Banktitok megsértése


Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.05. 14:23

Kiadhatják?! Képviselsz egy céget, és az nem ismeri az adataidat? Esetleg a képviseletről sem tud?

trocok # 2012.05.05. 14:16

Kedves Fórumozók!

Szeretném a véleményüket kérni az alábbi ügyben: Bankomnál emailben panaszt tettem magam és egy általam képviselt cég nevében. Panaszomban konkrét tranzakciókat (összegekkel, dátumokkal) neveztem meg. A bank úgy válaszolt, hogy a választ elküldték a cégnek is, úgy hogy bemásolták az én levelem teljes szövegét, benne a saját bizalmas adataimmal.
Kérdésem, hogy ezzel elkövettek-e banktitoksértést? Más szóval, csak azért, mert egy levélben teszek panaszt a magam és a cég nevében, kiadhatják-e a adataimat a cégnek is?
Köszönöm a segítségüket.

kalmi # 2012.04.29. 11:45

nem ;) hanem annak a cégnek az ügyvezetője, akinek kiteregették a banktitkait.

véső (törölt felhasználó) # 2012.04.28. 15:24

kalmi

neked mi-dolgod ezzel, Te vagy a bank jogásza ???

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.28. 15:12

Pusztán részletek koncentrálására szeretnék hangsúlyt fektetni.

Az jó...

kalmi # 2012.04.28. 10:54

Az ügy egy kicsit bonyolult több tényezős, ezért nem nagyon szeretném teljes mértékben kifejteni. Pusztán részletek koncentrálására szeretnék hangsúlyt fektetni.

Az ügy folyamatban van és egy két gondolatom van az üggyel kapcsolatban amit szeretnék érvényesíteni.

A fórumon pedig azért osztom meg gondolataimat, hogy hátha előkerül olyan ötlet gondolat, amit fel tudunk használni (több szem többet lát elven).

Konkrétabban arról volt szó, hogy egy képzés szolgáltatást szerettünk volna megvalósítani ügyfelünknek. Az ügyfelünk nem magyar állampolgár, hanem harmadik országbeli.
A képzés megkezdése előtt bejött hozzánk és a teljes anyagát elkérte, amit a hatóság számára volt összeállítva (bevándorlás miatt), mondván vinnie kell a hatóság felé (nagyon furcsa kérés volt, de jóhiszeműen teljesítettük), azzal hogy hozza is vissza, mivel minden anyaga ebben volt kiegészítve céges belső papírokkal is, ami a hatóság fele kellett.

Az ügyfelünket utána nem láttuk többet, kiderült, hogy egy konkurenciánkhoz vitte el a teljes anyagot. Így egy harmadik fél is megismerhette belső anyagainkat (banktitkainkat).
Ebből később per lett és ezeket a "banktitkokat" is csatolták, mint bizonyíték. Ami olyan anyag is volt, aminek az ügyfélnek nem volt köze hozzá. Számláink közötti átvezetés.

Ezért szeretnénk ezt érvényesíteni valamilyen formában, kérdés, hogy hogyan célszerű... Mennyire állhatja meg a helyét. Továbbá a saját számláink közti átvezetést bizonyítéknak csatolva mennyire lehet támadni?

ObudaFan # 2012.04.21. 12:46

Ja, akkor természetesen semmilyen következménye nem lesz a dolognak.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.21. 12:43

Szerintem az a harmadik személy a peres fél ügyvédje.

ObudaFan # 2012.04.21. 12:43

A harmadik féllel való megosztás viszont lehet jogellenes, és így akár kártérítés is követelhető, sőt, büntetőjogi következményei is lehetnek ennek. De egy kicsit valóban konkrétabb tényállás lenne szükséges.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.21. 11:57

OFF
Mindig, mindet ilyen titokzatosan adsz elő? Nem lehetne egyenesen, egyszerűen?
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.21. 11:57

Bíróság előtt nincs banktitok, tehát bíróság elé tárással nem lehet banktitkot sérteni.

kalmi # 2012.04.21. 11:28

Kedves Fórumozók!

Ha valaki banktitkot sért (magán ember és cég eseténél, mi vagyunk a cég), akkor ennek mik a következményei, ez büntetőjogilag fogható-e, vagy polgári tv vonatkozása van csak?

Abban valósította meg a magán személy,hogy:

  • Nem egyeztünk bele, hogy a cégünk bizalmas (banki megbízásainkat) elvigye az ügyfél, ezt ellenünk felhasználja egy perben, illetve ezen bizonylatokat, tranzakciós papírokat egy harmadik féllel is megossza.

Ez kinek a hatásköre (pl: PSZÁF), vagy mit kell lehet tenni az ügyben?

Üdv.

KALMI