Devizahitelszerződés megtámadása PTK 210. (3)

Tician # 2013.03.26. 13:11

"„..Szabolcs megyében -fogóddzatok meg!- egy ilyen sincs... ” Te sem tudhatod ennek mi lehet az oka és Én sem, ellenben, nemrég 3 egymást követő perben kaszálta el a Bankot a Bíró a Hpt 213 § b és c miatt, míg ugyanazon a héten, Szolnokon a Bíró (OTP-s) azt mondta, az árfolyamrés nem Költség……. MÁS

PKKB per 1 hónapja!! Az eljáró bíró megállapította, hogy a szerződésben szereplő „pénzpiaci viszonyok változása” megfogalmazás teljesen rendben van és nem ütközik a Hpt 213 d – be

Léhmann per-
  • a bíró megállapította, hogy „pongyola megfogalmazásokat” írt a Bank a szerződésbe, amiből nem derül ki mikor és mennyivel emelhet, milyen objektív feltételek alapján emelhet a Bank"

Ezekből látszik, hogy nem is az ügyvéden múlik, hanem a bírón, a bíróságon sajnos, ha bíró nem akarja, akkor sajnos nem lehet mit tenni....ezért kéne a bírókat valahogy elővenni, vagy továbbképezni, vagy kötelezni a jogegységre!A szolnoki bíró pl magasról tett rá...mire vár?A kúria állásfoglalására?És ha azt kiadják, akkor majd az alapján dönt...nem hiszem...mindegyik azt hiszi, hogy ő maga a legosokosabb...ez a baj..

Allora Gondola # 2013.03.25. 18:32

Mr.Chapel

Egykoron párás lett a szemem, amikor ilyen szépeket olvastam:

Melléklet a 2008. évi XLVII. törvényhez
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok

E5. Áru meghatározott áron való vásárlására felhívás annak elhallgatásával, hogy a
vállalkozásnak alapos oka van azt feltételezni, hogy az adott vagy azt helyettesítı árut a kínált
áron nem fogja tudni - az árura, a vonatkozó kereskedelmi kommunikáció hatókörére és az
ajánlati árra figyelemmel - megfelelı idıtartamig és mennyiségben szolgáltatni vagy más
vállalkozástól beszerezni (csalogató reklám).

Istenem, de szépen hangzik.
Egykoron, már nagyon rég (kb. három hete) még elhomályosodott a tekintetem egy ilyen jól csengő 5. pont hallatán, annyira oda voltam a reménységtől...

Mr.Chapel
Maradjunk annyiban, hogy azért nincs még 100.000 "nyertes per", mert sok Bíró nem tud, vagy nem akar JOG SZERINT ÍTÉLNI!!
Rettenetesen szimpatizálok a kijelentéseddel, ám bizonyos átalakuláson mentem át a JOG, mint hatalmi ág megítélése tekintetében.
A Horn-szindróma válasza cseng a fülembe megállapításod hallatán: "Na és!!???" - mondta volt Gyula a 90'-es években, amikor ráolvasták az "osztálynévsort", majd legurított még két konyakot, és elvegyült a potenciális nyugdíjas szavazók tömegében...
Sajnos a "ráolvasásától" nem történt semmi különös.

Két huncut ember van a világon. Egyik, aki a másét elveszi, a másik, aki a magáét hagyja.(székely mondás)

Ycal # 2013.03.25. 16:50

Ius:

Ycalt egyébként meg kell menteni...
Nem tudjátok honnan az idézet, úgyhogy mindegy.

Engem érdekelne, hogy honnan az idézet :-)

Mr.Chapel # 2013.03.25. 16:44

ius latratus

Először is KÖSZÖNÖM, hogy kifejtetted az álláspontodat! Ez így volt korrekt, és valahol elvárható, mert egy vitában a felek érveket hoznak fel!!

Bocs, de eddig ezt Te nem tetted meg, csak…lesajnáltál bennünket, de most elmondtad hogy látod Te a dolgot a saját szemszögedből és ez volt a FAIR!!!
Az érveidet ELFOGADOM, viszont NEM ÉRTEK VELE egyet!

Indoklom, és fogadd el TE is, de nem kell, hogy egyet érts …

...Ti -ezt is értem- kiemelitek a sikeres (nézőpontotokból az) ügyeket....

Először is ne úgy fogjuk fel, hogy sikeres per, hanem úgy, hogy olyan per, ahol GYŐZÖTT a jog!!

Mit értek ezalatt!

Ahol az eljáró BÍRÓ helyesen értelmezte azokat a vonatkozó jogszabályokat, amiket az adott perben az adott szerződés vonatkozásában mérlegelnie kellet, illetve akár hivatalból is vizsgálta (2/2010) és feltárt olyat is, amire nem is hivatkoztak az adósok, DE OTT VAN!!

..Szabolcs megyében -fogóddzatok meg!- egy ilyen sincs... ” Te sem tudhatod ennek mi lehet az oka és Én sem, ellenben, nemrég 3 egymást követő perben kaszálta el a Bankot a Bíró a Hpt 213 § b és c miatt, míg ugyanazon a héten, Szolnokon a Bíró (OTP-s) azt mondta, az árfolyamrés nem Költség……. MÁS
  • PKKB per 1 hónapja!! Az eljáró bíró megállapította, hogy a szerződésben szereplő „pénzpiaci viszonyok változása” megfogalmazás teljesen rendben van és nem ütközik a Hpt 213 d – be
  • Léhmann per---a bíró megállapította, hogy „pongyola megfogalmazásokat” írt a Bank a szerződésbe, amiből nem derül ki mikor és mennyivel emelhet, milyen objektív feltételek alapján emelhet a Bank

Megjegyzem az LB 2011 ben Gfv.IX.30.221/2011 simán elkaszálta a Bankot „pongyola" megfogalmazás miatt és milyen érdekes, hogy az akkori Bírói ítélet érvelései egy az egyben ott virítanak a 2/2012 Pk-ban!!

MIRŐL is van szó valójában ius

Ezek a futószalagról érkezett Blanketta szerződések, hemzsegnek a hibáktól és szép lassan mindegyik felszínre kerül!!

Ellenben sajnos itt már nem a JOGI megközelítés a lényeg, hanem mindaz ami a háttérben van!!

A Bankok – nem csak nálunk – szent tehenek!! De ez sem lesz már így sokáig, lásd CIPRUST!!!

Mindaz ami most ott történik, túl mutat azon, amiről a hírek szólnak…..

Maradjunk annyiban, hogy azért nincs még 100.000 "nyertes per", mert sok Bíró nem tud, vagy nem akar JOG SZERINT ÍTÉLNI!!

"Az, amiben igazán hiszel, mindig megtörténik; és épp a benne való hit az, ami valóra váltja." (Frank Lloyd Wright)

Allora Gondola # 2013.03.25. 16:42

A helyzetértékeléshez nem árt egy látnok, aki sommásan definiálja az egymással farkasszemet néző felek állásait.
Jogállamban a pénz a fegyver.
(József Attila)
Majd emígyen folytatta:

1. strófa

De szeretnék gazdag lenni,
Egyszer libasültet enni.
Jó ruhába járni kelni,
S öt forintér kuglert venni.

2. strófa

Mig a cukrot szopogatnám,
Uj ruhámat mutogatnám,
Dicsekednél fűnek fának,
Mi jó dolga van Attilának.

De szeretnék gazdag lenni, devizában hitelezni...

Két huncut ember van a világon. Egyik, aki a másét elveszi, a másik, aki a magáét hagyja.(székely mondás)

Allora Gondola # 2013.03.25. 16:28

ius latratus#e-mail 2013.03.25. 15:12

S mennyi, mennyi bukott ügy. Én értem a Léhmann és Társai(bocsánat, ha nem helyesen írtam a nevét)-klub érveit, csak éppen a "takarodj a hazánkból"-hozzáállásból még nem lesz alapos kereset, később meg per.
Szóval: nyugalmat, több tiszteletet azok iránt, akik éppen ezt próbálják láttatni.

Ismeretgyarapodásom (két itt eltöltött hónap után) örvendetes.
Kérlek szépen ott tartok, hogy értem mit mondasz.
Mi több, egyetértek veled.

Allora Gondola # 2013.03.25. 15:56

Regényes cím..."Nyugaton a helyzet változatlan."
Nyugaton a helyzet ki sem alakult!
Magyarországon a helyzet változatlan.
Magyarországon a helyzet fokozódik.
(Virág elvtárs és Pelikán elvtárs locsolkodni készül...)
2012.12.02. a stúdióbeszélgetés kelte.
A szakemberek beszélgetése óta eltelt három és fél hónap alatt nem történt semmi érdemleges.
A "hibás termékről" hallani sem akarnak. Az "érvénytelenségről" hallani sem akarnak. A "semmisséget" olykor emlegetik.
A Bankszövetség embere mit is mond? A szerződéskötés időpontjában a szerződések teljes mértékben jogszerűek voltak.
A pernyertesség 1-2%, elenyésző - mondja a riportban magabiztosan.
Mit lehet csak csupán a JOG-tól elvárni egyáltalán? Mindenki a Kúria állásfoglalására vár. Várt... És megkapta, amit várt?
Már azt sem tudjuk megfogalmazni, mi a "Hagyományos Kölcsönszerződés".

Allora Gondola # 2013.03.25. 15:29

Helyesbítek de rögvest!

(Szarva közt a tőgyét...Elnézést a bakiért.)

Allora Gondola # 2013.03.25. 15:19

http://www.jogiforum.hu/forum/20/28906#…

Több, mint 3 és fél hónapja készült a fenti egyeztetés.
Mindenki jelen van aki számít. Kúria, Bankszövetség, Közgazdászok, Jogászok, R. Péter, K. Árpád, csupa kiváló szakember.
Mi történt azóta, három és fél hónap alatt?

glória88 # 2013.03.25. 14:48

ius : Szánalmas ahogy itt élvezkedsz !

JOGÁLLAMBAN ÉLÜNK

ius latratus # 2013.03.25. 14:12

Ycalt egyébként meg kell menteni...
Nem tudjátok honnan az idézet, úgyhogy mindegy. Ezt csak azért írom, mert 3-4-5-6 évvel ezelőtt még én is vakon mentem neki mindennek, s hiába magyarázták nekem, hogy mit nem látok jól, mindazokat, akik csak értetni akarták velem a helyzetet (most maradjunk a devizahiteleknél), nos, azokra hazaárulókként tekintettem. Pedig csak annyit akartak mondani, hogy miért NEM, vagy ÍGY MIÉRT NEM érdemes valamibe belevágnom.
Ti -ezt is értem- kiemelitek a sikeres (nézőpontotokból az) ügyeket. Szabolcs megyében -fogóddzatok meg!- egy ilyen sincs...
S mennyi, mennyi bukott ügy. Én értem a Léhmann és Társai(bocsánat, ha nem helyesen írtam a nevét)-klub érveit, csak éppen a "takarodj a hazánkból"-hozzáállásból még nem lesz alapos kereset, később meg per.
Szóval: nyugalmat, több tiszteletet azok iránt, akik éppen ezt próbálják láttatni. Nekem -s ezt beismerem- magas a saját szerződésem is, pedig láttam már vagy ezret, elhihetitek. De a sajátomat csak ügyvédre bíznám, -ha lenne értelme. Keressetek egyet a környéketeken, fél órát megér, s biztosan eligazít benneteket is.
Be is fejezem, továbbra is maradok a kiállhatatlan gyökér,mert ezt élvezem.

Mr.Chapel # 2013.03.25. 13:30

Ycal

ius :

Most Chapel-lel kell egyetértenem

Ycal

Kimondva kimondatlanul, de MI a kezdetektől fogva egyetértünk, ergó értelmezhetetlen számomra a „most”:):):)

"Az, amiben igazán hiszel, mindig megtörténik; és épp a benne való hit az, ami valóra váltja." (Frank Lloyd Wright)

Allora Gondola # 2013.03.25. 13:27

Péter_
„Mit mond majd a Bank:
"Senki nem kényszerítette az Ügyfélt, hogy aláírja. Minek Írta alá?!"
Megjegyzés vége.”

Miért? Hát nem így áll a mérkőzés?
A játékban az nyer, aki megállapítja a szabályokat.
Ki állapítja meg ma a játékszabályokat?

Ycal # 2013.03.25. 13:19

Tician:

Viszont ha semmilyen joghatás nem érhető el, akkor milyen alapon kellene kamatot is fizetnem?

Nem a szerződés alapján fizetsz, hanem az alapján, hogy a bank bizonyítani fogja, hogy HUF-t folyósított neked....ezt akarja visszontlátni :-)

Mivel te elvileg a folyósítás óta késedelemben vagy a visszafizetéssel, ezért járna a kamat.
Ezt szabályozza a Ptk. 301.

Azzal amit pedig te teljesítettél a bank felé, a bank van késedelemben....így neked is járna kamat.

De nem biztos, hogy a bankot meg fogja illetni a kamat, azt majd a bíróság eldönti.....de ezt majd esetleg a jogász urak tudnák pontosan elmagyarázni, hogy miért , ha vennék a fáradtságot :-)

Mr.Chapel # 2013.03.25. 13:17

Tician
Mr Chapel
Ez azt jelenti, hogy csak a kölcsön tőkét kell visszafizetni, vagy a PTK szerinti kamatát is a tőkének?
A Pitee ítéletben a másodfokú bíróság 'útmutatása' az eredeti állapotra a Ptk. szerinti kamattal való visszafizetés volt.
Viszont ha semmilyen joghatás nem érhető el, akkor milyen alapon kellene kamatot is fizetnem?

Azért Tician, mert a jogalkotó elsődleges célja, hogy senki ne gazdagodjon jogalap nélkül illetve ne érje hátrány egyik érintett felet sem

Más kérdés persze, de ez már ETIKAI és nem jogi, hogy

A vétő fél miért is ne kéne, hogy viselje adott esetben anyagi értelemben is egy jogszabályba ütköző cselekménye következményeit ( sántít hasonlat, de ha Te lottózol és nem nyersz, visszamész és kéred vissza a pénzed, mert megrögzött szerencsejátékos vagy ugyan, de FORTUNA nagy ívben kerül) Kockáztattá
  • nem jött be-- vesztesz!!!

Pénzügyi oldalról nézve pedig

A pénz reál érték számításánál az INFLÁCIÓ az ami a pénzromlás értékét valósan tükrözi nem az MNB alapkamata

De hát a Ptk 301 § így rendelkezik és kész!!:)

Tician # 2013.03.25. 12:55

Mr Chapel

Ez azt jelenti, hogy csak a kölcsön tőkét kell visszafizetni, vagy a PTK szerinti kamatát is a tőkének?

A Pitee ítéletben a másodfokú bíróság 'útmutatása' az eredeti állapotra a Ptk. szerinti kamattal való visszafizetés volt.

Allora Gondola # 2013.03.25. 12:52

Mr.Chapel#e-mail 2013.03.25. 12:49

Akkor az adós, amennyiben a szerződés érvénytelenítésére alapozza a keresetét..
Nincs könnyű helyzetben az adós.
Mire építi fel az érvénytelenség megállapítását?
Miként bizonyítja?

ius latratus # 2013.03.25. 12:44

Népgazdaság...

glória88 # 2013.03.25. 12:11

Péter! Senki nem kényszerítette a bankot,hogy tévedjen.
Banki jogászok hibás szerződésekkel a jóhiszemű ügyfeleket megtévesztették.
Népgazdasági kárt okoztak .

Ki a felelős?

JOGÁLLAMBAN ÉLÜNK!!

Mr.Chapel # 2013.03.25. 11:49

Péter_

Mit mond majd a Bank:

Megjegyzés vége.

Akkor az adós, amennyiben a szerződés érvénytelenítésére alapozza a keresetét..

1/2010. (VI. 28.) PK vélemény
az érvénytelenség jogkövetkezményeiről

2. Az érvénytelenség általános jogkövetkezménye az, hogy az ilyen ügyletre nem lehet jogot alapítani, vagyis a felek által célzott joghatások nem érhetők el. Ez az a jogkövetkezmény, amelyet semmisség esetén a bíróságnak hivatalból kell alkalmaznia, illetve amelyre - ha törvény kivételt nem tesz - bárki határidő nélkül hivatkozhat

Indokló rész

2) A szerződés érvénytelensége azt jelenti, hogy az ilyen ügyletnek nincs kötelemkeletkeztető hatálya, az ilyen szerződés joghatás kiváltására alkalmatlan. A Ptk. 198. § (1) bekezdés terminológiáját használva: az érvénytelen szerződés nem hoz létre kötelezettséget a szolgáltatás teljesítésére, illetve jogosultságot a szolgáltatás követelésére. Az érvénytelenség általános jogkövetkezménye tehát az, hogy az ilyen szerződéshez nem fűződhetneka felek által célzott joghatások.

Péter_ # 2013.03.25. 11:22

Visszatérve az árfolyamgátra.

Közjegyző előtt stb....

Mi lesz ha a kedves ügyfél bíróságra szeretne menni?

Mit mond majd a Bank:

Megjegyzés vége.

Ycal # 2013.03.25. 10:07

ius :

Most Chapel-lel kell egyetértenem....te gondoltál többet a dolog mögé...

Kár, hogy már te is átvetted KBS és Sherlock stílusát, amiből süt a maró gúny....

Ha az erre fordított erőfeszítének , csak kis százalékát a tényleges segíteni akarásra öszpontosítanátok, akkor nem itt tartanánk....

Jelzem én is csak 3-as voltam nyelvtanból...lehet, hogy ezért nem lett belőlem pl: bölcsész, vagy tanár....bár utóbbihoz csak fél év hiányzott :-)

Mr.Chapel # 2013.03.24. 17:28

ius latratus

Gimiben nyelvtanon már nem helyesen írni tanul az ember, hanem egyébb(sic!) dolgokat...

Csak a Te kedvedért értelmezzük...

..nyelvtanból csak 3-as voltam a gimiben...

Ez a mondat rész azt jelenti, hogy ilyen osztályzatot kaptam és nem azt, hogy akkor tanultam...

ius latratus

Állapodjunk meg a következőben
(CSAKHOGY EBBŐL NE LEGYEN VITA.:)

• Nekem akadnak helyesírásbeli hiányosságaim..:)
  • Neked pedig szövegértési, szöveg értelmezési gondjaid vannak...:)

ius latratus # 2013.03.24. 17:00

Gimiben?
Mindenható, segíts!
Gimiben nyelvtanon már nem helyesen írni tanul az ember, hanem egyébb(sic!) dolgokat...
:)

Mr.Chapel # 2013.03.24. 16:47

Franciska69

semmiség helyesen semmisSég. Az ügyvédúr erre próbál rávezetni.

OK! Tehát helyesírási hibát vétettem :(
( nyelvtanból csak 3-as voltam a gimiben, nem volt erősségem és ezt FÉRFIASAN be is ismerem)