A szerződést, a levelezéseteket, a megbízott által elvégzett munkát és ezt a megszüntető megállapodást mind-mind ismerni kellene a válaszhoz. Mert megbízási szerződést megszüntethet bármikor a megbízó, de akkor főszabály szerint el kell számolni a megbízott addigi költségeivel és az elvégzett munkája értékével. Ugyanakkor ha szerződést szegett a megbízott, akkor megint más szabályok vonatkozhatnak erre a dologra, már persze, ha a késedelem után időben felhívtad a teljesítésre és arra sem teljesített. Aztán tudni kellene, hogy pontosan mi van a megszüntető megállapodásban, egyértelműen lemondott-e minden igényéről a megbízott, és hogy annak a megállapodásnak az aláírója a céget képviselhette-e egyáltalán.
Megszűnt szerződés, elszámolás
- 1
- 2
Történetem nagyon érdekes egy laikusnak, de azt hiszem egy jogász is talál benne kihívást. Nagyon szerettem volna egy bizonyos fajta kutyát venni. Van egy lengyelországi szakember, akinek nagyon megbízható a tenyészete. Az interneten kerestem és megbíztam egy kutyák kereskedelmével foglalkozó magyar céget, hogy intézzék el nekem a kiskutya megvételét, azokat az immunizáló oltások beadatását, amiket néhány hetes korban kell beadni, és persze biztonságosan szállítsák le a címemre. A megbízási díjat úgy állapítottuk meg, hogy nem részleteztük az egyes részfolyamatok árát, hanem egy fix díjban állapodtunk meg. Tehát én a tenyésztő honlapján kiválasztottam a konkrét kiskutyát, és a cég azt mondta, hogy erre a kölyökre megalkuszik, megveszi, megcsinálja a papírmunkát, beadatja a szerződésbe felsorolt oltásokat, Magyarországra szállítja. Még egyszer mondom, hogy nem volt a feladatok mellé írva az ellenérték, hanem a megbízási díj (all inclusive) volt 300 ezer forint. A cég megbízhatónak tűnt, de ahogy eredmény nélkül teltek a napok, hetek, elkezdtem őket sürgetni, hogy a kutyust szeretném már magamnál tudni. Augusztus közepén megelégeltem a tökölődésüket és megbíztam egy másik céget, aki két nap múlva kiment, fizetett a kölyökért és elhozta nekem. Erről a lépésemről tájékoztattam a késlekedő céget előre. Nos a vége nem happy end, mert az történt, hogy a késlekedő cégnek a szerződés aláírásakor adtam 50 ezer forint foglalót, amiért el is mentem visszakérni. A késlekedő cégnél az egyik alkalmazott meghallgatta a történetem és visszafizette nekem a foglalót. Írtunk is egy hivatalos papírt erről, hogy a szerződést közös akarattal megszüntnek tekintjük, egymással szemben követelésünk nincs, de az egyetlen dolgot, amit megcsinált a cég (azaz 3 db oltás beadatása,)azt később elszámoljuk egymással. Visszakaptam a foglalót, eljöttem. A cég tulajdonosa tajtékzott a dühtől, hogy hogyan volt ekkora "hülye" az alkalmazottja, hogy visszaadja a foglalót. Kaptam is egy levelet és egy számlát kb. 190 ezer forintnak megfelelő zlotyiről, hogy ennyibe került a három oltás beadása. Állítólag egy ottani lengyel emberük intézte az oltások beadását. Interneten nagyon könnyen ellenőrizhető, hogy ezek az oltások Lengyelországban maximum 15 ezer forintba kerülnek, ha magad intézed. Most perrel fenyeget a késlekedő cég. Egyértelmű hogy le akar húzni egy ilyen számlával, ami valószínű valami haveri cég által kiállított papír... Szóval ilyenkor mit tegyek?
Az ő kezében van okirati bizonyíték (számla). Ezzel tudja bizonyítani a 190 ezer forintos költségét? Hogyan lehet védekezni a nyilvánvaló lehúzás ellen?
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02