sárga csekk teljesítési határidő

matthiasi # 2014.04.29. 12:50

hogy én ugyanúgy fizetem az ezzel bohóckodó honfitársaim színes fecnijeinek előállítási költségét.

Ha ezt komolyan mondod, akkor te bohóckodsz !!

matthiasi # 2014.04.29. 12:49

hogy én ugyanúgy fizetem az ezzel bohóckodó honfitársaim színes fecnijeinek előállítási költségét.

Ha ezt komolyan mondod, akkor te bohóckodsz !!

matthiasi # 2014.04.29. 12:48

efi99

Na ne mondd!!

efi99 # 2014.04.28. 17:21

Az lehet. De ahhoz képest nem nagyon szokott működni.
És mégsincs felelős. Vagyis de, időnként van és az mindig az adós. Akkor is, ha 2 nappal határidő után érkezik a számla.
off
Mondjuk én már rég betiltottam volna ezt a mazochista sorbanállós, kőkorszaki sárgacsekkes módszert a közvetlen átutalás helyett, pláne, hogy én ugyanúgy fizetem az ezzel bohóckodó honfitársaim színes fecnijeinek előállítási költségét.
on

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.28. 16:35

Mondjuk, én azt se értem, mi a problémád.
Ha esetleg a jogosulti és a kötelezetti késedelemről, ezek viszonyáról értekezel, akkor az kellőképpen és egyértelműen szabályozva van. Ha nem is száz, de több, mint ötven éve.

(Nem próbálnál meg leszokni a demagógiáról? Nem vagy te képviselő.)

efi99 # 2014.04.28. 15:39

Én nem értem, hogy ezt 100 év alatt nem lehetett rendesen megszervezni. Pl

1. Számlalevél postai átvétele -10. napig.
  2. Postai kikézbesítése -8. napig
  3. Befizetés -3. napig.

Posta pecsételjen mindegyik aktusnál, aztán ha nem ér oda a pénz a -1.napra, meg lehet keresni ki volt a hunyó (fentiek alapján: 1.Szolgáltató/ 2. posta /3.adós).

BataG # 2014.04.28. 15:10

Tehát ha postán számára hozzáférhető ?
(Akkor nem is a posta-értesítő napja, és nem is feltétlenül a pénz postán való felvétele napja?)
Kamatszámítás miatt nem mindegy szerintem, azért szeretném tudni a pontos választ, és szeretném tudni azt másokkal is láttatni, s ezért kérdezem a BH, vagy egyéb joganyagot.

De persze válaszokat köszi Mindenkinek.

Sherlock # 2014.04.28. 14:58

Ne legyél már ekkora... ha el tudja költeni, akkor kapta meg. Laikus jogérzékkel sem olyan bonya.

BataG # 2014.04.28. 14:52

Értem, meg választ köszönöm, de a jogszab. kb. "bankszámlán való jóváírást" említ. (Ezért kérdezem, hogy a - ha jól értem már beállt - jogalkalmazási bírósági gyakorlatot milyen konkrét jogi aktussal, egyébbel lehet igazolni, nyilvánvalóvá tenni.)
Ennek (bankszámlán való jóváírásnak) milyen időpont felel meg postacímre postán feladott (megküldött) pénzküldemény esetében ? (postázás?/pénzfelvét?/pénzküldemény-kiértesítés időpontja? ... esetleg más időpont?)
Lehet ítélettel, BH-val is igazolni ezt az egyébként - ha jól értem bevett - szabályt ?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.28. 12:54

Nem analógia, hanem kifejezetten vonatkozik rá ugyanaz a norma.

BataG # 2014.04.28. 12:04

Alkalmazható az analógia arra az esetre, ha valaki postai úton küld magánszemély lakcímére határidős tartozástörlesztést, és ilyen esetében is felmerül a teljesítés időpontja kérdése ?
Ha élő (elfogadható) az analógia - milyen jogszabhely alapján ?
(tehát ha magánszemély fizet magánszemélynek, postán feladva postai átvételre, és pl. egyazon településen belül)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.28. 11:47

Az 1959. évi V. tv. nem mondta ezt ki expressis verbis, de implicit az is így rendelkezett. (Az egészséges jogérzék is ezt diktálja: nem tekinthető teljesítettnek az az összeg, amely még nem jutott el a jogosulthoz. Lásd még a falusiakat, akik egész évben küldik az adót a királyhoz, de az mégsem érkezik meg a kincstárba.)

BataG # 2014.04.28. 11:13

Köszönöm.

Az előző Ptk. szerint is ugyan az (ez) a helyzet ?
(mármint a teljesítés időpontja megítélése kérdésében?)
Esetleg ... mi a régebbi esetekre irányadó jogszabhely ?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.28. 11:08

Ptk. 6:42. § (2)

BataG # 2014.04.28. 10:40

Köszönöm a válaszokat.

Ha van jogeset - esetleg - kérhetném a megnevezését ?
Pontosan mi az a jogszabhely, ami eldönti a kérédést? (mármint, hogy a feladás, vagy a jóváírás a teljesítés időpontja)
Kinek a terhére esik, ha a posta ... végülis talán mulaszt, vagy ünnepnap, és nem ér oda időben, határidőre?
Van-e erre valami ~'türelmi keret' (idő), vagy ez mindig egyértelműen megítélhető, ellenőrizhető? Vis major -nak számít-e, ha 2 nap alatt nem ér oda (nem írják jóvá az adott számláján) ?
Hogyan lehet ezt ellenőrizni ? Mennyibe kerül(het) ?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.28. 10:31

A teljesítés napja, amikor a jogosult számláján jóváírják az összeget.

monalisa1 # 2014.04.28. 10:20

2 nap kell mire a pénz megérkezik a címzetthez - figyelemmel a befizetési határidőre. Nehéz lesz bizonyítani, hogy a posta "késve" hozta a feladni való csekket, annál is inkább mert nem ismeri a boríték tartalmát.

BataG # 2014.04.28. 09:52

Postai úton történő pénzfizetés esetén mi számít határidőn belüli teljesítésnek ?

Ha van e körben jogeset, meg tudná valaki nevezni ?

Köszönöm.