Elővételi jog?


piszine # 2004.11.04. 12:32

Sürgős segítségre lenne szüksége a barátnőmnek. A helyzet a következő: a barátnőm 50%-ban tulajdonos egy kisközösségi nonprofit rádióban, mely egy kulturális egyesület részeként működik. Egy másik személlyel 50-50%-os a tulajdoni hányaduk. A társtulaj most bejelentette, hogy elad a részéből 10%-ot, de nem mondja meg, kinek, mennyiért.
A kérdés most az, hogy ha az egyik fél a saját részéből eladni szándékozik, a másiknak van-e elővételi joga? És van-e árlimit, azaz hogy a kb. fél évvel ezelőtti befektetéséhez képest - tekintve hogy nonprofit rádióról van szó - mennyit kérhet a 10%-ért? (ugyanis ismerve a tulajdonostársat, biztos nem 50ezerért akarja eladni a 10%-át, hanem kb. 1 millió Ft esetén képzelhető el, hogy tényleg elad a részesedéséből, ez viszont az akkkori befektetéshez képest irreális ár 10%-ért)
További felmerült kérdés az, hogy a másik tulajdonostárs befektetése esetén (műszaki fejlesztést emlegetett) kell-e a másiknak bármit befizetnie, hogy a részesedésének aránya megmaradjon, hiszen ha most eladja a 10%-át, és annak egy részét visszarakja berendezések formájában, később talán megpróbálja ennek a tőkébe való beszámítását elérni, s akár döntési helyzetben ezt érvényre kívánja juttatni.
A múlt héten egyébként már volt valami előszele a dolognak, mivel a tulajdonostárs mondta a barátnőmnek, hogy XY szívesen megvenné a részét a rádióból (a barátnőmét), de a barátnőm azt mondta, hogy az övé nem eladó. De ha ezzel a kis eladásos-befektetéses trükkel elértéktelenítik a barátnőm részét és munkáját, az elég nagy baj lenne.

Vélemények, tapasztalatok érdekelnek, ha konkrét jogszabállyal is tudna valaki segíteni, az még jobb lenne.