 16:21

Hogy, minden gond nélkül megoldható lesz-e az eladó hozzáállásán is múlik.
A 2-es Golfot 1983 végén kezdték el gyártani, tehát, ha ez valóban egy 2-es Golf, akkor nem lehetnek rendben a papírjai sem.

David92 # 2013.06.02. 07:07

Üdvözlet!
Segítséget szeretnék kérni! Tegnapi napon vettem egy Golf 2-es járművet 250 000FT ért. Átnéztem, amennyire én hozzáértek, el is hoztam szegedről(200km). Mikor hazaértem, körbenéztük mégegyszer, és a vonóhorog utólagosan van beépítve, aminek nincs elektromos csatlakozója, a hátsó üléstámla nem rögzíthető, kicsúszik a tartóból(először azt hittem, hogy csak a téli gumik miatt van, amiket kaptam hozzá a csomagtartóban. A hirdető azt állította, hogy 90es gyártású, viszont alaposan átnézve a forgalmit 79-es. Szeretnék elállni a vásárlástól és visszakapni a pénzem. Három napon belül ez megoldható, minden gond nélkül?
Sürgős lenne!

Válaszaikat előre is köszönöm.

MrBanano # 2011.03.01. 13:54

De akkor ezek szerint járható út.
Köszönöm.

Kalim Pál # 2011.02.28. 23:33

Szerintem ezekre a kérdésekre itt nem fogsz választ kapni. Gyakorlatilag minden felvetésed jogszabálysértő.


Az interneten található idézetek legnagyobb baja, hogy nehezen ellenörizhetö a hitelességük. /Petöfi Sándor/

MrBanano # 2011.02.28. 15:27

Nos?

MrBanano # 2011.02.27. 22:52

Talán kapnék érte összesen 50ezret..motor..ülések..meg egy nagy darab vas.

MrBanano # 2011.02.27. 22:50

Esetleg előző tulajt megkérem h vonja ki ideiglenesen a forgalomból?

Vagy bejelentem h ellopták így nincs mit átíratni?Aztán meg darabokban eladom ?

MrBanano # 2011.02.27. 22:42

Az mindegy lenne hogy ok vagy nem ok,mert ha belemenne akkor vissza tudnám adni neki "papiron" aztán pedig eladnám az új tulajnak aki meg rendesen átiratná.

Egyébként mennyi lenne a bírság?Lehet így is jobban járnék mint a 60k-s átiratási költséggel amit gyakorlatilag kidobok,ha másnap meg eladom a kocsit ugyancsak 60-ért.

Gabicsek # 2011.02.27. 21:11

Nincs választási lehetőséged. Át kell az autót iratnod, különben kivonják a forgalomból (bírsággal). Az már eleve szabálytalan, hogy egy adásvételi szerződésre nem kerül dátum. Te így gondoltad, hogy nem írsz rá, majd később eladod, a tulaj pedig nem így gondolta, hanem ráírta a tényleges dátumot, és annak rendeje és módja szerint egy példányt megküldött az okmányirodának. (már csak azért is, mert akinek a nevén van az autó január 1-jén, az fizeti az adót)
Ez nem ok a szerződéstől való elállásra, hogy neked át kell iratni a megvásárolt autót a nevedre.

MrBanano # 2011.02.27. 20:45

Üdv,
segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben.:

December közepén vettem 100eFt-ért egy Lada-t,az eladóval úgy beszéltük meg hogy nem írunk dátumot az adásvételire,így majd a tavasszal nyugodtan eladhatom,mivel nekem csak a téli hónapokra kellett.
Ennek ellenére január végén kaptam egy értesítőt az okmányirodától hogy xy leadta a papírokat és hogy már lejárt a 15nap,ezért kaptam egy 22ezres bírságot.
Na most viszont nekem ez a kocsi tényleg nem kell,és meg szeretnék válni tőle,lehetőleg úgy h ne kelljen átíratnom előtte 70ezerért hogy aztán eladjam 60-ért.
Mi lehetne a megoldás?
Esetleg ha „elállnék“ a szerződéstől akkor nem kellene átíratnom?Ter­mészetesen úgy hogy a korábbi tulajjal ezt megbeszélem.