Közvetitői eljárás


Traffic # 2019.11.07. 16:37

T. madzsi!

Én elmennék személyesen információért az ügyészségre, nem várnék semmire, senkire.

madzsi # 2019.11.04. 17:38

A rendőrségi kihallgatáson vették jegyzőkönyvbe, hogy mindketten közös megegyezést szeretnénk. Ezt a jegyzőkönyvet küldték az ügyészségre.

alfateam # 2019.11.04. 16:38

Kérd meg az ügyvédedet mutassa meg a levelet amiben a közvetítést kérte.

madzsi # 2019.11.04. 15:44

Tisztelt Tagok!

Tavaly (2018.11.04-én) sajnálatos módon elütöttem egy gyalogost. A rendőrség 2019.júniusában lezárta az eljárást, mivel 8 napon túl gyógyuló sérülést okoztam, ezért a Kecskeméti Ügyészséghez került az ügy. Sajnos maradandó sérülése maradt a vétlen félnek, így az eljárás lezárásáig bevonták a jogosítványom. Mivel mindketten nyilatkoztunk arról, hogy közös megegyezéssel szeretnénk az ügyet lezárni, ezért a rendőrség így küldte el az ügyészségnek az anyagot.

Kérdésem az volna, hogy mikor várható, hogy az elinduljon a közvetítői eljárás? Ma történt pontosan 1 éve az baleset. Az ügyvédemet folyamatosan kérdezem, hogy mikor várható, hogy az ügyészség tájékoztat valami fejleményről, ő pedig augusztus óta azt mondja, hogy jövőhéten már kapnom kell levelet. 3 hónapja várok, de nem történik semmi.

Teljesen tanácstalan vagyok...

Előre is köszönöm a segítséget!

aprilismajus # 2019.07.02. 12:50

Tisztelt Iusetrash, az ügyészség a közvetítő eljárás után megszüntette az eljárást tevékeny megbánás miatt, a 2000. évi CXXVIII. törvény a közúti közlekedési előéleti pontrendszerről kimondja - 3. § (1) bekezdés -, hogy olyan szabályszegésre állapítható meg pont, amely miatt a járművezetőt a bíróság elmarasztalta, esetünkben itt erről nincs szó, tehát Ön nem kap büntetőpontot.

iusetrash # 2019.07.02. 08:34

Sziasztok,

anno volt egy balesetem ahol Én voltam a hibés, ez közvetítői eljárás során rendeződött hálistennek.

A kérdésem az volna, hogy közvetítői eljárás során rendeződött baleset esetében is kapok büntetőpontot?

Köszönöm.

szakvizsga2015 # 2019.05.31. 08:42

Cserbenhagyás vétségénél van lehetőség tevékeny megbánás keretében közvetítői eljárásra utalásra?

Vadsuhanc # 2019.03.06. 18:01

az autos azonnal elismerte a hibajat

Pontosan milyen hibáját ismerte al a gépkocsivezető?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.06. 17:52

Ez így van. Az ügyészség engedélye szükséges. De ki tudná megmondani, hogy hozzájárulnak-e? (Egyébként szoktak, nekik is kevesebb munkájuk van ezzel.)

De ha van ügyvéded, akkor nem ildomos dolog a háta mögött kérdezősködni.

Zsoff # 2019.03.06. 17:11

Az ügyved azt mondta,nem biztos,hogy "engedik" a kozvetitoi eljarast,elotte es utana is engedelyezni kell ezt az ügyészségnek.Hogyan is van ez most? Mitől függ a "siker"?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.06. 16:08

Ha a közvetítői eljárásban megállapodnak a felek, akkor a büntetőeljárást megszüntetik. Így aztán nem nagyon értem, hogy tulajdonképpen mit is akarsz kérdezni.

Zsoff # 2019.03.06. 16:04

Közúti baleset ügyében írok. Az autós rossz látási viszonyok mellett éjjel elütött egy gyalogost a zebran,8 napon túli serules lett,de ugy tunik,nincs maradandó serules. (Repedesek,egy csontja torott.)A kozl.lampa sargan villogott,az autos nem ment gyorsan,25-30 km/oraval.Ha az autos azonnal elismerte a hibajat,es mind o,mind a sertett szeretné a kozvetitoi eljarast,van ra remény? Vagy a zebra miatt nagyon szigorkodnak?

ObudaFan # 2017.03.05. 11:01

A kártérítés tekintetében figyelembe kell venni. De ha van további kár, az érvényesíthető a biztosítóval szemben.

Goldi17 # 2017.03.05. 10:00

Tisztelt Cím!
Édesanyám autóbalesete után 1 évvel a közvetítői eljárás során a balesetet okozó személlyel megegyeztünk 500.000 Ft jóvátélelben. A kérdésem az, hogy a biztosítónak kötelesek vagyunk-e megküldeni az erről szóló határozatot, u.i. ezt kérik és egyben közlik, hogy a jóvátételt a kárrendezés során, mint megtérült kárt veszik figyelembe.?
A jóvátétel összegén felül még szeretnénk kártérítést kapni a biztosítótól, mert a fenti összeg nem fedezi édesanyám további életkörülményeinek fenntartását. A biztosító értelmezése szerint pedig ez az összeg beleszámít a tőlük kért 423.000 Ft-ba.
Köszönöm válaszukat!

Bulgaria # 2013.07.15. 12:12

Tisztelt Ügyvédek!
Sajnos nem vagyok biztos,hogy itt a kérdésem helye,de remélem,ha nem akkor átíranítanak majd engem.
Bulgáriából írok Önneknek,a férjem magyar állampolgár és jelenleg börtönben van egy csalás miatt.Börtönben lesz októberig.Viszont a börtön tartozkódása idején,kiderült,hogy egy akkori barátja keresi-indított nyomozást ,mert tartozik neki 660 000 forinttal.A férjem 7 évvel ezelőtt külcsönkérte tőle ezt a pénzt ,de nem adta vissza.Jelenleg az illető egy közvetitői eljárás során kért 1 350 000 forintot a férjemtől,ezzel az indokkal,hogy nem tudta visszafizetni a hiteleit,így az illető hiteleik kamatostul növeltek 700 000 forintra.
A férjem aláírta ezt az egyezést.
A férjem jelenleg nem dolgozik,nincsen jövedelme Magyarországon,ingatlana sem.
Az illető,viszont állítja,ha a férjem nem fizeti vissza a tartozását kérheti a férjem további letartóztatását illetve az elöző itélet hosszabítását vagyis is új pert indítana ellenne.Kérdesem,ez így lehetséges, az összeg csak eredeti tartozás visszafizetése esetén,hogy a férjem újból kérüljön börtönben?Vagy mi következne,ha a pontos határidő leteltéig nincs angyagi lehetőségünk visszafizetni a teljes összeget.Milyen következményekkel járna.Tehát már volt a közvetítői eljárás,és a férjem már aláírta.Ilyen esetben lehet-e valamit tenni.Én bolgár állampolgár vagyok és a férjem a kiszabadulása után nem marad Magyarországon,hanem hazajön Bulgáriába.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Tisztelettel:Bulgária

ObudaFan # 2012.11.28. 13:43

Ez a te döntésed. Ha a bűncselekmény megvalósult, az azzal okozott kárt veled meg fogják fizettetni és pluszban kaphatsz valamilyen büntetést. Ha közvetítői eljárás lesz, és ott megegyeztek, akkor a büntetést el lehet kerülni. Viszont közvetítői eljárásra csak akkor van lehetőség, ha nyomozati szakban beismerő vallomást teszel.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.28. 10:32

Milyen bűncselekménnyel gyanúsítanának?

ildiko8803 # 2012.11.28. 10:19

Szeretnék érdeklődni, hogy mit tehetek egy igen különleges esetben. A kutyám néhány hónappal ezelőtt tudtomon kívül kiugrott a kerítésen(megjegyzem nem tudtam hogy erre képes, minden biztonsági intézkedést megtettem) és pont egy kerékpáros elé ugrott aki 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szerzett és most kártérítést követel tőlem. Én nem tartózkodtam otthon, most jöttem haza külföldről és a rendőrségen értesültem a közvetítői eljárásról. Viszont nem érzem magam közvetlen módon bűnösnek, és nem szeretnék beleegyezni egy esetleges kártérítésbe anélkül, hogy tudnám, egyáltalán a bíróság jogosnak ítéli-e meg az ő követelését. Az illető elég nyilvánvaló módon egy minél nagyobb összeg behajtására törekszik, de én munkanélküli egyetemista vagyok, amire ha jól tudom hivatkozhatok az eljárás során is. Nem szeretnék büntetett előéletűvé válni a jövőbeli jogi pályám miatt...de nem vagyok hajlandó lépni addig, míg be nem bizonyítják hogy jogos a vád ellenem.

nap50 # 2011.12.21. 21:13

Sajnos tudom, hogy ezt nem téritik, ezért örültem volna ha közvetitőiben a vétkes ezt kifizeti. A biztositó meg ami valamennyire forintositható azt.
Létezhet olyan, hogy birósági itélet előtt látva a rendőrségi jegyzőkönyvet, amiben a másik fél el is ismeri, hogy ő a hunyó hajlandó megegyezni a biztósitó velem, és kifizeti a követelésemet?

balesetijogasz # 2011.12.19. 16:36

A biztosító nem téríti meg az árfolyamkülönbözetből eredő veszteséget. Ezt a bírói gyakorlat sem ismeri el kárként.

A közvetítői eljárás során, már ha lesz, lehet erre hivatkozni. De ott igazából bármire hivatkozhatsz.

A személyi sérülés kapcsán nem csak a 2 hónapra járó keresetveszteséget lehet igényelni, vannak más jogcímek is.

nap50 # 2011.12.15. 20:38

Csakhogy a fiatal lizingelt kocsiból több mint 1 misivel tudtam kiszállni. (mármint a KFT), Mivel egy sima törés volt 2 hónap táppénzzel a kiesett bér nem számottevő.

balesetijogasz # 2011.12.15. 17:29

A közvetítői eljárás nem a kft. és az okozó között zajlik, hanem a személyi sérülést szenvedett magánszemély (sértett) és a szintén természetes személy károkozó között. Így ez a kéréds nem merülhet fel.

Ha a gépkocsi, ami megsérült a Kft-jé volt, akkor a biztosító által fizetendő kártérítés a kft-t fogja megilletni.

nap50 # 2011.12.12. 21:02

Ha ezt a jóvátételt a KFT-mnek fizeti akkor számlát kell erről kiállitani( netán áfa is fennáll)

balesetijogasz # 2011.12.12. 13:05

Igen a biztosítótól lehet követelni a kártérítést, a közvetítői eljárás során a károkozó ún. jóvátételt fizet, ami nem ugyanaz, mint a kártérítés.

Ha a közvetítői eljárás feltételei nem állnak fenn, akkor a bíróság nem engedélyezheti a mediációt.

Ez nem jelenti azt, hogy az okozó nem adhat jóvátételt a sértettnek. Ha ad, azt enyhítő körülményként figyelembe veszi a bíróság. De ez önkéntes, erre nem kötelezhető a károkozó.

A károkozónak kell mérlegelnie, hogy a jogsija mennyit ér neki.

nap50 # 2011.12.09. 15:55

Ügyvédje szerint gyakorlatilag nem hivatkozott a biró semmire. Totál egyértelmű az ügy, belémjött nekem csont törésem lett. Elismerte, kérte a közvetitést, én hozzájárultam. erre a balga biró beszól, közben azt hallani, hogy zsufoltak a biróságok.Ha jól gondolom pont erre találták ki a közvetitést. A jogsija miatt hajlandó lett volna olyan kárt megfizetni amit különben a biztositó nem fizet meg.
(fiatal lizingelt kocsi totálkára miatt)
Erre ezt az összeget el fogom bukni.
Utolsó mondatodat nem tudom értelmezni. Eddig azt mondta mindenki, hogy a vétkes nem köteles fizetni, csak a biztositó!