Bt üzletrész


daisy # 2005.02.01. 07:25

Kedves Lilla!
Köszönöm a válaszát de attól tartok félreértette a kérdést.
A Bt beltagnak van adóssága nem a Bt-nek! A Bt tiszta. Õ mint magánemberke vett egy előfizetéses mobiltelefont kb 1,5 éve és nem tudta fizetni ezért a társaság fizetési meghagyást kezdeményezett. A bíróság megítélte és végrehajtást kezdeményezett.
A Magánembernek nincs vagyona sem ingóság sem ingatlan. Egy hitelre vásárolt autó van a felesége nevén ami nem tartozik a házassági közös vagyonba (szerződés van róla). Albérletbe lakik semmilye sincs. De van egy Bt-ja hol ő a beltag 75%ban tulajdonos.
A kérdés az, hogy mivel neki magánadóssága van, ami végrehajtaható, a végrehajtó hozzányúlhat e a Bt vagyonához (ami jelen esetben egy hiteles teherautó), mivel ő a beltag.??
Erre tájékozódtam én úgy hogy a Bt tagság nem üzletrész így nem értékesíthető. Neki 25eFt vagyoni betétje van a Bt-ben.
Az én ismereteim szerint nem nyúlhat hozzá a végrehajtó a Bt vagyonához (tgk), hiszen az adósság nem a Bt-t terheli.
Helyesen gondolom?

Üdvözlettel és köszönettel: Daisy

Dr. Csomós Lilla (törölt felhasználó) # 2005.01.31. 11:12

Kedves Dasy!

A beltag saját vagyonával felel a Bt. valamennyi tartozásával valamennyi, fellelhető vagyontárgya tekintetében. A végrehajtó először az ingó vagyontárgyak tekintetében fog végrehajtási cselekményt foganatosítani, ha enne eredményeként még mindíg van tartozás, akkor indul az ingatlanok tekintetében végrehajtás. Ha a beltagnak nincs saját ingatlana, akkor házasátársa ingatlanára indul a végrehajtás - ha az nem házastársi különvagyonba tartozó -. Ha tartozás meg nem fizetése büncselekmény törvényi tényállását is kimeríti akkor büntetőeljárás is indulhat az adós ellen.

Üdvözlettel:

daisy # 2005.01.28. 11:22

T. Hozzáértők!

Az lenne a kérésem, hogy ha egy Bt beltagnak magánadóssága van és végrehajtási eljárás indult ellene, akkor a végrehajtó hozzányúlhat e a Bt vagyonához?
AZt tudom, hogy a Bt ben nincs üzletrész csak vagyoni hozzájárulás, tehát hogy a Bt ben lévő részesedése nem piacképes (valami ilyesmi).

A Bt-ben ő 75%-os tulajdonos és ketten vannak csak a kültaggal.

Kérem aki tud válaszoljon mire lehet számítani mert az embernek semmi magánvagyona nincs!

KÖszönettel!!! Daisy