Gépjármű vásárlástól való elállás


Csenge # 2022.05.26. 10:15

Sziasztok,

kb. egy hónappal ezelőtt eladtuk 20 éves mercedes autónkat. Volt próbaút, vizsgálat elölről, hátulról, telefonos segítség stb.
A mai napon felhívott a vevő, hogy elvitte szerelőhöz az autót, mert gond volt a fékkel. A szerelő elmondta, hogy kicserélték a féknyerget, majd amikor újra ráengedték a rendszert akkor szétdurrant a fékcső. Ezután a szerelő levette a műanyag borítást a kocsi aljáról és elmondása szerint a fékcső és a kocsi teljes alja szét van rohadva. A szerelő szerint így életveszélyes az autó (nincs egy éve, hogy műszaki viszgán volt és megkapta a műszakit)
A vevő most szeretne elállni a vásárlástól aminek keretében fizessem neki vissza a vételárat, az átírási költséget, a 180.000Ft-os javítást és egyébként saját költségen szállítsam el az autót a szerelőtől vagy plusz 50-60.000Ft-ért a szerelő kicseréli a fékcsövet is.
Totál jóhiszeműen adtuk el az autót, a visszavásárlással sincs gondom, de azt nem gondolom, hogy az átírási költséget, és a szerelőnél eldurrant fékcsövet is nekem kellene kifizetni, vagy a szállítását, lévén, hogy most saját lábon nem közlekedik az autó.
Fentiek alapján ki hogyan járna el? Előre is köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2021.10.27. 11:06

Vagy úgy. Köszi a kiegészítést.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.27. 10:33

De igen, kötelező tartalmi elem a vételár - mint bármely adásvételnek. Hiszen ez olyan lényeges kérdés, amelyben, ha nem állapodnak meg a felek, a szerződés nem jön létre.

Ugyanakkor általában az adásvételre a törvény nem ír elő kötelező írásbeli formát; tehát a szerződés attól még érvényes, ha - az egyébként konszenzusos - vételár nincs írásba foglalva, sőt még akkor is, ha semmi nincs belőle leírva.

drbjozsef # 2021.10.27. 06:33

Anita68,

Pont a vételár egyáltalán nem kötelező kelléke a gépjármű adásvételi szerződésnek. Legalábbis a vonatkozó kormányrendelet értelmében, vagyis anélkül simán átírja az okmányirosa. Hogy a polgári jogi értelmében létrejön-e a szerződés, azon lehetne vitatkozni, de az előbbiek fényében értelmetlen.

Anita68 # 2021.10.26. 19:40

Szeptemberben vásároltam egy használt autót kereskedéstől. Az ingó adás vételi szerződésben nem szerepel vételár konkrétan leírva sehol hanem a 3. pont szerint : Eladó eladja vevő megvásárolja az 1. Pontban részletesen körülírt gépjárművet a kölcsönösen kialkudott mellékelten csatolt számla szerinti vételárért.
Érvényes így a szerződés? A vételár kötelező tartalmi eleme a Ptk szerint de mellékletben?

drbjozsef # 2021.09.07. 06:51

Kittivagyok,

Bocsánat, akkor félreértettelek.
Ettől sajnos sok minden nem változik. Teljesen mást jelent egy 1-2 éves autónál a "kifogástalan", mint egy 19 éves autónál. Nem ugyanazt várhatod el a két esetben - ugyanakkor azt, hogy az autó működjön, azt azért igen. Viszont vannak további kivételek is a szavatosság alól, például hogy a vevőnek kellő gondossággal kell eljárnia, ezért a felismerhető hibák nem számítanak a szavatosságba, ha ezt elmulasztotta.

Kérd a kijavítást az eladótól. Ha elutasítja, nézesd meg egy szerelővel, ha olyan jellegű a hiba, ami elég jó eséllyel fennállt a vásárláskor, és arra nem kellett számítanod az autó adott életkora esetén sem (plusz az eladó hirdetése, hogy "kifogástalan"), akkor lehet esélyed.

De sajnos pert neked kell indítanod. Ezek mind költség, és a kimenetele nem jósolható meg.

Szomorú örökös # 2021.09.07. 03:40

Kittivagyok

A hirdetèst fotòztam le amiben az eladò ùgy hirdette meg az autòt ,hogy a motor kifogàstalan.

Az előttem szóló is írta, jogod nyilván bármihez van, kérdés, hogy érvényesíteni tudod-e. Egészen konkrétan ezt írta drbjozsef:

Kötöttél egy szerződést, ha az eladó hibásan teljesít, akkor elsősorban a kijavítást van jogod kérni. A szerződéstől való elállás legfeljebb ez után jöhet. Ha az eladó elutasítja az igényedet, neked kell pert indítanod. Egy 19 éves autó esetén nem lesz könnyű dolgod. Sőt. Inkább tanulópénz lesz ez.

Nagyon sok minden függ a szerződés szövegétől. Ha ott le van írva, hogy mindenről tájékoztatott és te így vetted át, ráadásul nem vállal felelősséget a későbbi előjövő hibákért, akkor nagy valószínűséggel buktad a dolgot. Lehet annyira nem nagy baja van, amiért leáll az a motor, szerintem mielőbb nézesd meg inkább egy ismerős szerelővel.

Kittivagyok # 2021.09.06. 19:22

A hirdetèst fotòztam le amiben az eladò ùgy hirdette meg az autòt ,hogy a motor kifogàstalan.

Köszönöm a vàlaszàt.

drbjozsef # 2021.09.06. 12:39

Kittivagyok,

Visszaadni jogod van az autót. Miért ne?
Ha a pénzedet is szeretnéd visszakapni, az más kérdés. Kötöttél egy szerződést, ha az eladó hibásan teljesít, akkor elsősorban a kijavítást van jogod kérni.
A szerződéstől való elállás legfeljebb ez után jöhet.
Ha az eladó elutasítja az igényedet, neked kell pert indítanod.
Egy 19 éves autó esetén nem lesz könnyű dolgod. Sőt. Inkább tanulópénz lesz ez.

Lefényképezted? Tényleg? Akkor tudhatod, hogy a motortér szép (vagy nem az). Ebből miért gondoltad, hogy a motor JÓ is? Kipróbáltad? Ha nem értesz hozzá, miért nem vittél olyat, aki igen?

Ne fűzz a dologhoz túl nagy reményeket. Aki 19 éves autót vesz, az a gyakorlat szerint zsákbamacskát vesz, magára vessen, ha romot vesz.

Kittivagyok # 2021.09.06. 12:12

Jò napot!

Vettem egy 19 èves autòt, a hirdetèsben az àllt ,hogy az autò motorja kifogàstalan àllapotban (lefotòztam) .
Amikor megvettem ès kifizettem ,haza indultam vele ès az autò motorja 2x leàllt menet közben. Egyből jeleztem az eladònak.
Majd màsnap mèg 4x leàllt a motor, ezt is jeleztem az eladònak.
Persze az eladò azt ìrta hogy nàla ezt nem csinàlta az autò.
Jogom van elàllni a szerződèstől ès vissza adni az autòt?

Tibikiraly # 2021.06.12. 18:25

Tiszteletem!

Vettem egy gépjárművet, de kiderült, hogy motorhibás, így szeretném felmondani a szerződést.
Az eladó ismerős (tehát nincs vita), beleegyezik a felmondásba.
Kérdésem, hogy hol és hogyan kell felmondani? (Okmányirodában nem találtam ilyen ügyleírást, és formanyomtatványt sem.)
(Már át lett írva, megvan a törzskönyv, forgalmi, biztosítást, stb.)

A segítséget előre is köszönöm.

drbjozsef # 2021.05.28. 04:57

MarinaLK,

Egyfelől ez sok mindentől függ, mármint az, hogy egyáltalán szó lehet-e szavatossági igényről (autó életkora, futása, általános állapota)

Másfelől ha volt, és a javítás vagy csere nem jöhet szóba, akkor az elállás marad.

Hogy volt-e szavatossági jog, az pedig műszaki szakértői kérdés. Ha a hiba vásárláskor is fennállt, akkor igen, és jogos az elállási igény. Az, hogy hibátlanul működött, és gondosan volt karbantartva, még nem jelenti azt feltétlenül, hogy hibátlan volt már eladáskor is (bár elég nehéz bizonyítani az ellenkezőjét - de nem lehetetlen.)

MarinaLK # 2021.05.27. 14:56

Egy műszakilag - a szervízkönyv, az eladó és a vevő áttekintése, próbaút alapján - hibátlan autó motorja az átvételtkövetől számított 1,5 órányi használat után működésképtelenné vált; leállt (piros jelzés a műszerfalon). A folyamatban lévő műszaki átvizsgálás alapján egy rejtett, nem észlelhető, váratlan meghibásodás lépett fel,amit sem az eladó sem a vevő nem láthatott előre. A vevő az elállási jogára hivatkozva a teljes vételárat visszkérte, visszakapta. Az autó a motor meghibásodásával az értékének a 95%-át elvesztette.
A vevő jogosan hivatkozott-e az elállási jogára ebben az esetben?

(A termék az átvételkor megfelelt a szerződésbe foglaltaknak.)

drbjozsef # 2021.05.06. 05:17

Keszi86,

El lehet állni - hiszen a termék nem felel meg a szerződésnek.

De ha az eladó nem fogadja el, akkor neked kell pert indítanod. De miért tennéd, hiszen a követelésed a vételár lehetne, azt pedig nem tudod bizonyítani.

Legyen tanulópénz. Aki ilyet ír alá, annak ez a minimum.

Keszi86 # 2021.05.05. 14:08

Tisztelt Fórumozók!
Itt kérdeznék annyi különbséggel, hogy motorkerékpárról lenne szó. Adott egy motor külföldi okmányokkal. Az okmányok rendben vannak, viszont az a gond, hogy nem lett megnézve a motorszám csak szállítás után ami valószínüleg típus azonos de mégsem a külföldi okmányban rögzített. Egy kézzel írott adás vételi lett írva, ár megegyezés szerint. Kérdezném, hogy el lehet állni a vételtől vagy ezt úgy mond bebuktam? Az eladó természetesen nem akarja visszavenni a motort. Előre is köszönöm a válaszokat.

Hussar # 2020.12.06. 10:42

Szomorú örökös

Köszi a véleményt, hasonlóan gondolkodom én is, nagyon nem szeretnék ebből pert, mert simán lehet hogy az autó szakértő szerint piaci áron lett eladva még így is. Tetszik az autó, szép és jó, mindenképp megtartanám. Tulajdonképp csak a jobb eleje sérült, ahol a lökhárítót javították/cserélték, illetve az abban lévő parkszenzorokat, és a jobb lámpát, ami LED,plusz jobb sárvédő fényezés így a kalkulált javítási összeg 700e ft, amire elsőre ijesztően hangzk, de jobban belegondolva márkaszervizes árakon és LED lámpacserével nem is sok szerintem.

Szomorú örökös # 2020.12.06. 08:55

Hussar

a hozzállása nem tetszik és az hogy el akarta sunnyogni.

Nyilván, de ezt akkor is neked kell bizonyítani.

Illetve párszázezer forintot visszakérnék mivel ez az autó értékét csökkenti szerintem.

Ha a sérülések ellenére is a szakértő úgy hozza ki - bírósági eljárás esetén készülj fel, hogy nagy valószínűséggel még azt is fizetni kell - hogy az ár-érték arány megfelelő volt, akkor bukta lesz szerintem, bár ha nyersz, akkor akár vissza is kaphatod, ha győzöd kivárni, míg kifizeti a vesztes fél. Nem hinném, hogy ezt peres úton kellene megoldani, próbáld megbeszélni inkább az eladóval, mielőtt bíróságra rohansz (amit én lehet nem tennék). De én nem jogász vagyok, csak laikusan gondolkodom.

Anno 2010-ben engem sem tájékoztatott a kereskedő, amikor elhoztam tőle a kocsit, hogy törve volt az eleje, sőt nagyon nem is zavart, mivel egy nagyon jó kocsit sikerült vennem ennek ellenére és boldog voltam, hogy sikerült végre az előző „roncsteleptől” 3,5 év után megszabadulnom. Igaz akkoriban még nem nagyon volt lehetőség lekérdezni interneten a járművek előéletét, az csak nem olyan régóta létezik. Mindez akkor derült ki számomra, mikor sikerült nekem is összetörnöm az elejét, viszont én már nem titkoltam el, mikor otthagytam a kereskedőnek, akitől a mostani járművemet vettem.

Szóval én nem biztos, hogy párszázezerért pert indítanék az eladó ellen, főleg hogy nem kereskedő, hanem magánszemély. Ráadásul úgy, hogy te szó nélkül aláírtad a szerződést azzal a szöveggel benne, amit idéztem az előbb is. Ha pedig szakszerűen lett márkaszervízben javítva - nyilván jól is sikerült, mert különben észrevetted volna a vételkor - akkor úgy gondolom, hogy ne kavarj miatta, nem éri meg.

Hussar # 2020.12.06. 08:18

Szomorú örökös

Az autó amúgy jó, maga a sérülés sem volt kritikus, de szeretnék meggyőződni, hogy szakszerűen volt javítva. Autót megtartanám ezek ellenére is. Viszont a hozzállása nem tetszik és az hogy el akarta sunnyogni. Illetve párszázezer forintot visszakérnék mivel ez az autó értékét csökkenti szerintem. De erre nem tudom mennyi esély lenne. A tanúk bombabiztosak.

Szomorú örökös # 2020.12.06. 06:31

Hussar

Neked kell eldöntened, hogy kell-e ezek után a kocsi vagy nem. Rajtad áll, hogy miként döntesz. Főleg ezek után:

Szerződésbe beleírta, hogy a vevő tájékoztatva lett és elfogadta az autó állapotát.

Te ugyanis ezek után aláírtad a szerződést. Innen kezdve én azt mondom, hogy ha azok a „tanúk” nem vállalják a tanúskodást, akkor hiába pereskednél. Csakis úgy érheted el a célodat, hogy megpróbálsz megegyezni az eladóval vagy pert indítasz az igazad bizonyítására. Utóbbi kimenetele a fentebb említettek miatt kétséges. Tudod a szó elszáll, az írás megmarad, ez egy ősi igazság!

Hussar # 2020.12.06. 05:59

Szomorú örökos

Lízingelt autó volt, ő volt az üzembentartója új kora óta, tulajdonos a bank volt. Így neki kellett ezeket a károkat intéznie, bankot pedig informálnia róla.

(Elnézést a duplázásért)

Szomorú örökös # 2020.12.06. 05:28

Hussar

Az eladó volt az első tulajdonosa forgalomba helyezést követően? Az szerinted elő sem fordulhat, hogy ez a magánszemély nem is tudott a káreseményekről? Mondjuk azért, mert azok egy korábbi tulajdonosnál következtek be, és ő nem adta ezt az infót tovább.

(megjegyzem elég lett volna egy topikban feltenni a kérdést)

Hussar # 2020.12.05. 20:06

Üdv

Mit lehet olyankor tenni, ha magánszemélytől vettem egy autót, amit elötte alvázszám alapján le is kérdeztem, nem mutatott semmi káreseményt, mint később kiderült azért, mert az eladó rosszul adta meg az alvázszámot a hírdetésben (valószínűleg szándékosan), illetve a telefonban és a helyszínen történő megtekintéskor sem mondta el a korábbi káreseményeket, pedig rákérdeztem. Erre tanú is van. Később az adásvételkor sem említette, szintén vannak tanúk. Szerződésbe beleírta, hogy a vevő tájékoztatva lett és elfogadta az autó állapotát. Adásvétel után eszembe jutott hogy újra lekérdezem, pusztán véletlenül, es a helyes alvázszámra már dobott káreseményt. Lízingelt autó volt, igy feltehetően márkaszervízben javítatták, de ezt még szeretném ha bizonyítaná számlákkal. Lehet ilyenkor vételár csökkentést kérni utólagosan, vagy esetleg elállni? Az autó még nem lett átíratva.
Köszönöm.

drbjozsef # 2020.06.18. 03:40

berke,

Sok esélyed nincs.

Ptk. 6:157.§(1) A kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek. Nem teljesít hibásan a kötelezett, ha a jogosult a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, vagy a hibát a szerződéskötés időpontjában ismernie kellett.

Ezt hívják úgy : a vásárlótól elvárható kellő gondosság. Ha autóvásárláskor megnézed az autót, láthattad volna.

Ha vastag festékréteggel elfedik a bajt, és laikus, de kellően gondos vásárlóként megnézed, és nem látod, az esetleg megalapozná az igényedet. De még akkor sem, mert egy 20 éves autó esetén a rozsdásodás nem egy nem várható jelenség. Ráadásul hozzáértővel is megnézedhetted volna.

Ez a hajó elment. Tanulópénz.

berke # 2020.06.17. 18:36

Szép estét!

Gépkocsit vettünk friss műszakival-áprilisi- aláírtuk az átvételit, öreg kocsi, 20 éves, nem palotát vártunk, futóképesjárművet távolsági célokra. Vezetésügyileg nem is volt gond, ám az eredetiségvizsgálatona kocsit megemelve egy korrodált rongyhalmazt láttunk. Az eladót felhívtam, döbbenten állt a tények előtt, majd megbeszélik a családban, hogy hogyan tovább mert persze a teljes vételárat visszakértem, viszont telefont azóta sem vesz fel.
Tudnátok a továbbiakra tekintettel segítséget adni, hogy a pénzünkhöz jussunk, amit egy friss műszakis, jó állapotú kocsiért fizettünk ki?

Köszi: berke

drbjozsef # 2020.03.24. 10:06

Csáve,

Olvasd el ebben a topikban hasonló (csak ingatlan) kérdésre a választ :

https://www.jogiforum.hu/forum/32/39172

A megegyezés a legjobb mindig, ebben alfateamnek maximálisan igaza van.
Ha jogi kérdéssé válik - értsd, nincs megegyezés -, akkor ez még egy eléggé képlékeny terület.

A kettő helyett egy autó talán a kereskedőnek is megfelel, és ti se bukjátok a foglalót. Ha nem, akkor vagy benyeled, vagy pereskedhettek majd, az egyéb körülmények figyelembvételétől függő eséllyel. Ha 2 hete rendeltétek az autókat, akkor tartok tőle, hogy sokkal kevesebb az esélyetek. Jobb lenne megegyezni velük.