Tisztelt Fórumozók!
Egy - valószínűleg - elég általános eset miatt írok,úgy érzem mégsem vagyok elég tájékozott ahhoz hogy megfelelően járjak el az ügyben.
2008. évben kölcsönadtam nevelőapámnak 1 000 000 Forintot, írtunk róla papírt is, az akkori párom volt a tanu. Utólag - és kicsit érettebben - átnézve mondhatni elég hiányos a papír, viszont az egyértelmű, hogy elismeri a tartozást, és azt ígéri benne hogy havonta törleszteni fogja. Egy ideig így is volt, pár százezer forintot ki is fizetett belőle.
Aztán otthagyta a munkahelyét, lezüllött, a két testvérem majdnem az utcára került, a lakásomba fogadtam őket. 19 és 20 évesek voltak ekkor, fél évig laktak nálam, addig én fizettem a rezsit, az ételbe is belefizettem holott már nem a lakásomban lakom hanem a mostani páromnál.
Nevelőapám ide-oda sodródott, nem tudta összeszedni magát. Mostanra sikerült neki, lett egy jól fizető bejelentett állása, egy biztos cégnél, albérletet vettek ki idén áprilisban, és fél év után újra összeköltöztek. Ígérgették hogy kifizetik a rezsit és minden mást amit én rájuk költöttem, persze ebből azóta is elég keveset láttam, holott az ígéretekkel tele volt a padlás! Elég volt, minősíthetetlenül viselkedett velem a nevelőapám, majdnem megvert, mikor meg akartam szüntetni az internetet korábban, ezzel is csökkentvén a költségeimet, hogy meg tudjak élni.
Ezek után nem fizet semmit, nem is jelentkeznek, élik világukat, míg én belefulladok a kölcsönbe, de ez már más téma.
A kérdésem tehát az, be lehet-e perelni így valakit, egy viszonylag hiányos papír alapján, ahol ugyan elismerte a tartozását, mégis, csak egy tanú írta alá.. és hm.. nem egy szakszerűen megfogalmazott kölcsönszerződés. sajnos :-(
Illetve azt is szeretném kérdezni, mennyi ennek az elévülési ideje? És vajon mennyi az esélye annak, hogy sikerrel járok, ha érvényesíteni akarom a kölcsönszerződésbe foglalt ígéretet?
Válaszaikat ilyen kínos helyzettel kapcsolatban előre is nagyon köszönöm,
K.Nikol