Magánszemélyek közötti kölcsön


majsztro82 # 2017.08.27. 15:25

Te meg, ha magyarul megkérnek vmire :D

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.27. 14:57

OFF
Te nem csak a perrendtartást nem érted, hanem a nyilvános fórumok működését sem.
ON

majsztro82 # 2017.08.27. 08:15

Ycal

Igen, a tartozás elismerése tényleg megtörtént, ahogy írod is, még ha magánbeszélgetében facebook-on is, de a lényegen nem változtat. Köszönöm a segítséget és a tanácsot, na meg a linket, még ha ezt ahogy írtad is, már korábban alfa is linkelte nekem ;) :)

KBS

Kértelek már korábban is, ha normálisan nem tudsz segíteni, akkor ha egy mód van rá, légyszives ne szólj hozzám, és mást se kritizálj, aki viszont hasznos tanácsot próbál adni veled ellentétben! Ügyvéd létedre úgy veszem észre, h nagyon értetlen vagy. És még te állsz belém, h én vagyok az értetlen? :D Én egy más üggyel kapcsolatban szóltam hozzá ismét itt a fórumban, saját példámat megosztva egy fórumtárssal normális hangnemben, - aztán az én ügyemre terelődött ismét a szó - kritizálás nélkül. Neked is ezt kellene tenned, nem folyton a felsőbbrendűségedet bizonygatni itt a fórumon! Még 1x köszönöm, ha nem működsz közre az ügyemben itt a fórumon ilyen hangnemben.

Ycal # 2017.08.26. 09:58

KBS:

Akkor addig kell neki mondani, amig megerti :)

A biroknak 3 evig kellett mondani, higy a bankok kamatemelese tisztessegtelen , mire felfogtak, pedig elvileg ok belurol is lattak jogi konyveket, ugyhogy egy mezei forumozot megszolni 1 honap utan talan kicsit tulzas :)

Viszont meg mindig nem mondtad el miert ne tanusithatna a kozjegyzo egy facebook beszelgetest, ha annak jogi jelentosege van :)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.26. 06:36

Ezt már egy hónapja megmondták neki. Legfeljebb nem érti.

Ycal # 2017.08.26. 00:01

most látom alfa beelőzött :-)

Ycal # 2017.08.26. 00:00

Majesztro:

Akkor a tartozás elismerése megtörtént.

Google a barátod...

Itt egy cikk a jogaszvilag.hu-rol.

Kicsit más a leányzó fekvése, de a lényeg ugyanaz...hivatkozz erre az ítéletre a bíróságon, hogy fogadja el a "facebook beszélgetést bizonyítékként".

De bármennyire is jajong KBS, attól amit mondtam a Kj. okirati tanusításáról, még fennáll. Csak valszeg arra nem lesz szükség, de megtenni megteheted.

1991. évi XLI. törvény
a közjegyzőkről

1. § (2) A közjegyző a jogügyletekről és jogi jelentőségű tényekről közokiratot állít ki, ......

Az, hogy a másik fél elismerte a tartozástát egy "facebook beszélgetésben", egy jogi jelentőségű tény, bármennyire is nem tetszik KBS-nek....

Részlet a cikkből:

E-mail mint magántitok

"A bíróság előtt folyamatban lévő polgári perben a jogvita elbírálásához szükséges bizonyítékok rendelkezésre bocsátása a Pp. 164. § (1) bekezdése alapján a bizonyító fél kötelezettsége. Ekként a másik fél magántitkát is tartalmazó bizonyíték csatolása, ha az a per tárgyával (a kereseti kérelemben, viszontkereseti kérelemben foglaltakkal) releváns módon összefügg, személyiségi jogsértést nem valósíthat meg. Ugyanez vonatkozik a más hatóság előtt kezdeményezett hivatalos eljárások során becsatolt, magántitkot tartalmazó okirati bizonyítékok felhasználására is. "

"Mindezek alapján a másodfokú bíróság is arra a meggyőződésre jutott, hogy a felperesi tagadás mellett az alperesnek nem volt más lehetősége, mint hogy állításai alátámasztásaként a felperesi levelezés anyagát felhasználja. "

http://jogaszvilag.hu/…t-magantitok

majsztro82 # 2017.08.25. 17:18

Rákérdez, h akkor pontosan mekkora is az összeg, amivel tartozik, erre megkapja a választ, és utána vállalja, h az összeg mellett az ingóságokat is visszaadja, amiket elvitt. Azt írja, h 1 összegben nem tudja visszafizetni, de részletekben vissza fogja fizetni. Majd 1-2 nappal később már változik a hangnem és az írja: meggondoltam magam, mégse adom vissza a dolgokat és nem fizetem vissza a tartozást, mert nem írtam alá semmilyen papírt. Nagyjából ennyi a beszélgetés lényege

Ycal # 2017.08.25. 13:48

majestro:

Egyebkent mi van a beszelgetesben?

Az, hogy:

"Ok,adok neked kolcson"

Mert az valoban meg, ha elfogadnak sem bizonyitana kopcsonzes megtortentet.

Vagy az, hogy:

"Igen, kolcsonadtal nekem x milliot, de most nem tudom visszaadni"

Mert a ket dolog nagyon mas :)

Ycal # 2017.08.25. 13:38

KBS:

Esetleg arra celzol, jogszabalyserto modon keletkezne az okirat, ami igy nem erne semmit?

Ycal # 2017.08.25. 13:18

KBS:

Tudom, higy en mindig hulyeseget irok es el vagyok tevedve, most miben is tevedek?

Kifejtened?

majsztro82 # 2017.08.25. 12:41

Ycal

Közjegyzőnél indítottam, mivel először fizetési meghagyás lett kibocsájtva ellene. Akkor már szerepelt a "bizonyítékok" között a beszélgetés, de már a közjegyző is azt mondta, h ellenezni fogja/nem fogja elismerni a tartozást és perré fog alakulni a dolog. Így is történt. 1. tárgyalási nap csak én jelentem meg a tárgyaláson, ketten voltunk a bírónővel és ő már akkor az elején jelezte, h azt a beszélgetést csak akkor tudja figyelembe venni, ha mindkét fél hozzájárul ahhoz, különben levéltitok és nem használhatom fel. Megkérdeztem erről egy ügyvédet is, h helyén való-e ez, mire ő gyakorlatilag kiröhögött, h ilyen marhaságot még nem hallott, h nem vesznek figyelembe egy magánbeszélgetést, ami bizonyítja a tartozás tényét. Jövő7en lesz a következő tárgyalás, úgyhogy majd elválik, h hajlandó lesz-e a bíró változtatni a véleményén és figyelembe veszi a beszélgetést, avagy nem változtat és akkor más módon kell az igazamat bizonyítanom.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.25. 05:54

Nem tévedsz, hanem el vagy tévedve.

Ycal # 2017.08.24. 22:40

Nem ertem KBS mit jajjogsz :)

Ha engem itt a forumon lehulyezel es en ezt a kozjegyzovel tanusittatom es beperellek ragalmazasert, akkor a birosagon mar nem tagadhatod le, hogy te lehulyeztel.... :)
Mert ezt a Kj okirat tanusitja (bar a KJ okirattwl szemben is van lehetoseg ellenbizonyitasra, de pont az a lenyege a dolgnak, hogy megforditja a bizonyitasi terhet) , max. azon megy majd a birosagon a vita, higy ez ragalmazas vagy szabad velemeny nyilvanitas, nem pedig arrol, hogy te megtetted-e amit tettel...

De javits ki , ha tevedek...

Ycal # 2017.08.24. 22:37

Nem ertem KBS mit jajjogsz :)

Ha engem itt a forumon lehulyezel es en ezt a kozjegyzovel tanusittatom es beperellek ragalmazasert, akkor a birosagon mar nem tagadhatod le, hogy te lehulyeztel.... :)
Mert ezt a Kj okirat tanusitja (bar a KJ okirattwl szemben is van lehetoseg ellenbizonyitasra, de pont az a lenyege a dolgnak, hogy megforditja a bizonyitasi terhet) , max. azon megy majd a birosagon a vita, higy ez ragalmazas vagy szabad velemeny nyilvanitas, nem pedig arrol, hogy te megtetted-e amit tettel...

De javits ki , ha tevedek...

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.24. 18:51

Jaj.

Ycal # 2017.08.24. 17:38

Majstro:

Miert nem mesz el a kozjegyzohoz tolod az orra ala a beszelgetest es kered, higy tanusitsa, hogy a felek kozott ilyen online beszelgetes zajlott le ekkor es ekkor.

Az a dolga erre valo a kozjegyzo tanusitja a jogi jelentosegu tenyeket, kozokiratban , amelynek az a lenyege, hogy a benne foglaltakat az ellenkezo bizonyitasig valosnak kell elfogadni.

Aztan ezt mar viheted a birosagra, bar a biro meg igy is ignoralhatja, csak igy mar nem a te szavad all az ismerosod szava ellen, hanem egy tenytanusito kozokirat.
Kicsit nehezebb a dolga a bironak es az ismerosodnek is.

De ha nincs igazam majd valaki kijavit :)

peti1 # 2017.08.24. 11:18

Köszönöm a tanácsokat! Megpróbálok valamit kiokoskodni az ügyben.

majsztro82 # 2017.08.23. 12:48

alfateam

Igen, azt tudtam, h fellebezéssel élhetek a döntés ellen bár a perem még folyamatban van, végleges döntés nincs az ügyben. A linket viszont köszönöm

drbjozsef # 2017.08.23. 07:01

peti1,

ahogy nonolet is írta, a folyamat végén, ha nem együttműködö az illető, neked kell pert indítanod, és bizonyítani a tartozás fennállását.

Ezért jó lenne, hogy mielőtt elindítod a folyamatot, valami tartozás elismerés félét beszerezz az illetőtől. Valahogy rá kellene vezetni, hogy írásba adja a tartozását.

(A klasszikus vicc szerint, ha valaki tartozik neked 1 millióval, írj neki egy levelet, hogy mikor adja meg a 2 milliós tartozását. Ha erre méltatlankodva visszaír, hogy nem is tartozik 2 millióval, csak 1 millióval, akkor már meg is van a tartozás elismerése.)

Hogy ezt hogyan kellene kivitelezni, arra jó ötletem nincs, de enélkül perben semmire sem fogsz menni.

Balek voltál, ha nem találsz ki valamit, tanulópénz lesz.

alfateam # 2017.08.23. 03:34

Szerinte akkor vehető a beszélgetés figyelembe, ha mindkét fél hozzájárul ahhoz, h 3. személy (bíróság) figyelembe vegye.

A Bíró szabadon dönt mit fogad el bizonyítékként de te fellebbezhetsz a döntés ellen.

http://jogaszvilag.hu/…t-magantitok

majsztro82 # 2017.08.23. 02:35

peti1

Hasonló cipőben járok én is, annyi hogy én már bíróságra járok miatta. A közjegyző, fizetési meghagyás téma után vagyok. Nálam az a baj, h a facebook beszélgetést a bíró nem akarja figyelembe venni, mondván levéltitok. Szerinte akkor vehető a beszélgetés figyelembe, ha mindkét fél hozzájárul ahhoz, h 3. személy (bíróság) figyelembe vegye.

nonolet # 2017.08.22. 18:53

1.
Felszólítod írásban (tértivevényes levél).

Ha fizet OKÉ!

Ha nem fizet, akkor...

2.
Fizetési meghagyást indítasz ellene a közjegyzőnél.
(3% díj amit szintén kérj el tőle a meghagyásban)

Ha fizet OKÉ!

Ha nem fizet, de elismeri >> végrehajtó.

Ha el sem ismeri, akkor ...

3.
Per lesz belőle (ha te úgy akarod).
Ahol neked kell bizonyítani a tartozást.

Ha megnyered a pert és fizet OKÉ!

Ha nem fizet >> végrehajtó.

  • *-

Menetközben nyilván mindig minden költséget
te előlegezel, de követeled tőle azt is.

peti1 # 2017.08.22. 17:32

Üdv mindenkinek.
Egy olyan problémám lenne, hogy 3 éve egy akkori jóbarátom kölcsön kért tőlem egy nagyobb összeget, mondván, hogy következő hónapban vissza fizeti. Én naív adtam is neki, viszont nem írtunk róla semmilyen papírt ami ezt igazolná, de az erről szóló facebook beszélgetésünk megvan. Sajnos a pénzből azóta sem láttam semmit. Mit tudok tenni hivatalos keretek között? Ez elegendő ahhoz, hogy behajtassam rajta a pénzt?

majsztro82 # 2017.07.31. 15:54