használt mobil garancia


szajbertattila # 2004.07.11. 14:54

A használt dolgokra is fennáll az eladó szavatossága, azaz szavatol azért, hogy a dolog rendelettésszerű használatra használtan is alkalmas, és a szerződéskötéskor nincs olyan hibája, ami ezt kizárná. A szavatosság hat hónapig terheli az eladót, de a vevőnek kell bizonyítania, hogy a hiba oka a vételkor is megvolt a dologban (tehát nem utóbb keletkezett). A szavatosságról bővebben a Ptk (Ppolgári T9rvénykonyv 305-311 § olvashatsz)

Ettől különbőzik a jótállás vagy garancia. A lényege ugyanaz, mint a szavatosságnak, de van több, de két különösen fontos különbség:

az első, hogy jótállás akkor van, ha külön vállalja az eladó (míg a szavatosság automatikusan van, legfeljebb van, amikor ki lehet zárni). Ezt szokták is vállani a mobilos boltokban, mert kiírják, hogy 3 hó garanciár adnak rá. Az új dolgokra (bizonyos tartós fogyasztási cikkekre) van kötelező jótállás is, de a használtakra nincs.

a másik pedig az, hogy ha elromlik a dolog, akkor abból kell kiindulni, hogy a vételkor megvolt a hiba, ezt nem kell bizonyítania a vevőnek, és az eladó bizonyíthatja, hogy utóbb keletkezett. HA a bizonyítás nem sikerül, akkor az eladó veszít, nem a vevő, ezért ez igan jelentős előny a vevőnek.

jaja # 2004.07.11. 12:11

Segítséget szeretnék kérni: ha egy használt GSM boltban veszek használt mobiltelefont akkor arra mennyi garanciát kell vállalniuk és milyen feltételekkel.,A pontos jogszabályra is szükségem lenne.
Köszönöm!