bánatpénz vs. foglaló

Zöldövezeti11 # 2013.06.25. 13:06

Nos folytatva a témát, voltam az egyik t.. pont üzletben, ahol egy szimpatikus fiatalemberrel elbeszélgettem, majd kitöltött egy un. 'IGÉNBEJELNTÉS egyéni előfizető részére ' megnevezésű 2 oldalas nyomtatványt. Ezen vannak a szolgáltató adatai és a személyes adatok (azaz az enyém ), majd a leendő szolgáltatásra, a számlázásra stb. vonatkozó adatok.

Ez eddig ok. is lenne.

Aztán nyilatkozatok (amiket állítólag én tettem ). Na ez kb. egy oldalon, de nem ám pontokba szedve 1 -től 29-ig ( csak 15 van ) hanem kb. 40 sorban csak pöttyökkel jelőlve. Miért nem lehet ezt számozni?
Pl. a majd utolsó előtti így szól :

. Tudomásul veszem, hogy a Szolgáltató ajánlata az általam átvett szerződéses feltételekre vonatkozik, amelyek az Egyedi előfizetői szerződést képezik

majd még kettő ilyen pöttyös nyilatkozat.
Nos én pl. semmiféle szerződéses feltételekről szóló irományt át nem vettem (nemhogy megértettem volna ). Még egy jellemző : elhadarta a fiatalember a csatornákat, gondoltam mellékeli is , de nem. Úgy mentem vissza hozzá, hogy ne mán, 16 percig beszélgettük, de listát nem kaptam. Mondja fenn van a neten. Mondom azért szerződnék a T vel, hogy legyen netem. Végül csak adott. 1 -től 30 csatornáig.
Nem kéne a fogyasztó védelem figyelmét felhívni az ilyen esetekre ?
Persze meg lehet közelíteni úgy is a dolgot , hogy nem kötelező a disznótor.
Ja a ezen a héten jön majd valamikor a szerelő, hogy időt nyerjek mondom majd, most nem alkalmas, mert szabin vagyunk !
Most már csak az kell, hogy itt valaki azt mondja fogadjak ügyvédet !

Zöldövezeti11 # 2013.06.25. 12:33

Nos én a bánatpénznek a következőt értem.
Pl. egy szolgáltatásnál, legyen az lakás bérbeadás.
megegyezünk egy határozatlan idejű bérleteben, lakbér kaució stb. Ha az illető mondjuk 3 hónap múlva meggondolja magát és elmegy nem jár vissza a kaució egyrésze, ha 3 hónapnál tovább marad, akkor minden a megállapodás szerint. De lehet ezt hűségpénznek is nevezni. Elviekben lehetne akár egyéves határozott idejű bérletet is kötni, csak ismerve a magyar viszonyokat, kizárt, hogy egy bérlő mondjuk 4 hónap után még a fennmaradó 8 hónapot kifizetné.
Ja és ha már a témánál.
Most kötnék szerződést az egyik hazai szolgáltatóval internet, telefon és kábel tv.-re. A rusnyák nem 2 éves hűséget követelnek. Jó hogy nem egy életre szóló szerződést akarnak.
Persze nem biztos , hogy szerződök velük ! A jómadarak csak a második felszólításra írták rá az árat. Először kérdem és az árak ? Nem fele, erre én tartom a tollat a kezemben és nem írok semmit, majd a másodikra, hogy lenne már szíves az árat is ráírni csak ráírta. A T a hírős cég !

Kata30 # 2013.06.25. 12:16

Rendezvényszervezésre vonatkozó szolgáltatásról van szó.
Amennyiben valamely, a Megbízott által közvetített szolgáltató a szolgáltatását visszamondja, úgy az érintett szolgáltatónak adott foglaló értéke kétszeresen visszajár a Megrendelő részére. Ebben az esetben a Megbízott 3 (három) munkanapon belül, de az esküvő napját legalább 3 (három) munkanappal megelőzően köteles gondoskodni új szolgáltató közvetítéséről, ellenkező esetben az érintett szolgáltatónak már megfizetett összegek 20%-a bánatpénz címén megfizetendő a Megbízott által a Megrendelő részére.
A fent idézett bekezdéssel van gondom. Visszakapja a foglaló kétszeresét Megrendelő, plusz még, ha a Megbízott nem kerít másik szolgáltatót (nyilván fog, mert ez a dolga), de akkor még bánatpénz is fizetendő, úgyhogy a pár és a rendezvényszervező közötti szerződés érvényben marad, csak az adott szolgáltatás miatt fizetendő a bánatpénz.
Ez így szabályos, kétszer, két címszó fizetnek a teljesítés elmaradása miatt, nem?
Köszönöm!

ObudaFan # 2013.06.25. 11:51

Ki lehet kötni bánatpénzt és foglalót is úgy általában, a bánatpénz pedig nem a foglaló egy fajtája (a foglaló elvesztése, illetve kétszeres visszaadása még nem mentesít a szerződésszegés egyéb következményei alól, a bánatpénz adása igen).

Zöldövezeti11 # 2013.06.25. 11:43

Kata30 !

miféle szolgáltatás ez ?

Kata30 # 2013.06.25. 10:28

Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi témában.
Szolgáltatásra irányuló szerződésben ki van kötve foglaló, mely a Ptk. szerint, teljesítés meghiúsulása esetén kétszeresen visszajár a Megrendelőnek. Ez eddig rendben is van. Viszont a megrendelő bánatpénzt is szeretne kikötni a szerződésbe, még a foglalón felül, ráadásul a szolgáltatónak megfizetett összeg 20%-a, tehát végülis a foglaló 20%-a bánatpénz.
Ez működik? Ki lehet kötni foglalót és bánatpénzt is egyszerre? A bánatpénz végülis a foglaló speciális fajtája, nem?
A válaszokat előre is köszönöm! Fontos és SOS lenne!