szomszéd kamerája

Tami29 # 2014.12.07. 10:50

Köszönöm a hozzászólásokat.Az előbb írtam is a NAIH-nak.

Sajnos úgy tűnik, a helyzet ennél bonyolultabb. Háromlakásos sorházról (= társasház) van szó, én vagyok a középső lakó. Ha a másik szélső szomszéd is hozzájárul a kamerához ("félnek a betörőktől", nevetséges, akkor miért nem a lakást kamerázzák be?), akkor az valóban megengedett? De hiszen a ház előtti terület közterület. Én nem bírom tovább elviselni ezt a folyamatos megfigyelést.

Ahhoz nincs jogom, hogy a kamerát elfordítsam a szomszéd ajtaja irányában?

Spas12 # 2014.12.07. 10:11

Így van (legalábbis elméletben).

Alaptörvény R) cikk (2) bekezdés:

Az Alaptörvény és a jogszabályok mindenkire kötelezőek.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.07. 09:07

Sajnos befolyásos, Fidesz-közeli családról van szó.
Hagyjuk már az ilyen hülyeségeket! Egyrészt nincs olyan, hogy "-közeli család", másrészt a törvények mindenkire kötelezőek.

Spas12 # 2014.12.07. 09:02

Fordulhatsz az adatvédelmi hatósághoz (NAIH) is. Náluk a kamerás megfigyeléses ügyeknek szakirodalma van. Véleményem szerint a kamera használata bűnmegelőzés érdekében csak addig jogszerű, amíg a saját kapubejaroja (tkp. közterület) irányul. Mihelyst a szomszéd udvarát pásztázza, mar jogellenes es a kolléga által emlitett lehetőségeid + NAIH vannak.

Tami29 # 2014.12.07. 08:51

Köszönöm. Már megkértem őt többször is, hogy ne tegye, nem különösebben érdekli ("jó az a betörők miatt").
A jegyzőt bármikor kérhetem, vagy valamilyen időkorlátozás? Ők mennyire tudják befolyásolni a jegyzőt? Sajnos befolyásos, Fidesz-közeli családról van szó.
Pert azért nem szeretnék indítani, mert se pénzem, se idegem több évig pereskedni. :(
Azt nem tehetem meg, hogy a kamerát elfordítom a lakásuk felé, hogy ne az ajtóm előtti utcát (közterület) figyelje?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.07. 08:47

Na vajon? Megkéred, hogy ne tegye. Ha erre nem hagyja abba, akkor birtokvédelmet kérsz a jegyzőtől, vagy pert indítasz.

Tami29 # 2014.12.07. 08:45

Sziasztok! Szeretném a segítségeteket kérni. Mit lehet tenni, ha a szomszédom a házunk bejáratát és a hátsó kertemet is folyamatosan kamerával figyeli és mindenről rögzített felvételt készít? Sorházban élünk, ő a szélső, én a középső lakásban élek. Minden mozdulatomról, minden látogatómról, azok autójáról felvétel készül, a kertembe sem tudok úgy kilépni, hogy arról felvétel ne készüljön.
Előre is köszönöm a segítségeteket.