Casco - Elkésett követelés?


conat # 2004.09.24. 12:16

Üdv mindenkinek!
A következő a helyzet alakult ki egy biztosítótársasággal kapcsolatban:
2001.09 vettem egy '93-as autót, hitelre.
A kereskedő tanácsára választottam a hitelintézetet, ez választotta a biztosító társaságot, ahol Casco-t és kötlező biztosítást is kötött.
Casco kötvényen az áll, hogy önrész 10% de minimum 20.000 ft. Autó adatain kívül, semmi más.
2001.10 sajnos koccanásos balesetet okoztam, töréskár keletkezett. Autót elvittem egy márkaszervízbe, ahol rendesen helyreállították, számla végösszegével nem nagyon törődve (azt is cserélték amit nem nagyon kellett volna) ami kb. 260e ft volt.
Kárigényt benyújtottuk a biztosítónak, (hitelintézet közreműködésével) a biztosító fizetett is, úgy hogy önrész+avulás cirka 35e ft volt. Úgyhogy aban a hiszemben voltam, hogy egy számomra előnyös szerződés birtokában vagyok.
2003.11 felmondtam a kötelező biztosításomat és egy másik biztosítást kötöttem kb. féláron egy másik biztosítónál.
2004.07 biztosító küld egy levelet és egy csekket, hogy sajnálatos tévedés folytán nem vették figyelembe, hogy az én autóm 5 évnél idősebb, és túlfizettek, így arra kérnek 15 napon belül fizessek be 106e ft-ot.
15 napon belül azt a választ küldtem, hogy kérném megindokolni az összeget (tételesen) mivel, ha akkor tévedtek, most is tévedhetnek. Továbbá nehezményeztem a levél hangnemét ill. azt, hogy nem tűntettek fel egy ügyintézőt, akivel felvehetném a kapcsolatot.
2004.09 Választ kapok levelemre, amelyben sajnálják hogy irritált az előző levelük, flülvizsgálták az igényüket és kiderült, hogy tulajdonképpen 137e ft a túlfizetés, ezért mellékelnek egy csekket erre az összegre, és jelzik, hogy ha nem fizetem be 15 napon belül beperelnek és nagy baj lesz.
Kérdéseim:

  1. Élhet ilyen követeléssel a biztosítótársaság ennyi idő után? A hivatkozott feltételről nem tudtam. Ezt még fel lehetett volna tűntetni a kötvényen.
  2. El tudom fogadni, azt hogy létezik egy ilyen feltétel és ha nem is tudok róla szó nélkül kifizetem a magasabb önrészt ha akkor szólnak amikor ennek ideje van (pl. a kárigény benyújtása időpontjában, esetleg + 1-3 hónap/évforduló stb.). Ez estben azonban úgy tekintem, hogy nem voltam megfelelően tájékoztatva, ezért azonnal felmondom a Casco szerződésemet és keresek egy korrekt(ebb) társaságot, így a biztosító viszont elesik kb. 30 havi biztosítási díjtól. Jelen pillanatban ezt nem tehetem már meg. Úgy gondolom, hogy azzal hogy ilyen későn jelezték követelésüket csökkentették mozgásteremet és ezért engem hátrány ért.

Követelhetem-e 30 havi biztosítási díj visszafizetését a biztosító által? (pl. csökentve a biztosító társaság követelésével.)

Elnézést kérek a pongyola stílusért, de csak így bírtam feltárni a tényállást...
Minden segítséget előre megköszönök.