a szomszédok és a kert

gladius # 2011.06.07. 22:23

Feredey!

Én úgy tudom, hogy nincs előírás a pontos ültetési távolságra a telekhatártól. Persze a helyi önkormányzatok szabályozhatják. Érdemes megkérdezni a Polgármesteri Hivatalt.

Egyetlen feltétel, hogy az a szomszédos ingatlan tulajdonosát, használóját nem zavarhatja (árnyékolás, kilátás zavarása, telekre átnyúló ágak, gyökerek, épület alá növő gyökerek, épületre ráhajló ágak, épületen végzendő felújítási munkát akadályozó növényzet) ingatlana használatában, birtoklásában nem korlátozhatja, épületében kárt nem okozhat.

Ajánlott távolság: A várható, kifejlett növény magasságának fele.

A legfontosabb a jó szomszédi viszony.

nálam például működik:-)

kiraangel # 2011.06.07. 21:08

senki sem tud segíteni? :(

vadvirág (törölt felhasználó) # 2011.06.05. 15:04

Mi van olyan esetben mikor a fürdöszoba ablaka ,mely a szomszéd telekre néz és kb1,5-1,6- magassan van(elöirásnak megfelelöen) és elött van egy 2-2,5 m magas fenyöfa mely teljessen elvesz és a fényt ,nappal is villanyt kell használni ,söt most már az ágak a házunk falának neki érnek.
Vadvirág

kiraangel # 2011.06.05. 10:32

Üdvözlet mindenkinek!

Szeretnék segítséget kérni, mert nagyon aggódom. A kertszomszédom idén kukoricát vetett a földjére de nem gondozza. Ma kijött egy permetezővel amiben valami gyomirtó vegyszer volt bekeverve. Odamentem hozzá hogy megkérdezzem mivel permetez pontosan, és azt a választ adta, hogy nem tudja pontosan a nevét mert ilyet nem lehet boltban kapni, de ha kell nekem akkor hoz. Na ekkor felszökött a vérnyomásom rendesen! Milyen szer az amit nem lehet boltban kapni? A kukoricaföld pedig a mi konyhakertünk mellett van közvetlenül, csak kb 3 méterre van a salátám a szélső kukorica sortól.
Nagyon aggódom, hogy esetleg az a permetszer átkerül a növényeimre. Van egy 3 éves kisfiam is, ezek után nem merek adni neki semmilyen zöldséget, pedig ott a bébirépa, a saláta, a borsó és még számtalan zöldség amit nagyon szeret, de így már nem tudom mi lesz.
Beszéltem a szomszéddal és mondtam neki is mindezt, annyit mondott rá hogy majd óvatos lesz, de ezzel engem nem nyugtatott meg! A végén aztán kinyögte, hogy valami Glialka féle gyomirtót használ, de én már nem vagyok biztos benne, hogy igazat mondott.
Nincs valami szabály arra, hogy konyhakert közelében nem lehet gyomirtózni? Kérem aki tud segítsen. Köszönöm!

Feredey # 2011.06.03. 05:31

Azt hogy ki emel szót meg ki nem az embere válogatja. Például akik nekem panaszkodtak azoknál a kémény pöttyet alacsonyan van, már a kéményseprő is mondta h jelentsem fel őket, de én nem keresem a bajt. A fát meg már jövőhéten gallyazzák, szóval azzal sem lesz probléma. :)

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2011.06.01. 07:46

Szerintem ne általánosítsunk.
A magánélethez is joga van minden embernek, így az ablakzsiráf természetű szomszédoknak nincs kukkolási joguk. Így a bambusz , de egyéb másfajta kerítés is remek eszköze a békés szomszédi viszonynak...

De pl. ha a szomszédja ültetne egy tuja, sövény stb. sort a kerítés mellé és hagyná, hogy az olyan magasra nőjön, ami teljesen elveszi az Ön ingatlana elől a napfényt, magyarul beárnyékol, akkor a joga van ez ellen jogorvoslatot keresni.
Másik példa a kilátás megértéséhez: Van egy szép házacskája és a szomszéd az ablaka elé, már természetesen a saját telkére építi a saját házát, húzza a kerítését, és Ön innentől kezdve az ablakból csak a szomszéd budiablakát, tűzfalát vagy épp betonkerítését láthatja. Ez ellen is lenne jogi lehetősége.
De a fa kérdése is példával szemléltethető:
A kedves szomszéd nem gondozza a fáit évek óta, azon terem gomba, moha és korhad, ráadásul ha az ember megnézi azt is látja, hogy egy nagyobb vihar rá döntheti az Ön házára, villanyvezetékére, féltett kert grilljére. Más esetben a szomszéd fa ága éppen az Ön telkén kialakított kocsibeállója felé kornyad, hogy éppen korhadtan vagy csak a mindenféle leveles, bogyós vagy éppen tetves ajándékkal az Ön autóját lepje meg.
Ez ellen is lehet jogi lépéseket tenni.

Gondolom a fenti példákból látszik, hogy az éremnek két oldala van. Gondolom, ha Önöknek lenne ilyen gondja a szomszédjukkal, akkor szót emelnének, vagy tévedek?

Feredey # 2011.05.30. 13:37

Én személy szerint bambuszt húzok majd végig a kerítésen...arra tudomásom szerint nincs jogszabály h bámészkodni muszáj engedni a szomszédot.:) hála az égnek...

Feredey # 2011.05.30. 10:32

Köszönöm szépen a válaszokat. Olvastam erről, hogy birtokvédelemmel fordulhat a jegyzőhöz meg akár egyből a bírósághoz is ha az akadályoztatás/veszélyeztetés hosszabb ideje fenn áll. Így egyértelmű h nincs kibúvó ez alól...de az egész fát biztosan nem fogom kivágni, csak ami átlóg. Azt pedig h mi árnyékol az ő kertjükbe azzal kapcsolatban nincs tennivalóm?!...szerintem

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2011.05.30. 09:52

Ez a szabályozás nem helyfüggő..

Másrészt az, amit Te mondasz Keke1 más helyzet, mivel a szomszéd kárt okozott azzal, hogy önhatalmúlag levágta a nem a saját tulajdonában álló fa ágát...
Én azt mondtam, hogy a fa tulajdonosa kötelezhető vágásra, vágatásra, vagy ha a fát HATÓSÁGILAG vágják, akkor a költségek viselésére.

De tény, hogy fordulj önkormányzathoz, jogsegély szolgálathoz vagy ügyvédhez konkrét tanácsért...

keke1 # 2011.05.30. 09:45

szia fredey!

Érdekes kérdés,az általad beirt rendelet valóban hatályát vesztette,és valószinűleg átestünk a ló másik oldalára,hallottam olyan esetről hogy az átlógó faágat vágta le a szomszéd,a saját telkén,de a biróság mégis őt itélte el.Kártéritést kell fizetnie!

Érdemes lenne a helyi önkormányzatnál érdeklődni,lehet mindenhol más a szabályozás.

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2011.05.30. 09:44

A fák ágainak átlógása stb. egyrészt - azok egészségi állapota alapján pl. korhadás, egyéb fabetegség - balesetvédelmileg is jelentőséget kapnak. Így - tudomásom szerint - a jegyző révén Ön kötelezhető a kivágatásukra. Csak egy alapeseti példa az egyszerűség kedvéért: Ha egy viharban az Ön birtokán lévő fa egésze, vagy ága a korhadás miatt rázuhan a szomszéd telekre és kárt csinál, akkor Öné a kárért a felelősség.

Másrészt mindenkinek joga van az ingatlanán a szabad kilátáshoz, napfényhez stb. Így birtokvédelmi eljárás keretében szintén kötelezhető a fák kivágására, kivágatására, vagy hatósági kivágás esetén annak költségviselésére.

Annak pedig semmi jelentősége, hogy nem Önök ültették a fákat, épp elég, hogy az Önök ingatlanán állnak, vagyis a fák is az Önök tulajdonába tartoznak. Gondozásuk is az Ön feladata, ahogyan az ennek elmulasztásából eredő káreseményért is Önt terheli a felelősség (főként ha már évek óta jelzik ezt Önnek a szomszédok.)

Feredey # 2011.05.30. 09:26

Tisztelt Fórum!

Azért írok, mert szomszédaim feljelentéssel fenyegetnek már pár éve, ugyanis kertünkben több diófa átlóg az ő kertükbe, továbbá udvarunkon egy több mint 30 éves nyírfa kb. ugyanakkora magassággal szintén átnyúlik valamelyest az ő gazdasági épületük fölé. Továbbá az hogy kertünkben több magasabb fa is található, és ezek beárnyékolják az ő virágoskertjüket kiszorítva ezáltal a napfényt mely szükséges a virágoskertjükhöz. Nem tudom mekkora jogi hátterük lehet, mivel ami a fák ültetését szabályozta 40/1977. (XI.29.) MÉM rendelet 5. számú melléklete, 1998. január 1-től hatályát vesztette. A debreceni építési szabályzatban szintén nincs róla említés. Igazából ezek a fák nem általunk lettek ültetve, és se időm se energiám nincsen kivagdosni őket(se ekkora létrám amivel csak az átlógó ágakat vágnám le). Kötelezhetnek e valamilyen módon az eltávolításukra, vagy a következő rendezési tervmódosításnál kérjem a kert gazdasági erdő kategóriába való sorolását?:)

A válaszokat előre is köszönöm!