bánatpénz vs. foglaló

groszfater@gmail.com # 2015.01.19. 09:31

Jó !
Akkor az ismerősöddel közösen olvassátok el a szerződést hátha kiderül, eladhatja-e a tanyás-gazda kétszer is ugyanazt a tanyát.

ilona63 # 2015.01.19. 09:09

Groszfater!

Most is az ismerősöm ügye, csak így egyszerűbb volt a történetet leírni!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.18. 13:42

Ezt neked kell jobban tudnod, te ismered a szerződést.

groszfater@gmail.com # 2015.01.18. 13:02

az előbb még az ismerősöd volt a vevő most már Te ,?

ilona63 # 2015.01.18. 12:49

Üdvözlet a Fórumozóknak.
Ingatlanüggyel kapcsolatos bánatpénzről lenne kérdésem.
Több éve részletekben fizetem az ingatlan vételárát, de most az eladó követeli az egészet úgy, hogy a törlesztőrészleteket nem veszi figyelembe. Időközben az ingatlant komfortosítottuk, felújítottuk, a területet folyamatosan karbantartjuk.
Kérdésem, hogy a törlesztőrészleten kívül mennyit kell fizetnie az eladónak ha felbontja a megállapodást.
Köszönöm. Egy kétségbeesett család

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.30. 14:08

Még az sem elég, hogy kár érte. A foglalónál nagyobb összegű kárt kell bizonyítania.

Zoltanuss # 2013.12.30. 08:10

Mondjuk arra én is kíváncsi lennék, hogy milyen kár érte az eladót ? Teszem fel már kettő éve árulja lakását és most jön egy balek aki fizet foglalót, sőt előleget is ? (meggondolatlanul ) nos milyen kár érhette ? ?

Zoltanuss # 2013.12.30. 08:03

balek13

Tanulság ! Előleget és foglalót nagyon kürültekintően kell adni, nem szabad az ingatlanokba beleszerelmesedni, mert szívás a vége.

Inkább vigye más !

Zoltanuss # 2013.12.30. 07:59

Választ kapni a kérdésemre jöttem.
írja egy panaszos. de itt nem csak választ adnak, hanem véleményeznek is bizonyos eseteket !

ObudaFan # 2013.12.23. 22:04

Az ügyvédjük szerint a foglalót megtartják , és az előlegből kártalanítják magukat. A részletezett "káruk" pedig fedezi a foglaló gyanánt adott pénz. Akkor mire fel tartják vissza az előleget?

Ha a foglaló fedezi a kárukat teljes mértékben, akkor természetesen nem tarthatják meg. De azt azért nézd el nekünk, hogy ez alapján az esetleírás alapján nem tudjuk megítélni, hogy fedezi-e, vagy sem.

A másik dolog , hogy mivel nem találtam kezest aki eljönne a hitelhez, se rokon, se testvér, akkor hogyan oldottam volna meg a teljesítést?

Ez viszont pont olyan kérdés, amit még akkor kell átgondolni, mielőtt szerződést kötsz. HA a szerződést megkötöd, azzal vállalod valaminek a teljesítését. HA ezután nem teljesítesz, azért meg felelős vagy.

gerbera317 # 2013.12.23. 19:40

A "másik dolgot", vagyis azt, hogy miért kellett elállnod a vételtől, hagyd ki ebből a történetből, mert azt sem a vevőjelölt, sem a bíróság nem köteles figyelembe venni, mentségül nem hivatkozhatsz rá.

A foglalót buktad, úgy látom, ezt magad is beláttad már. Most már csak kizárólag arra koncentrálj, hogy bebizonyítsd, káresemény hiányában nincs helye további kártalanításnak, és a foglaló visszajár. És fogadj hozzá ügyvédet, különben ezek meg fognak enni tízóraira.

balek13 # 2013.12.23. 17:01

Az ügyvédjük szerint a foglalót megtartják , és az előlegből kártalanítják magukat. A részletezett "káruk" pedig fedezi a foglaló gyanánt adott pénz. Akkor mire fel tartják vissza az előleget?
A másik dolog , hogy mivel nem találtam kezest aki eljönne a hitelhez, se rokon, se testvér, akkor hogyan oldottam volna meg a teljesítést?
Olyan helyzetbe kerültem , hogy más 3. fél ( KFT.)hibájából meghiúsult az adásvétel, sikertelen volt az adóstárs bevonása, és ezzel én "súlyosan megszegtem" a szerződést.
Az nem lényeges, hogy az értékbecslőt, az ugyvédet én fizettem, mindent megtettem a sikeres adásvétel érdekében, csak sajnos igy alakult..
Most pedig már közel 2ooE -be van az ügyvéd ,hogy visszakapjam az előleget....

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.23. 15:55

Nem mondtad, hogy foglalót és előleget is fizettél. A foglalónak átalány-kártérítés funkciója van, tehát további kártérítésnek csak akkor van helye, ha nagyobb a kár, mint a foglaló.

De ahogy elnézem, nem fogsz ügyvéd nélkül boldogulni.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.23. 15:53

Ha a vevő nem tudta kifizetni a kialkudott vételárat, akkor a szerződés az ő érdekkörében felmerült okból nem ment teljesedésbe. Szerződést szegett, furcsa lenne, ha ezek után még ő követelne kártérítést.

balek13 # 2013.12.23. 13:02

...azt a vállalkozó nem fogja a tudtodra hozni.. :)
A foglaló nem elég kártéríteni az eladót?
Mert az csak "úgy" elveszítettük, és az előlegből pedig megy a kártérítés.

monalisa1 # 2013.12.23. 12:35

Szerintem nem voltál kellően körültekintő, mert ha egy céggel szemben végrehajtás néz ki...

balek13 # 2013.12.23. 11:55

Választ kapni a kérdésemre jöttem.
Megjegyezném, hogy a harmadik félnek felróható okból hiúsult meg a lakásvásárlás. ( végrehajtás cég ellen, akinek dolgoztam)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.23. 11:49

Hőzöngeni jöttél vagy kérdezni?

balek13 # 2013.12.23. 11:44

Akkor lényegében minek van a ptk ami kimondja hogy visszajár?Minket esetleg nem ért kár azzal, hogy továbbra is albérletbe kell laknunk, illetve az ügyvédet fizetjük, hogy az előleget visszakapjuk?
Több százezres foglalóról, illetve előlegről beszélünk most.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.23. 11:13

Az úgy van, hogy neki meg a kártérítés jár.

balek13 # 2013.12.23. 10:55

Jó napot !
A kérdésem az lenne, ha a foglaló ugrik, és az előleg visszajár, akkor hogy van az , hogy az előlegből kártétíri magát az eladó?
Köszönöm.

ObudaFan # 2013.07.10. 21:36

Foglaló az nem is volt. A szerződést meg fel kell mondani, a felmondási időre járó díjat buktátok. Ha ezek után marad valami az óvadékból, az visszajár.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.10. 16:01

Hogy nem tudtok költözni, attól a szerződés még hatályos. Fel kellene mondani. Szabályosan, felmondási idővel.

Zöldövezeti11 # 2013.06.26. 06:32

Közben megjött a szolgáltatótól az e-mail emre a válasz.
Hát nem elkenték, akár a szart.
Egyszer az írják nem értik a kérdést, majd, hogy a személyazonosságom nem derül ki a levélből.
Miért ne , megadtam az MT ügyfélazonosítót, megadtam a vezetékes telefonomat, a cimemet, akár megadhatom a születési dátumomat is.
Olyan ártatlan kérdések, hogy egy elfizetésnél előre vagy utólag fizetek, aztán egy módósításnál ne legyen átfedés, meg hogy írják le ,hogy akkor mennyi is lesz a költség. Mint írtam időt akarok nyerni, valószinű ők is.
Ja írták majd postán válaszolnak !!
De a bankok se jobbak !
Mondja az egyik tv adó, hogy a szerencsétlen devízahitelesnek a kezébe nyomtak 38 oldalas apróbötüs szerződés mellékletet és most arra hivatkoznak ők mindent megmondtak csak az ügyfél nem olvasta el.
Na majd meglátjuk mi lesz a mecs vége !

ObudaFan # 2013.06.25. 13:10

Ez a szerződés szabályosnak szabályos, csak a szóhasználat talán hibás, mert ez így inkább kötbér, nem bánatpénz.
Ezen túl a teljes szerződés ismerete nélkül nem lehet megmondani, hogy a "szolgáltatónak" adott foglaló kétszeresének visszaadásáért a "megbízott" felelős-e.