vízmérő óra hibája

kismukk # 2011.06.28. 09:42

Együttérzek! Még jó, hogy nálatok csak 20%-kal többet mér, nálam másfélszer többet...
Kár, hogy nem mentetek el a bevizsgálásra.
Én elmentem, persze naivul leültem a magyarázó hölgy asztalához, miközben a technikus a háttérben mérte az órát. A végén vettem csak észre, hogy a technikus emelvényén vannak az etalon 100 literes, 10 literes tartályok, akkor felálltam és mondtam, most engedje át a 10 litert és nézzük, mennyit mér az óra. Mire a technikus leállított, már késő, megvolt az utolsó mérés is, és maga után már ott sorakoznak a többi reklamálók.
És tényleg, jöttek sorban. Vajon véletlen-e, hogy ilyen sok óra mind többet mér?!
A beméretés 20 ezerbe került. Ha a vízművek eleve felturbózott órákat szerel be, képzelni lehet, mekkora bevételre tesz szert először is a túlszámlázásból, másodszor a bevizsgálási költségből...

Mit lehet tenni?
Ha megvannak a számlák az óracsere előtti pár évre, másold le őket és bíróságtól kérj ténymegállapítást. Hogy t.i. nálatok a szokásos vízfogyasztás ennyi meg annyi, és annak alapján kérheted a különbözet megtérítését a vízműtől.
Egy vízvezeték szerelő javasolta, a mérő utánra szabványtávolságra (pontosan nem tudom, hány cm-re) el kell helyezni egy hitelesített másik órát tanúkkal, a különbözetre kérni a visszatérítést.
Aztán, lehet feljelentést tenni a vízművek ellen csalásért, csak azt kell hozzá bizonyítani, hogy ők hogyan csalnak...

minigabesz # 2011.06.27. 19:08

Tisztelt Fórumozók!
Egy évvel ezelőtt a lakóhelyemen illetékes víz- és csatornaszolgáltató cég lecserélte az egyébként 25 éve(!) üzemelő fővízmérő óránkat a kétlakásos ingatlanunkon. Már a küllemén is látszott, hogy az óra nem volt új, sőt igencsak korosnak tűnt a készülék. De hát hitelesítve volt ugyebár. Innentől kezdve a vízfogyasztásunk drasztikusan "megemelkedett". Végül idén márciusban írásban kértem az óra hiteles mérőedénnyel történő bemérését első lépésként. Először lekezelő elutasítás, majd mellébeszélés és időhúzás ment a cég részéről. Végül másfél hónapnyi e-mailes és telefonos csevegés után, a vízmű műszaki igazgatójának javaslatára mi magunk végeztük el a mérőedényes mérést. Az eredmény: az óra 20 %-al több fogyasztást mutatott, mint amennyi a mérőedényben volt, ugyanakkor a lakásokban lévő mellékmérő órák a tényleges vízmennyiséget mutatták. Ez alapján kértük a fő vízmérő óra rendkívüli vizsgálatát. Leszerelték a kifogásol mérőórát, elküldték vizsgálatra, és kaptunk helyette egy szintén használt állapotú mérőórát. Megdöbbenésünkre a Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóság megfelelőnek találta a leszerelt óra működését. Persze ott lehettünk volna a vizsgálatnál, csak Ceglédre kellett volna leutaznunk (potom 160 km).A pontossági ellenőrzésről szóló bizonyítványt az ellenőrzést követő egy hónap múlva kaptuk meg a vízmű kézbesítésével. A bizonyítvány semmiféle indokolást nem tartalmaz, csak kijelentést: megfelelt. Kész, ennyi, fogadjuk el. A vízmű "barátságosan" közölte, hogy 12.700,- Ft + ÁFA-t fizessünk meg a hercehurcáért. Tisztában vagyok azzal, hogy a fogyasztót terheli az eljárás költsége, ha nem volt igaza. De hová forduljak, ha nem értek egyet a vizsgálat eredményével, és ha sokallom a régi vacak óra cseréjéért a fenti összeget?! Fogyasztóvédelmi oldalról érdemes megközelítenem? Köszönöm!