Összeférhetetlenség

Gedeon60 # 2005.01.12. 05:52

Köszi Ciceroka.

Néhány hónapja azt olvastam valahol, hogy tervezik az 500 000 felső határt 20 millára emelni és nem a céget, hanem a vezető tisztségviselőt büntetik meg. Megszavazta a parlament ?

3 tag van egyenlő arányban.

ciceroka # 2005.01.11. 13:01

A törvényességi felügyelet keretében a cégbíróság a következő intézkedéseket rendeli el:

1. írásban felhívja a céget a törvényes működés helyreállítására,
  2. a céget 50 000 Ft-tól 500 000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtja,
  3. a cég törvényes működésének helyreállítása céljából összehívja a cég vezető testületét,
  4. meghatározott időre felfüggeszti a cég működését,
  5. a céget eltiltja a további működéstől, és egyben megszűntnek nyilvánítja, amennyiben a törvényes működés másként nem biztosítható.
ciceroka # 2005.01.11. 12:58

Álláspontom szerint a törvényességi felügyeleti eljárás (nemperes) a járható út, amelyet a székhely szerint illetékes cégbíróságnál kell kezdeményezni - jó ha az okirati bizonyítékok rendelkezésre állnak ( a másik bt. társasági szerződése, amely bizonyítja az azonos tev. köröket), mert döntően ezt veszik figyelembe, esetleg a bíró elrendeli a személyes meghallgatást.

A tagkizárás nem lehetséges, ha:

• csak kettő tag van a társaságban vagy
  • a kizárni kívánt tag maga együttesen rendelkezik szavazatok 3/4-ével vagy

A tagkizárási per megindításához 3/4-es szótöbbségű határozat szükséges.

Gedeon60 # 2005.01.11. 06:41

Sziasztok!
Egy BT-ben vagyok kültag és megtudtam, hogy a beltagunk létrehozott egy másik bt-t,ahol ő kültag,de ugyanilyen tevékenységi körökkel.A jogtárban azt olvastam, hogy a 25.paragrafus szerint ez összeférhetetlen.
Mit csináljak ? Õt szólítsuk fel ? Cégbíróság ?
Kizárás ? Ez már lassan 1 éve így van, azóta jogosan beltag ?

Köszi.