Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


Gépjármű vásárlástól való elállás

Tibikiraly # e-mail 2021.06.12. 20:25

Tiszteletem!

Vettem egy gépjárművet, de kiderült, hogy motorhibás, így szeretném felmondani a szerződést.
Az eladó ismerős (tehát nincs vita), beleegyezik a felmondásba.
Kérdésem, hogy hol és hogyan kell felmondani? (Okmányirodában nem találtam ilyen ügyleírást, és formanyomtatványt sem.)
(Már át lett írva, megvan a törzskönyv, forgalmi, biztosítást, stb.)

A segítséget előre is köszönöm.

drbjozsef #   2021.05.28. 06:57

MarinaLK,

Egyfelől ez sok mindentől függ, mármint az, hogy egyáltalán szó lehet-e szavatossági igényről (autó életkora, futása, általános állapota)

Másfelől ha volt, és a javítás vagy csere nem jöhet szóba, akkor az elállás marad.

Hogy volt-e szavatossági jog, az pedig műszaki szakértői kérdés. Ha a hiba vásárláskor is fennállt, akkor igen, és jogos az elállási igény. Az, hogy hibátlanul működött, és gondosan volt karbantartva, még nem jelenti azt feltétlenül, hogy hibátlan volt már eladáskor is (bár elég nehéz bizonyítani az ellenkezőjét - de nem lehetetlen.)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MarinaLK # e-mail 2021.05.27. 16:56

Egy műszakilag - a szervízkönyv, az eladó és a vevő áttekintése, próbaút alapján - hibátlan autó motorja az átvételtkövetől számított 1,5 órányi használat után működésképtelenné vált; leállt (piros jelzés a műszerfalon). A folyamatban lévő műszaki átvizsgálás alapján egy rejtett, nem észlelhető, váratlan meghibásodás lépett fel,amit sem az eladó sem a vevő nem láthatott előre. A vevő az elállási jogára hivatkozva a teljes vételárat visszkérte, visszakapta. Az autó a motor meghibásodásával az értékének a 95%-át elvesztette.
A vevő jogosan hivatkozott-e az elállási jogára ebben az esetben?

(A termék az átvételkor megfelelt a szerződésbe foglaltaknak.)

drbjozsef #   2021.05.06. 07:17

Keszi86,

El lehet állni - hiszen a termék nem felel meg a szerződésnek.

De ha az eladó nem fogadja el, akkor neked kell pert indítanod. De miért tennéd, hiszen a követelésed a vételár lehetne, azt pedig nem tudod bizonyítani.

Legyen tanulópénz. Aki ilyet ír alá, annak ez a minimum.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Keszi86 # e-mail 2021.05.05. 16:08

Tisztelt Fórumozók!
Itt kérdeznék annyi különbséggel, hogy motorkerékpárról lenne szó. Adott egy motor külföldi okmányokkal. Az okmányok rendben vannak, viszont az a gond, hogy nem lett megnézve a motorszám csak szállítás után ami valószínüleg típus azonos de mégsem a külföldi okmányban rögzített. Egy kézzel írott adás vételi lett írva, ár megegyezés szerint. Kérdezném, hogy el lehet állni a vételtől vagy ezt úgy mond bebuktam? Az eladó természetesen nem akarja visszavenni a motort. Előre is köszönöm a válaszokat.

Hussar # e-mail 2020.12.06. 11:42

Szomorú örökös

Köszi a véleményt, hasonlóan gondolkodom én is, nagyon nem szeretnék ebből pert, mert simán lehet hogy az autó szakértő szerint piaci áron lett eladva még így is. Tetszik az autó, szép és jó, mindenképp megtartanám. Tulajdonképp csak a jobb eleje sérült, ahol a lökhárítót javították/cserélték, illetve az abban lévő parkszenzorokat, és a jobb lámpát, ami LED,plusz jobb sárvédő fényezés így a kalkulált javítási összeg 700e ft, amire elsőre ijesztően hangzk, de jobban belegondolva márkaszervizes árakon és LED lámpacserével nem is sok szerintem.

Szomorú örökös #   2020.12.06. 09:55

Hussar

a hozzállása nem tetszik és az hogy el akarta sunnyogni.

Nyilván, de ezt akkor is neked kell bizonyítani.

Illetve párszázezer forintot visszakérnék mivel ez az autó értékét csökkenti szerintem.

Ha a sérülések ellenére is a szakértő úgy hozza ki - bírósági eljárás esetén készülj fel, hogy nagy valószínűséggel még azt is fizetni kell - hogy az ár-érték arány megfelelő volt, akkor bukta lesz szerintem, bár ha nyersz, akkor akár vissza is kaphatod, ha győzöd kivárni, míg kifizeti a vesztes fél. Nem hinném, hogy ezt peres úton kellene megoldani, próbáld megbeszélni inkább az eladóval, mielőtt bíróságra rohansz (amit én lehet nem tennék). De én nem jogász vagyok, csak laikusan gondolkodom.

Anno 2010-ben engem sem tájékoztatott a kereskedő, amikor elhoztam tőle a kocsit, hogy törve volt az eleje, sőt nagyon nem is zavart, mivel egy nagyon jó kocsit sikerült vennem ennek ellenére és boldog voltam, hogy sikerült végre az előző „roncsteleptől” 3,5 év után megszabadulnom. Igaz akkoriban még nem nagyon volt lehetőség lekérdezni interneten a járművek előéletét, az csak nem olyan régóta létezik. Mindez akkor derült ki számomra, mikor sikerült nekem is összetörnöm az elejét, viszont én már nem titkoltam el, mikor otthagytam a kereskedőnek, akitől a mostani járművemet vettem.

Szóval én nem biztos, hogy párszázezerért pert indítanék az eladó ellen, főleg hogy nem kereskedő, hanem magánszemély. Ráadásul úgy, hogy te szó nélkül aláírtad a szerződést azzal a szöveggel benne, amit idéztem az előbb is. Ha pedig szakszerűen lett márkaszervízben javítva - nyilván jól is sikerült, mert különben észrevetted volna a vételkor - akkor úgy gondolom, hogy ne kavarj miatta, nem éri meg.

Hussar # e-mail 2020.12.06. 09:18

Szomorú örökös

Az autó amúgy jó, maga a sérülés sem volt kritikus, de szeretnék meggyőződni, hogy szakszerűen volt javítva. Autót megtartanám ezek ellenére is. Viszont a hozzállása nem tetszik és az hogy el akarta sunnyogni. Illetve párszázezer forintot visszakérnék mivel ez az autó értékét csökkenti szerintem. De erre nem tudom mennyi esély lenne. A tanúk bombabiztosak.

Szomorú örökös #   2020.12.06. 07:31

Hussar

Neked kell eldöntened, hogy kell-e ezek után a kocsi vagy nem. Rajtad áll, hogy miként döntesz. Főleg ezek után:

Szerződésbe beleírta, hogy a vevő tájékoztatva lett és elfogadta az autó állapotát.

Te ugyanis ezek után aláírtad a szerződést. Innen kezdve én azt mondom, hogy ha azok a „tanúk” nem vállalják a tanúskodást, akkor hiába pereskednél. Csakis úgy érheted el a célodat, hogy megpróbálsz megegyezni az eladóval vagy pert indítasz az igazad bizonyítására. Utóbbi kimenetele a fentebb említettek miatt kétséges. Tudod a szó elszáll, az írás megmarad, ez egy ősi igazság!

Hussar # e-mail 2020.12.06. 06:59

Szomorú örökos

Lízingelt autó volt, ő volt az üzembentartója új kora óta, tulajdonos a bank volt. Így neki kellett ezeket a károkat intéznie, bankot pedig informálnia róla.

(Elnézést a duplázásért)

Szomorú örökös #   2020.12.06. 06:28

Hussar

Az eladó volt az első tulajdonosa forgalomba helyezést követően? Az szerinted elő sem fordulhat, hogy ez a magánszemély nem is tudott a káreseményekről? Mondjuk azért, mert azok egy korábbi tulajdonosnál következtek be, és ő nem adta ezt az infót tovább.

(megjegyzem elég lett volna egy topikban feltenni a kérdést)

Hussar # e-mail 2020.12.05. 21:06

Üdv

Mit lehet olyankor tenni, ha magánszemélytől vettem egy autót, amit elötte alvázszám alapján le is kérdeztem, nem mutatott semmi káreseményt, mint később kiderült azért, mert az eladó rosszul adta meg az alvázszámot a hírdetésben (valószínűleg szándékosan), illetve a telefonban és a helyszínen történő megtekintéskor sem mondta el a korábbi káreseményeket, pedig rákérdeztem. Erre tanú is van. Később az adásvételkor sem említette, szintén vannak tanúk. Szerződésbe beleírta, hogy a vevő tájékoztatva lett és elfogadta az autó állapotát. Adásvétel után eszembe jutott hogy újra lekérdezem, pusztán véletlenül, es a helyes alvázszámra már dobott káreseményt. Lízingelt autó volt, igy feltehetően márkaszervízben javítatták, de ezt még szeretném ha bizonyítaná számlákkal. Lehet ilyenkor vételár csökkentést kérni utólagosan, vagy esetleg elállni? Az autó még nem lett átíratva.
Köszönöm.

drbjozsef #   2020.06.18. 05:40

berke,

Sok esélyed nincs.

Ptk. 6:157.§(1) A kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek. Nem teljesít hibásan a kötelezett, ha a jogosult a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, vagy a hibát a szerződéskötés időpontjában ismernie kellett.

Ezt hívják úgy : a vásárlótól elvárható kellő gondosság. Ha autóvásárláskor megnézed az autót, láthattad volna.

Ha vastag festékréteggel elfedik a bajt, és laikus, de kellően gondos vásárlóként megnézed, és nem látod, az esetleg megalapozná az igényedet. De még akkor sem, mert egy 20 éves autó esetén a rozsdásodás nem egy nem várható jelenség. Ráadásul hozzáértővel is megnézedhetted volna.

Ez a hajó elment. Tanulópénz.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

berke # e-mail 2020.06.17. 20:36

Szép estét!

Gépkocsit vettünk friss műszakival-áprilisi- aláírtuk az átvételit, öreg kocsi, 20 éves, nem palotát vártunk, futóképesjárművet távolsági célokra. Vezetésügyileg nem is volt gond, ám az eredetiségvizsgálatona kocsit megemelve egy korrodált rongyhalmazt láttunk. Az eladót felhívtam, döbbenten állt a tények előtt, majd megbeszélik a családban, hogy hogyan tovább mert persze a teljes vételárat visszakértem, viszont telefont azóta sem vesz fel.
Tudnátok a továbbiakra tekintettel segítséget adni, hogy a pénzünkhöz jussunk, amit egy friss műszakis, jó állapotú kocsiért fizettünk ki?

Köszi: berke

drbjozsef #   2020.03.24. 11:06

Csáve,

Olvasd el ebben a topikban hasonló (csak ingatlan) kérdésre a választ :

https://www.jogiforum.hu/forum/32/39172

A megegyezés a legjobb mindig, ebben alfateamnek maximálisan igaza van.
Ha jogi kérdéssé válik - értsd, nincs megegyezés -, akkor ez még egy eléggé képlékeny terület.

A kettő helyett egy autó talán a kereskedőnek is megfelel, és ti se bukjátok a foglalót. Ha nem, akkor vagy benyeled, vagy pereskedhettek majd, az egyéb körülmények figyelembvételétől függő eséllyel. Ha 2 hete rendeltétek az autókat, akkor tartok tőle, hogy sokkal kevesebb az esélyetek. Jobb lenne megegyezni velük.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

alfateam # e-mail 2020.03.24. 10:02

A kérdésem a köv. Elállhatunk a vételtől vagy a 2 autó helyett csak az egyiket vennénk át ? Jogilag hogyan lehetne ezt megoldani ?
Esetleg beleolvashatnál a szerződésbe amit a kereskedővel kötöttél. Megpróbálhatnál tárgyalni vele, hátha neki is jó a megállapodás.

Csáve #   2020.03.24. 09:19

Tisztelt Jogi Fórum!
2 hete 2 új teherautót rendeltünk vállalkozásba ! A 20 % előleget befizettük.
Sajnos a mostani vírus helyzetre való tekintettel a cég forgalma szinte nulla
A kérdésem a köv. Elállhatunk a vételtől vagy a 2 autó helyett csak az egyiket vennénk át ? Jogilag hogyan lehetne ezt megoldani ?

Köszönöm válaszukat

drbjozsef #   2019.09.13. 15:29

esftomvip,

Most akkor az a kérdés, hogy mi van a szerződésben.
Ha az is benne van, hogy ő X forintért Y napon belül levizsgáztatva adja át, akkor jogos az igény.

A pénzösszegek átadását tudod igazolni?

Ha nincs minden szerződésbe foglalva, akkor gondod lehet a bizonyítással, bár az jó, ha a hirdetés megvan.

Mit akarsz?
Elhozhatod a motort, és írhatsz neki, hogy X forintba kerül még neked a forgalomba helyezés, és fizessék vissza Z határidőig. Ha nem teszi, fizetési meghagyást bocsáttatthatsz ki ellene, amire ha nem fizet, neked kell pert indítanod.

Ha el akarsz állni a szerződéstől, akkor hasonló az út, pénz visszafizetésre felszólítás határidővel, aztán FMH, és ha kell, per. Nem vagyok biztos benne a leírásod alapján, de azért hajlok rá, hogy ennyi tévedésbe ejtéssel, és ennyi idő elteltével jogos lenne az elállásod, és visszajár a pénzed.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

esftomvip # e-mail 2019.09.13. 11:24

drbjozsef

Adás-vételi szerződés

update a héten sikerült annyi információhoz jutnom az eladótól hogy a pénzem nem tudja vissza adni egyben (vagyis sehogy)...

T

drbjozsef #   2019.09.10. 20:57

esftomvip,

Milyen szerződést írtatok? Mi van a kezedben papír, amihez viszonyítani lehetne azt, amit csináltak (vagy nem csináltak)?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

esftomvip # e-mail 2019.09.10. 16:45

Kedves Fórumozók!

Abban szeretném kérni a segítségetek mi a teendő abban az esetben ha szerettem volna vásárolni egy motort de nem jött össze a papírmunka...

A történetem ott kezdődik hogy szerettem volna vásárolni egy 125ccm ÉPÍTETT motort.
A hirdetésben le volt írva a motorral kapcsolatban hogy mik az alkotó elemek és hogy FRISS műszakival rendezett papírokkal eladó.

Július 19.-énElmentem megnéztem, kipróbáltam beleszerettem. Kértem pár nap gondolkodási időt majd némi alkudozás után megszületett a döntés. KELL!

Július 23.-án elmentem megbeszélni a részleteket kitölteni az adásvételit rendezni az eredetvizsgára vonatkozó pénzt stb... ekkor már kiderült hogy lejárt a műszaki amit nem tartottam gondnak mivel van magyar forgalmi engedélye talán nem fognak fenn akadni.

425 ezer forint vételár mellé ott hagytam 40 ezer forintot az átírás költségeire mivel ők ezzel (autókkal) foglalkoznak megvan nekik a megfelelő ember, én pedig reggeltől estig dolgozom egész héten így rájuk bíztam.
Annyi extra kérésem volt hogy ha nem tudják megoldani Augusztus 3.ig akkor 11.ig ráér mert elmegyek nyaralni nem fogom tudni azon a héten elhozni.
(igen Aug 11 már a lassan a szezon vége a motorozáshoz de még azért 1-1,5 hónapig jó lett volna.

Telt múlt az idő heti 2x hívtam őket hogy mivan a motorral. Semmi kézzelfogható választ nem kaptam.

  1. Az első információ az volt hogy nem kaptak időpontot a bázison ahova járni szoktak elviszik máshova
  2. (valahogy mégis oda került a motor) A tulaj szabadságon volt Augusztusban a "munkások" nem néztek rá a motorra mivel épített
  3. Nem lehet műszakiztatni, mivel nem sötét kék hanem fekete a motor (sötét kék a forgalmivan is)
  4. csak akkor lehet megoldani ha visszakerül az eredeti ülés meg tank...

Szeptember 2-.án felhívtam őket hogy köszönöm szépen de el állnék a vásárlástól mivel ez a procedúra bőven felemésztette az időmet és nem vagyok hajlandó többet várni a semmire.
Éppen nyaralni vannak majd hétvégén jönnek haza.
Vasárnap épp arra jártam motor az udvaron áll, telefont nem veszik fel.

Hétfőn sikerült elérni őket és még ők pakoltak fel nekem hogy én hogy gondolom hogy elállok a vásárlástól ők ebbe pénzt tettek hogy vizsgáztassák (amire én hagytam ott 40 ezret) meg limitált csopper áll az udvaron meg nagy merci de megy a pénz picsogás.
Nem jutottam 2-3 mondatnál tovább mert annyira elfoglaltak szegények hogy nem képesek velem megbeszélni a dolgot. Kértem hogy akkor ha ennyire elfoglaltak utalják vissza a vételárat és felejtsük el mert ez vicc.

Az lenne a kérdésem hogy jogosan fel jelenthetem őket?
Ténylegesen így kellene kinézni egy motor vásárlásnak ami a hirdetésben FRISS műszakival van hirdetve? Az nem az én problémám hogy ők nem tudják levizsgáztatni. Ha elhoztam volna tréleren most lenne egy használhatatlan motorom?

Mi a megoldás ebben az esetben?
T.

Gtxman # e-mail 2018.07.16. 13:33

Tisztelt Szakértők!

Segítséget szeretnék kérni az alábbi problémámban:
Vásárolni szeretnék egy használt autót egy márkakereskedéstől.
Az autót felületesen átnéztük (még lesz egy teljes átvizsgálás) mentünk vele ~2-3km-t és hagytunk előleget rá. (60 ezer Ft)
A kereskedésben a mobilommal szerettem volna lekérni a központi nyilvántartásból az autó adatait de "éppen" az Ügyfélkapu karbantartás miatt nem volt elérhető.
Így sajnos azt akkor nem tudtam leellenőrizni.
Az autó 2007-es, vezetett szervízkönyvvel, Mo-i forgalomba helyezéssel.
1-3 bejegyzés Opel Wallis, 4. Bárdi 5.-6.-pedig Nyíradonyi Magánvállalkozó autó szerelőé.
Látszatra, laikusként rendben vannak a bejegyzések.

Az adatbázist a lakásomon már le tudtam kérni és ott van egy furcsaság.
A km adatoknál érdekes a grafikon.
Az első bejegyzés 2015.5 hó és mindössze 8km, a második 2017.04.hó 149517km, az utolsó 2018.06.hó 165937. Az óra is ezt mutatja.
Ami nekem furcsa, hogy az adatbázisnak elvileg 2012-től tartalmaznia kellene adatot mert onnantól kötelező a vizsgákat beírni. Az pedig még furcsább, hogy miért 8km-től indul a bejegyzés amikor 2007-ben Mo-on helyezték forgalomba.
Kérdésem még az lenne, hogy ha a kereskedő nem tud kielégítő választ adni erre akkor elállhatok e a vételtől és a 60 ezer Ft-ot visszakérhetem e.
Mielőbbi válaszukat nagyon köszönöm!

voicr # e-mail 2016.02.28. 16:48

Sziasztok fórumozók!
Segítséget kérnék mert tanácstalan vagyok.
Vettem most szerdai dátummal egy autót, közölték hogy az autónak van egy két hibája amit tudomásul is vettem de külön nem kerültek rögzítésre sehol.Az autón nem volt műszaki vizsga ezért még aznap délután meg is szerettük volna csinálni . A vizsgaállomáson közölték hogy a gépjármű életveszélyes állapotban van amiről persze "elfelejtett" tájékoztatni engem a kereskedő úr , ugyan úgy ahogy tehermentességit és számlát is elfelejtett adni.Szerda délután óta folyamatosan telefonálgatok velük hogy azért ez így nem teljesen kerek dolog de ők állandóan megpróbálnak lerázni valamivel , a jelenlegi álláspont hogy hétfőn találkozni akarnak velem személyesen hogy egyeztessünk mi hogy lesz.Hozzáteszem a vételár 2/3-át hajlandóak csak visszaadni, a kérdésem a következő lenne.
Láthatom e valaha még az autó teljes vételárát.
És hogy hogyan és miként kéne cselekedjek az ügy érdekében hogy esetleg történjen is valami.
A válaszokat előre is köszönöm !

masztiff1 # e-mail 2016.02.08. 21:14

Tisztelt Szakértők!
Múlt hét kedden vásároltunk egy gépkocsit egy debreceni kereskedésben. A hirdetésben 206.000km volt a kocsi futásteljesítménye. Személyes megtekintéskor is ez szerepelt az órában.
2016.02.02 napján kifizettük és elhoztuk a gépkocsit. 2016.02.04 az Okmányirodában a feleségem nevére írták. Még ezen a nap elvittük egy szerelőhöz, hogy tüzetesebben vizsgálja át. Ő kiderítette, hogy a gépkocsit előtte taxiként használták. Ma az Okmányirodában kérelmeztük, hogy mondják meg az eddigi vizsgáknál történt óraállásokat. Megdöbbenésünkre az utolsó, 2015.06.04 napon történt Hatósági vizsgán 403.089km állás lett regisztrálva. Természetesen az eltitkolt közel 200.000km tudatában nem kívánom megtartani a gépkocsit.
A kereskedő Bizományi értékesítésre kötött meghatalmazással értékesítette a gépkocsit. Mi neki fizettük a vételárat. Az adás-vételi szerződésen az előző tulaj adatai szerepelnek. Vele nem is találkoztunk. A kereskedő állítása szerint ebben az állapotban vették át a gépkocsit. Az előző tulaj pedig azt állítja, hogy Ő egy héttel a hatósági vizsga után a már említett 403.000km állással adta át az autót a kereskedőnek. Egyik sem tud olyan papírt felmutatni ami a kettejük közötti átadáskor rögzített óra állást tartalmazná.
Milyen úton tudok elállni az adás-vételtől és kitől kérhetem vissza a pénzemet? Illetve az azóta felmerülő költségeim megtérítését kérhetem-e?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel!
Gábor

guba" # e-mail 2014.02.10. 10:56

Mivel ezek a hibák egyrészt elég nyilvánvalóak, másrészt a természetes elhasználódásból eredőek, nem sok. Ennyi pénzért nem lehet csodát várni.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu